סגור
סופרמרקט שופרסל אקספרס

בלעדי
צורכים פחות: מתחילת השנה עלה מדד מחירי המזון של סטורנקסט ב-6.4%

העלייה במדד מחירי המזון של סטורנקסט היא בהשוואה לתקופה הזהה אשתקד, זאת בעוד המכירות הריאליות ירדו ב־0.1%. להתייקרות תרמו בין היתר סיומי המבצעים ברשתות שופרסל וקרפור

עליות המחירים בשוק הביאו לירידה ריאלית בצריכת מזון. כך עולה מנתוני סטורנקסט לסיכום שבעת החודשים הראשונים השנה, שהגיעו לידי כלכליסט. מדד המחירים שעורכת החברה עלה בקטגוריית המזון ב־6.4% ביחס לשבעת החודשים הראשונים אשתקד, והמכירות עלו ב־6.3% בלבד, ל־23.1 מיליארד שקל, מה שמשקף ירידה ריאלית של 0.1%, לפני ההשפעה של הגידול הטבעי באוכלוסיה. במכירות מוצרי הטיפוח, שהסתכמו ב־3.2 מיליארד שקל, נרשם מאז תחילת השנה קיפאון כתוצאה מעלייה של 5.3% במכירות, במקביל לעלייה בשיעור זהה במדד מחירי מוצרי הטיפוח כמו שמפו, סבון רחצה ועוד.
הקיפאון בא לידי ביטוי במכירות כלל מוצרי הצריכה שהסתכמו ב־32.3 מיליארד שקל, אחרי שרשמו מתחילת השנה עלייה ריאלית של 0.5% בלבד, בעקבות עלייה של 4.9% במדד המחירים שעורכת החברה. מה שבלם ירידה ריאלית בכלל המכירות היה ביטול מס הקנייה על המשקאות הממותקים בתחילת השנה, שקיזז חלק מעליות המחירים בשיעור של כ־6.5%, שביצעו החברה המרכזית (קוקה קולה ישראל), יפאורה וטמפו באפריל החולף. בעקבות כך, מדד המחירים בקטגוריית המשקאות רשם ירידה של 1.8% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד והמכירות הריאליות צמחו ב־3.6% ל־3.3 מיליארד שקל. כך, גם ביטול מס הקניה על כלים חד פעמיים שמיתן את עליית מדד המחירים של מוצרי הניקיון והמוצרים לבית, שרשמו עלייה ריאלית של 1.3% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד והסתכמו ב־2.6 מיליארד שקל.
לא רק עליות המחירים שביצעו יצרני המזון ומוצרי הצריכה הובילו לזינוק במחירים. גם לרשתות השיווק המחזיקות מותג פרטי, ובראשן שופרסל ורמי לוי שיווק השקמה, היתה תרומה להתייקרות באמצעות העלאת מחירי המוצרים של המותג הפרטי, שהנתח שלו במחצית הראשונה השנה עלה ל־7.2% לעומת 6.8% מהמכירות בשוק.
אלא שהשפעתה של שופרסל המפעילה כ־310 סניפים על התייקרות הסל באה לידי ביטוי בדרך נוספת בחודש שעבר, אז הסתיים מבצע להורדת מחירים לכ־300 מוצרים, לצד התחייבות לכך שלא יתייקרו למשך חצי שנה. התקופה הסתיימה בתחילת החודש שעבר ובעקבות כך עלו מחירי מאות מוצרים.
עוד בטרם הסתיים המבצע ניתן היה לראות שההתייקרות שחווה השוק נרשמה לא רק מעליות מחירי מחירון, אלא גם מצמצום היקף המבצעים המוצעים לצרכן. מנתוני סטורנקסט עולה כי רק 28.3% מהמכירות היו של מוצרים במבצע, לעומת 33.2% במחצית הראשונה אשתקד. הירידה חדה יותר ביחס למחצית הראשונה של 2021, אז עמד המכר במבצע על 39.3% מכלל המכירות.
ההשפעה השלילית של הקמעונאים על גובה סל הקניות לא הסתיימה בתום שבעת החודשים הראשונים השנה, שכן החודש העלתה קרפור את מחירי חלק ניכר ממוצרי המותג הצרפתי. ההתחייבות להוזלה משמעותית, שליוותה את השקת קרפור בישראל, לא החזיקה הרבה זמן ושלושה חודשים בלבד אחרי ההשקה, בה התחייב המנכ"ל אורי קלשטיין כי לא מדובר בהוזלות שניתנות לתקופת ההשקעה בלבד, העלתה מחירים. כך, על פי נתוני פרייסז, העלתה הרשת מחירי 243 מתוך 316 מוצרים שנבדקו בסניפי קרפור סיטי, בשיעור ממוצע של 7%.