סגור
 מדף ריק אין סחורה מסחר מדפים ריקים סופר שופרסל הרצליה מחסור קניות אוכל
מדפי ירקות בסניף של שופרסל בהרצליה, היום (צילום: אסף רוזן)

מפעלי מזון ורשתות בתחינה לעובדים: "כל מי שפנוי לעזור"

צרכנים נתקלו בימים האחרונים בחוסרים במוצרים טריים. גם במקומות שאין בהם קשיי ייצור – מחסור בידיים עובדות מביא לחוסר אספקה

מחסור כבד בעובדים מקשה על תעשיית המזון ורשתות השיווק לספק את צרכי השוק, וביומיים האחרונים נראו מדפים רבים ברשתות השיווק ריקים מסחורה. סיבה נוספת למדפים ולמקררים הריקים היא בצד הביקוש – ההסתערות של הצרכנים, שצפו בתמונות הקשות של תושבי עוטף עזה, ששהו שעות ארוכות בממ"דים ללא מזון ומים, ומבקשים להיערך כעת בעצמם להתרחבות הלחימה או התפתחות של התפרעויות במרכזי הערים, כפי שנרשמו בימי מבצע שומר החומות. הזינוק בביקוש הוביל לכך שהפדיונות ברשתות השיווק היו ביום א' גבוהים פי שלושה מיום ממוצע.
בעוד שבתחילת השבוע נרשם מחסור בתוצרת טרייה, היום כבר היה קשה היה למצוא גם מים מינרלים ונייר טואלט, למשל, מכיוון משהציבור קנה כמויות חריגות.
למרות שאין בשלב זה מחסור במזון ומוצרי צריכה, ברשתות השיווק לא מספיקים למלא את המדפים בשל מחסור כבד של עובדים. עיקר הפגיעה נרשמת בתחום הלוגיסטיקה, שכוללת ליקוט הזמנות במרכזים לוגיסטיים, ושינוע הסחורות. פעילות האונליין ברשתות השיווק נפגעה. הזינוק בביקושים להזמנות אונליין, לצד מחסור במלקטים ונהגים, הוביל לכך שבחלק משעות היום לא ניתן היה לבצע הזמנות באתר שופרסל, למשל, שמובילה את התחום.
המחסור נוצר מכיוון שחלק מהעובדים גויסו למילואים. סיבה נוספת היא שחלק מהעובדים נאלץ להישאר בבית עם ילדים צעירים, בשל השבתת מערכת החינוך. כמו כן חלק מהעובדים המשתייכים למגזר הערבי מתקשים או חוששים להגיע לעבודה. ישנו מחסור שניכר בעיקר בתחומים שנשענים על עובדי המגזר הערבי, ובראשם משחטות העוף ומאפיות הלחם. לדברי בעל מאפיה גדולה, "חלק מהעובדים, גם בעלי תעודת זהות כחולה, מתקשים להגיע ולעבור במחסומים. לכן אנחנו עובדים עם מה שיש ומשתדלים לספק ככל הניתן".
היום, לאחר ימים שבהם לא הייתה חליבה ברפתות ביישובים בעוטף עזה בעקבות הקרבות הקשים, הצליחו הרפתנים לחזור לרפתות ולאמוד את הנזקים העצומים שנגרמו. רפתנים ועובדים רבים נפצעו, נרצחו וחלק נחטפו לעזה. גם בעלי החיים עצמם נפגעו ורפתות נהרסו וחוררו בכדורים.
למרות זאת, חזר ייצור החלב הגולמי ל־11 מתוך 16 היישובים בעוטף עזה שהותקפו ויש בהם רפתות. בחמישה יישובים נוספים הנזק שנגרם לרפתות והפגיעה בבעלי החיים לא מאפשרים ייצור חלב, וכעת בוחנים את דרכי הפעולה בהתחשב במציאות הביטחונית. במועצת החלב מבהירים כי משק החלב מצליח כרגע לתת מענה לביקושים.
לדברי ענת גרוס, מנכ"לית תשלובת החלב של תנובה, כל מחלבות תנובה עובדות ומספקות, למרות קשיים לוגיסטיים הנובעים מגיוס עובדים רבים ומקושי של עובדים באזור הדרום להגיע לעבודה בשל האירועים הקשים שחוו. למרות הקושי להגיע לכל נקודות המכירה, לדבריה החברה מספקת לכל החנויות ובתי החולים בדרום הארץ, למעט באזורים הסגורים.
גם ענף משחטות העופות נתקל בקשיי ייצור עם תחילת המלחמה, מאחר שקיימות כמה משחטות שנמצאות באזור הסגור לעבודה לפי פיקוד העורף. עם זאת, המשחטה הגדולה בשגב שלום בדרום נכנסה לעבודה כבר היום. משחטות ממרכז הארץ וצפונה ממשיכות בפעילותן. ״להערכתנו ובמידה ולא יהיה שינוי במצב הביטחוני, יתכסה הפער בשחיטה תוך מספר ימים״, אמר בכיר בענף. יצויין כי למרות שלולים בעוטף עזה נפגעו קשה ולהקות שלמות חוסלו, אין בכך כדי להוריד את הכמות הארצית של עופות הקיימת בלולים.
לדברי משווק ירקות גדול, היום נרשמה רגיעה יחסית, שאפשרה לחברה לספק באופן מלא לבתי החולים ולכוחות הביטחון. האספקה לרשתות השיווק התחדשה גם היא, וצפויה להימשך. עיקר התוצרת יובאה מחו"ל, חלקה מבתי אריזה בצפון הארץ וחלק קטן מיישובי העוטף.
בניסיון לסייע למפעלים ולחברות להשיג עובדים שימלאו את מקומם של העובדים החסרים, הודיע משרד הכלכלה על מבצע לגיוס צעירים ובני נוער לאיוש משרות בעסקים ובמפעלים חיוניים, בעיקר בתחום המזון. הצעירים נדרשים למפעלי ייצור, מרכזים לוגיסטיים וסניפים של רשתות קמעונאיות. "אנחנו מחפשים אנשים עם רצון טוב ומוטיבציה לעזור... במפעלים החיוניים בהם תעבדו יש אבטחה ומרחבים מוגנים". לפי המשרד, הוא הצליח לגייס עד כה 115 קבוצות, המונות 50-10 עובדים כל אחת.