מתקרבת להשקה: אלף פארמס מקימה מפעל לסטייק המתורבת
מתקרבת להשקה: אלף פארמס מקימה מפעל לסטייק המתורבת
היצרנית הישראלית, שעד כה הפעילה מתקן פיילוט ברחובות, מודיעה על הקמת מפעל במודיעין ובסינגפור לקראת השקה של סטייק הפרה המתורבת: "ישראל וסינגפור הן שני השווקים הראשונים שבהם אנו מתכוונים להשיק את המוצר שלנו"
חברת הבשר המתורבת הישראלית אלף פארמס, המגדלת סטייקים מתורבתים מתאי פרה ללא הנדסה גנטית, תכריז היום על רכישת מתקן ייצור במודיעין ועל הקמת מפעל בסינגפור.
הקמת המתקנים תסייע לחברה להגדיל את יכולות היצור שלה, המתבססות היום על מתקן פיילוט ברחובות, ולהכשיר את הקרקע לקראת השקה מצומצמת של נתחי הסטייק שלה בשוק הישראלי עוד השנה ובשוק הסינגפורי בשנה הבאה.
רכישת המפעל במודיעין תעמוד על 7 מיליון דולר, לפני השקעות נוספות בהתאמת תשתיות, ובמפעל בסינגפור, שתקים עבורה חברת אסקו, יושקעו כמה מיליוני דולרים נוספים. ההשקה כפופה לאישורים רגולטוריים של משרדי הבריאות בישראל ובסינגפור.
ידידיה טוביה, מנכ"ל ומייסד שותף באלף פארמס, אמר כי "ישראל וסינגפור הן שני השווקים הראשונים שבהם אנו מתכוונים להשיק את המוצר הראשון שלנו, נתח דק של סטייק מתורבת. בנייה מהירה של יכולות ייצור באותם מקומות מהווה מימוש של מפת דרכים ברורה לגדילה הדרגתית של תפוקת הייצור שלנו. אנו מתכננים להקים מתקני ייצור אסטרטגיים נוספים ברחבי העולם כחלק ממשימת החברה לספק ביטחון וחוסן למערכות המזון שלנו". במקביל פועלת החברה להקמת מפעלים ברחבי העולם בשיתוף שש חברות בשר גדולות, ובהן קרגיל בארצות הברית ו־BRF בברזיל.
באלף פארמס מאמינים כי אישור למוצר החברה יינתן עוד השנה, כך שהחברה תוכל לצאת לדרך עם פעילות שיווקית ראשונית. תחילה יושקו המוצרים באופן מצומצם במסעדות נבחרות. לדברי טוביה, "המטרה היא להשיק כמויות קטנות, בעיקר כדי לקבל פידבק מהצרכנים ולהתחיל לעבוד עם שפים מקומיים, לפתח מנות ולחדד את הגישה הקולינרית. ב־2024 נרחיב בהדרגה את הפעילות השיווקית".
הייצור במפעל שנרכש כעת על ידי אלף פארמס במודיעין מחברת הביוטכנולוגיה VDL יאפשר לה להפיק כ־20 טון בשנה, בדומה לבשר המופק מכ־80 פרות בתעשיית הבשר המסורתית. בדומה ליתר חברות הבשר המתורבת, מחירם של המוצרים הראשונים שיושקו לשווקים יהיה גבוה ממחירי הבשר המופק מהחי.
בעוד המפעל במודיעין יחל את פעילותו בשנה הבאה, המפעל בסינגפור, המצריך הקמת תשתיות מן היסוד, יחל לפעול ב־2025. אסקו אף תסייע לאלף פארמס בהליכים הנדרשים מול הרשויות המקומיות, בין היתר בהשגת תעודת חלאל, שתאפשר לחברה להרחיב את המכירות שלה לקהלים רחבים במזרח אסיה, שעה שסינגפור תהווה מוקד מרכזי להתרחבות עתידית של החברה בדרום מזרח אסיה ומדינות אסיה פסיפיק.
מביצית מופרית אחת יכולה Aleph Farms לייצר אלפי טונות של בשר מתורבת, ובכך לקחת חלק משמעותי במעבר למערכות מזון בנות קיימא וחסינות מפני אירועי קיצון ושינויים אקלימיים. בדומה לכלל החברות בשוק הבשר המתורבת, מוצריה של אלף פארמס הם "היברידיים", כלומר מכילים תאים של בעלי חיים וחלבון מן הצומח. המוצר כיום של אלף פארמס מכיל יותר מ־50% סויה, והדור הבא של מוצריה יתבסס על אחוזים גבוהים יותר של בשר מתורבת.
בישראל בוחן משרד הבריאות מספר מוצרים, אחד מהם הוא של חברת אלף פארמס. לצורך קבלת אישורים רגולטוריים בישראל ובעולם נדרשות החברות גם להציג קווי ייצור. לכן הצעד של אלף פארמס כעת עשוי גם לקדמה בתהליכי הרגולציה הנדרשים. במשרד הבריאות מסבירים כי כל מוצר של החברות השונות נבחן לגופו שכן כל חברה עובדת בטכנולוגיה שונה. במסגרת פיילוט אישור מתנהל כיום במחלקה לניהול סיכונים במשרד הבריאות, מלוות החברות כדי לייצר תמונה לגבי הנדרש ומצופה מבחינה רגולטורית, לקראת אישור. לפי משרד הבריאות, ״חלק מהחברות הגישו בקשות לאישור שנמצאות בבחינה מקצועית, אך בשלב זה לא ניתן לנקוב במועד ספציפי לאישור מוצר זה או אחר".
מוצרי בשר מתורבת עדיין לא נמכרים בשווקים בעולם באופן נרחב. מדובר במוצרים ראשונים המצויים בפיתוח, ועושים צעדים ראשוניים לאישורים רגולטוריים ברחבי העולם. הבשר המתורבת מבוסס על תאים מן החי, אשר מגודלים במעבדה. עד עתה אושר לשיווק בעולם רק מוצר אחד של חברת ג'אסט האמריקאית: נאגטס העוף שלה החל להיות משווק בסינגפור לפני כשנתיים, והיא עושה זאת באופן מצומצם במסעדות בשל עלויות הייצור הגבוהות. בארצות הברית קיבלה חברת Upside Foods אישור מכירה ממינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), אך שיווק המוצרים מותנה באישור רגולטורי נוסף של משרד החקלאות.