החגים לא תרמו: מכירות המזון צנחו בספטמבר
החגים לא תרמו: מכירות המזון צנחו בספטמבר
לכלכליסט נודע כי מכירות שוק המזון ירדו ב־10.9% למרות שכל החגים חלו בספטמבר. הרשתות המוזלות התחזקו על חשבון השכונתיות
מגמת הירידה במכירות המזון מתעצמת, דווקא בחודש חגים שהיה אמור לתת להן דחיפה. מכירות המזון ירדו בספטמבר ב־10.9% ועמדו על 2.95 מיליארד שקל, כך עולה מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "כלכליסט".
הירידה החדה במכירות מזון בספטמבר ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, נרשמה למרות שכל חגי תשרי, התורמים על פי רוב לעלייה בצריכה, חלו במהלך החודש. הירידה נרשמה בשל הפער במספר ימי המכירה. בחודש ספטמבר השנה היו 3 ימי מכירה פחות בהשוואה לספטמבר אשתקד, בשל שני ימי חג סוכות ויום נוסף בראש השנה, שחל בשנה שעברה בסוף השבוע.
שוק המזון אמנם הוביל את הירידה במכירות שוק מוצרי הצריכה, אולם גם מכירות הטואלטיקה ירדו ב־8.9% ומכירות מוצרי הנקיון והמוצרים לבית ירדו ב־7.1% ביחס לספטמבר הקודם. לעומת זאת, מכירות המשקאות עלו ב־1.5%, על רקע הסרת המגבלות שנרשמו בשנה שעברה ואפשרו לחגוג את החגים בהרכב מורחב. מדובר בקטגוריה מוטת אירוח ובהתאם, עלו המכירות.
הירידה במכירות בספטמבר היא חלק ממגמה שנרשמה בתשעת החודשים הראשונים של השנה, על רקע החזרה החלקית לשגרה ופתיחת המסעדות, בתי המלון ושאר מקומות ההסעדה במקומות העבודה ובמערכת החינוך. בסיכום של ינואר עד ספטמבר השנה, הירידה במכירות מוצרי הצריכה עומדת על 2.9%. לאורך התקופה, שוק המזון הוא שמוביל את המגמה עם ירידה של 3.8% במכירות, לעומת צמיחה של 3.5% בשוק המשקאות. הערכות הן כי המגמה תמשך גם בחודשים הקרובים ומכירות 2021 יעמדו בסימן ירידה.
נתח השוק של תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל, ירד בספטמבר ל־13.7% לעומת 13.9% בספטמבר אשתקד. ניתן להעריך כי חלק מהירידה נגמרה מהמחסור הכבד לאורך השבועות האחרונים בחלב. מי שנהנתה מהמחסור היא שטראוס, שפועלת בעיקר בקטגוריית החלב המועשר שאינו תחת צו הפיקוח על המחירים, ושמוצריה נקנו גם על ידי צרכנים שרגילים לקנות חלב מפוקח. נתח השוק של שטראוס בתשעת החודשים עלה ל־12.3% לעומת 12% בתקופה המקבילה.
החזרה לשגרה השיבה את הצרכנים לחנויות הדיסקאונט. בשנה שעברה נרשם יתרון לחנויות השכונתיות, בעיקר בתקופות בהן הוטלו מגבלות תנועה. ואילו השנה, המכירות בחנויות השכנותיות ירדו ב־3.7%, ובחנויות הדיסקאונט הן ירדו ב־3.3%. בחנויות הנוחות, שסבלו מירידה חדה בשנה שעברה, נרשמה עם החזרה לשגרה צמיחה של 15.9% במכירות מתחילת השנה.
למרות שהיתה צפויה, הירידה במכירות היוותה עד כה בלם לרצונם של יצרנים ויבואנים להעלות מחירים. אלא שהערכות בשוק, כי המצב צפוי להשתנות בעקבות שינויים רגולטוריים כמו החלת דמי פיקדון על בקבוקי משקה גדולים ומס על משקאות ממותקים וכלים חד־פעמיים. אלה עשויים להכשיר את הקרקע לעליות מחירים, על רקע הזינוק במחירי ההובלה שספגו החברות.