סגור

בלעדי
ההצעה של טרה: לא נייקר המוצרים - תמורת הקפאת מחיר החלב הגולמי

מנכ"ל מחלבת טרה הודיע לשרי האוצר והחקלאות כי החברה מוכנה לוותר על העלאת המחירים בשיעור של עד 9% שמגיעה לה, אם המדינה תתחייב להקפיא את מחיר החלב הגולמי. הזהיר: אם המדינה לא תיענה - נפעל לפתיחת כל השוק לייבוא

משרד האוצר פועל לקדם מהלך שבמסגרתו המחלבות והרפתנים יספגו את הזינוק הצפוי במחירי מוצרי החלב המצויים תחת צו הפיקוח על המחירים והתוצאה היא קרבות בין המחלבות לרפתנים. ל"כלכליסט" נודע כי טל וזנה, מנכ"ל מחלבת טרה שבבעלות החברה המרכזית (קוקה קולה ישראל), הודיע היום למשרדי האוצר והחקלאות, למועצת החלב ולהתאחדות מגדלי הבקר כי החברה תהיה מוכנה לוותר על העלאת המחירים בשיעור של עד 9% שמגיעה לה, של מוצרי החלב שבפיקוח, אם המדינה תתחייב להקפיא את מחיר המטרה (מחיר החלב הגולמי) לשנים הקרובות.


"מסתמן כי אין בתוכנית המתגבשת אף פתרון שיוביל למניעת התייקרות המחיר לצרכן של מוצרי החלב בישראל", כתב וזנה. "מחיר החלב הגולמי בישראל הוא מהגבוהים בעולם. לאור זאת, טרה קוראת לכלל הגורמים בשוק החלב לפעול במיידי להקפאת העלייה במחיר החלב הגולמי, המהווה את התשומה המרכזית בעלות הייצור. כל פתרון אחר הוא בבחינת דחיית הקץ וגלגול הבעיה לרבעון הקרוב ולאלה שיבואו אחריו".
2 צפייה בגלריה
טל וזנה מנכ"ל מחלבת טרה
טל וזנה מנכ"ל מחלבת טרה
טל וזנה, מנכ"ל מחלבת טרה
( צילום: אוראל כהן)
וזנה הוסיף איום כי אם המדינה לא תיענה להצעה יתמוך בפתיחה מלאה של שוק החלב לייבוא, מה שיאפשר לחברה להפוך ליבואנית ולצמצם למינימום את הייצור המקומי. "במידה ולא תוקפא עליית מחיר החלב הגולמי טרה תקרא להסרת כל החסמים בענף החלב ובכלל זה פתיחת כלל השוק לייבוא מלא והורדת מכסים, לטובת הצרכן", כתב.
בנובמבר האחרון פנתה טרה לוועדת המחירים בדרישה לאשר עליית מחירי מוצרי החלב המפוקחים ב־9.2%. זאת, בעקבות עלייה מתמשכת במחיר החלב הגולמי, המהווה תשומה מרכזית בייצור מוצרי חלב. ועדת המחירים, המורכבת מנציגי האוצר והחקלאות, הגיעה להחלטה שיש להעלות את המחיר, אך לא היתה תמימות דעים בין חבריה ביחס לשיעור העלייה.
על רקע זה, התקיים בחודש שעבר שימוע ומסקנותיו אמורות היו להימסר לשר האוצר אביגדור ליברמן ולשר החקלאות עודד פורר. אלא שהמאבק שניהל ליברמן נגד כוונת יצרנים שונים ובראשם אסם להעלות מחירים, לא אפשר לו להיות חתום על העלאת מחירי החלב ולכן, מסירת המלצת הוועדה לאוצר נדחתה עד כה. הדחיה אפשרה לליברמן, במסגרת נסיונותיו לבלום את גל עליות המחירים לנסות לרתום את הרפתנים והמחלבות לטובת מתווה בו כל אחד מהצדדים יספוג חלק מההתייקרות והמחיר לצרכן לא ישתנה.
במסגרת המתווה האחרון שהועלה השבוע, אמור היה ליברמן לחתום על עליית מחירי מוצרי החלב שבפיקוח מחירים בשיעור של 5.5%, ובמקביל ירד מחיר המטרה ב־3.5 אגורות לליטר. זאת, בתמורה להארכת התכנון הענפי, שמבטיח לרפתנים מחיר קבוע לתוצרת. במסגרת מתווה זה, אמור היה האוצר לאשר את ההתייקרות לצרכן, מתוך הבנה שהימנעותו, לא תזכה לתמיכה משפטית.
בית המשפט אילץ ב־2019 את שר האוצר משה כחלון לחתום על צו עדכון המחירים, לאחר שסירובו הוביל את תנובה לעתור נגדו לבג"ץ. עם זאת, לאישור עליית המחיר אמורה להתלוות בקשה מהמחלבות שלא לעשות בה שימוש ולא להעלות מחירים לצרכן. מתווה זה, כמו אחרים שהועלו באחרונה, לא התקבל והוביל את טרה להעלות את הדרישה להקפאת מחיר המטרה.
2 צפייה בגלריה
מחלבת טרה בנתיבות
מחלבת טרה בנתיבות
מחלבת טרה בנתיבות
(צילום: אוראל כהן)
ניתן להניח כי מאחורי הצעת טרה, הערכות כי מחיר המטרה יזנק ברבעונים הקרובים, בעקבות הזינוק במחירי הגרעינים המשמשים מזון לבהמות. אלא שבעוד שמחיר המטרה מתעדכן אוטומטית אחת לרבעון, המחיר לצרכן תלוי בחתימת שרי האוצר והחקלאות, שסירובם לחתום, מותיר את המחלבות לספוג את ההתייקרות, בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. כוונת האוצר להעביר גם את עדכון המחיר לצרכן לטייס אוטומטי, כפי שקורה בדלק, לא יצאה עד כה לפועל, מה שמעלה חשש כי המשך התייקרות מחיר המטרה, יוביל את תנובה וטרה המייצרות את רוב המוצרים המפוקחים, לצמצם את הייצור בשל חוסר כדאיות.
טעימה של צעד מסוג זה ניתנה בסיבוב הקודם שבו סירב האוצר לאשר את עליות המחירים, אז צמצמו תנובה וטרה את ייצור החמאה המפוקחת והובילו למחסור כבד במוצר.