סגור

בלעדי
סגר בלי סגר: הקניונים מצמצמים שעות פתיחה

קניון הדר בירושלים הוא הראשון לאפשר לשוכריו לסגור את החנויות מוקדם. שוכרים קיימו שיחות עם בעלי נכסים בניסיון להגיע להבנות: “אם המצב יימשך, נדרוש הקלות בשכר דירה”

ניצנים ראשונים של השפעת התו הירוק והעלייה בתחלואה על המסחר: הקניונים מתחילים לצמצם את שעות הפעילות בערב.


ל"כלכליסט" נודע כי הקניון הראשון שהודיע לשוכרים שלו על סגירה מוקדמת, באופן זמני, הוא קניון הדר בירושלים. הנהלת הקניון הודיעה במכתב לשוכרים כי החליטה לאפשר, לשוכרים שמעוניינים בכך, לסגור את החנויות בשעה 21 במקום ב־22 בערב, בימים ראשון עד חמישי בלבד. ההנהלה הודיעה לשוכרים כי צמצום שעות העבודה, בשלב זה, יהיה עד 21 בינואר, וכי בימים שישי ומוצ"ש שעות הפעילות יהיו ללא שינוי.

2 צפייה בגלריה
גרנד קניון ב חיפה ריק מ לקוחות ב זמן התפשטות זן ה אומיקרון
גרנד קניון ב חיפה ריק מ לקוחות ב זמן התפשטות זן ה אומיקרון
גרנד קניון בחיפה ריק מלקוחות. "אין אנשים בקניונים בשעות הערב ואין עבודה”, אומר בכיר בענף
(צילום: נחום סגל)
בענף האופנה החלו חלק מהקבוצות לקיים ישיבות עם מנהלי הרשתות בניסיון להבין מה קורה בכל חנות בשעות הערב ולפנות לקניונים בבקשה לצמצם את שעות העבודה. קניונים נוספים צפויים ללכת בעקבות קניון הדר. המהלך של סגירה מוקדמת מגיע דווקא ביום הראשון שבו המסחר מתנהל ללא התו הירוק, ועבר לפעול על פי מתווה של תו סגול מחמיר. לדברי שוכרים, יש להם ירידה של בין 30% ל־50% בפדיונות.
"אין אנשים בקניונים בשעות הערב ואין עבודה", אומר בכיר בענף. "יש ירידות מטורפות בפדיונות. כולם בבידוד ובגלל שאין סגר, כל הוצאות השכירות ושכר העבודה וארנונה וחשמל, נותרות כפי שהיו ומה שנשאר לשוכרים לעשות זה להקטין שעות פעילות ולצמצם הפסדים. "לדעתי במוצ"ש הקרוב רוב השוכרים לא יפתחו את החנויות בקניונים. אין עבודה, אין קהל, אין פיצוי וכל העלויות עלינו. גם חופשות המחלה הן על המעסיק".


2 צפייה בגלריה
ועידה כלכלית לאומית 2019 רמי שביט
ועידה כלכלית לאומית 2019 רמי שביט
רמי שביט
(צילום: עמית שעל)

בחלק מהרשתות מחכים לראות את השפעת התו הסגול בימים הקרובים. לדברי רמי שביט, הבעלים של המשביר לצרכן, "כולם מחכים לראות את תגובות והשלכות ביטול התו הירוק, וזה יקח כמה ימים, זה לא יהיה מיידי, אבל הבעיה היא גמישות ניהולית, כי את חלק מהעובדים נצטרך להוציא לחל"ת או להעביר ל־80% משרה. כרגע יש מלכוד בנושא הזה, אנחנו לא יכולים להוריד שעות עבודה לעובד בלי לתת לו פתרון".
סם נזרי, הבעלים של רשתות ההנעלה אלדו וספרינג, אומר כי הוא מתכוון לבחון את מספר המבקרים ואת הפדיונות עד סוף השבוע, ובהתאם יחליט לסגור את הסניפים מוקדם יותר ולדרוש הקלות בשכר הדירה מהקניונים. "כרגע עוד לא קיבלתי החלטה לצמצם שעות עבודה", אומר נזרי. "מ־3 בינואר במשך שבועיים אנחנו סובלים מירידה שהחלה ב־30% בפדיון ועכשיו הגיעה ל־55%. אם עד סוף השבוע המכירות לא יחזרו למה שהיו, אנחנו נסגור חנויות יותר מוקדם ונתחיל לבקש פיצויים מהקניונים. בעלי הקניונים קיבלו ב־1 בינואר שכר דירה ודמי ניהול מלאים מהשוכרים ויומיים אחרי השוכרים קיבלו סטירת לחי מהממשלה. אם זה יימשך ככה נבקש החזרי שכר דירה מהקניונים. אנחנו לא יכולים סתם להפסיד ולשלם את כל ההוצאות. בפועל יש סגר, כי אנשים לא מגיעים למרכזי המסחר ולקניונים".
קמעונאי נוסף אמר כי "הקניונים יושבים בשקט כי הם כבר קיבלו הכל ב־1 בינואר, אבל כנראה ב־1 בפברואר שוכרים יתחילו לנקוט פעולות”.
במקביל, גם עולם התרבות סופג מכה קשה, מה שהוביל את בעלי מועדון הבארבי להודיע כי הוא סוגר את השערים עד לסוף החודש. שאול מזרחי, בעלי המועדון, כתב בפוסט בפייסבוק: "קהל יקר. סופית נשבר לנו. הרמנו ידיים. נכנענו. באין הנהגה אחראית שיודעת לקחת החלטות אמיצות, והטלפונים שלכם שלא מפסיקים לצלצל לטובת ביטול עקב בידוד, קרבה למאומת, קורונה על אמת או סתם התעטשות, החלטנו לקחת החלטה חד־צדדית ולדחות את ההופעות עד סוף ינואר החל מ־15 בינואר. אנו נשלח לכל אחד מסרון עם פרטי שינוי מועדי ההופעות. מקווים ובטוחים שנראה ימים טובים יותר בריאים יותר ובשאיפה שנראה מנהיגים שרואים אותנו באור אחר”.