בלעדיארומה: "מכרז ההסעדה בנתב"ג מיועד רק ליקרנים"
בלעדי
ארומה: "מכרז ההסעדה בנתב"ג מיועד רק ליקרנים"
הרשת לא ניגשה למכרז בטענה שהאיסור למכור במחיר גבוה יותר מבסניפים הרגילים, יחד עם גבייה של לפחות 18.5% מהמחזור, מפלה לרעה חברות הסעדה מוזלות. רשות שדות התעופה: "ארומה רוצה להגדיל את סיכויי זכייתה על חשבון הצרכנים שישלמו מחיר גבוהים"
"מרכז ההסעדה בנתב"ג מיועד ליקרנים בלבד", כך טוענת רשת ארומה, שבחרה לא לגשת למכרז בתחילת השנה, ויצאה מהדיוטי פרי לאחר שש שנים שבהן הפעילה שם סניף. רשת קפה קפה תפסה את מקומה לאחר שזכתה במכרז שהתקיים בפברואר, וארומה נשארה עם בטן מלאה על תנאי המכרז החדשים של רשות שדות התעופה (רש"ת).
לפני הקורונה חצי מדמי השכירות שגבתה רש"ת היה סכום קבוע, שמבוסס בין היתר על תנועת הנוסעים, והחצי הנוסף היה אחוזים מהמחזור, עד 50%. בתקופת הקורונה, שבה צנח דרסטית מספר הטסים, גבתה רש"ת תשלום קבוע ובנוסף 6% בלבד מהמחזור. לאחר הקורונה חזרה לגבות תשלום קבוע, ובנוסף עד 50%. עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" ביטלה רש"ת את התשלום הקבוע, ודמי השכירות הם מינימום 18.5% מהמחזור לעסקי ההסעדה. תנאי משמעותי נוסף של רש"ת הוא שהמוצרים לא יימכרו במחיר שהוא גבוה יותר ממחירם ביתר הסניפים בארץ.
לטענת ארומה, תנאי המכרז לעסקי מזון בנתב"ג מפלים לרעה רשתות מוזלות. במרץ האחרון, חודש לאחר שנודע כי קפה קפה זכתה במכרז, שלחה ארומה, באמצעות עו"ד דורון אריאל, מכתב לרש"ת בו היא טוענת כי מכרזי ההסעדה האחרונים בנתב"ג מיועדים ל"יקרנים בלבד", מדירים רשתות מוזלות, וגורמים לייקור חד של מוצרי המזון והמשקאות בנתב"ג. על פי ארומה, גם רש"ת תצא נפסדת מהמכרזים החדשים ותקבל דמי שכירות נמוכים יותר.
ארומה טוענת כי תנאי הסף במכרז לבית קפה בטרמינל 3, שכללו תשלום מינימום של 18.5% ממחזור המכירות ברוטו של הסניף, ובנוסף איסור על בית הקפה למכור מוצרים במחיר שהוא גבוה יותר מבשאר סניפי הרשת, מקנים יתרון בלתי הוגן דווקא לרשתות יקרות. לטענתה, גם אם כמות המוצרים שתמכור הרשת המוזלת תהיה גבוהה מזו של רשת יקרה, מכיוון שהיא מבוססת על מתח רווחים נמוך יותר, היא לא תוכל לשלם 18.5% מהמחזור.
"רשת יקרה יותר תוכל להציע אחוזים גבוהים יותר מהפדיון שכן יש לה אחוזי רווח גבוהים יותר מאשר רשת לואו קוסט, שמסתמכת על מחזורים גבוהים יותר עם אחוזי רווח נמוכים יותר", טוענת ארומה. "אם רשת זולה יותר תציע אחוז זהה מהפדיון לזה שמציעה רשת יקרה יותר, היא תהיה הלכה למעשה כבר בהפסד, ובשל כך היא מוכרחה להציע הצעה נמוכה באחוזים משל הרשת המתחרה (היקרה יותר – א"י)".
לטענת ארומה, העובדה שרש"ת מחייבת להצמיד חלק ממחירי המוצרים למחירי הרשת הרגילים, ובנוסף לכך קובעת מנגנון תשלום של אחוז מהמחזור, סוללת את הדרך לזכייה של רשתות יקרות בלבד.
"הדבר יביא בהכרח לייקור חד ומיידי של עשרות אחוזים ברוב המוצרים כבר כיום באופן המחטיא את המטרה המוצהרת של הרשות", טוען עו"ד אריאל. לדבריו, כריך ממוצע ברשת מוזלת עולה כיום 34 שקל, וברשת יקרה הוא מתחיל ב־48 שקל. "הרשת המוזלת, שמתח הרווחים שלה 10%, תמכור 5,000 יחידות ביום שיניבו מחזור מכירות של 170 אלף שקל. לעומתה, הרשת היקרה, שהרווח שלה במוצר הוא 20%, תמכור 2,500 מוצרים ביום בסכום כולל של 120 אלף שקל בלבד. כאשר ההצעה לשכירות היא על בסיס מחזור בלבד, ובהנחה ששתי הרשתות יסכימו לחלוק מחצית מהרווחים שלהן עם הרשות, הרשת המוזלת תוכל להציע 5% מהמחזור, שיניב שכירות יומית של 8,500 שקל לרשות. רשת יקרה תוכל להציע 7% מהמחזור, שכן הרווח שלה גדול הרבה יותר, אולם בדרך האבסורד לשלם במקרה הזה לרשות דמי שכירות יומית של 8,400 שקל בלבד".
ארומה דרשה מרש"ת לשנות את תנאי המכרז כך שהמחיר לצרכן לא יוצמד למחירי הרשת בארץ, מכיוון שלטענתה בנתב"ג ההוצאות גבוהות יותר, ודרשה שהמכרז ייקבע לפי סכום דמי השכירות הגבוה ביותר שיציעו המציעים, ולא על פי אחוז מהפדיון. לחלופין הציעה ארומה כי רש"ת תקבע מחירי מכירה אחידים לכלל המוצרים, והזוכה יהיה מי שיציע אחוז גבוה יותר מהפדיון.
רש"ת דחתה את טענותיה של ארומה וסירבה לשנות את תנאי המכרז. במכתב ששלחה לארומה טענה כי הבקשה של ארומה נועדה להגדיל את סיכויי זכייתה "על חשבון הצרכנים שייוותרו חשופים למחירים לא פרופורציונליים, הנובעים, כך לטענת ארומה, מהטעם שלפיו 'בנמל התעופה התקורות יקרות פי כמה וכמה'".
עוד טענה כי הסברה שמחירים גבוהים יותר בהכרח מניבים רווח גבוה יותר אינה נכונה, ובכך מאפשרים לרשתות היקרות להציע הצעה כספית גבוהה יותר היא הנחה "ספקולטיבית, אינה בהכרח נכונה ובוודאי שאינה מצדיקה שינוי בהוראות המכרז" .
בנוגע להוראה להצמיד את מחירי המוצרים לאלה שבסניפי הרשת מחוץ לנתב"ג, טענה רש"ת כי מדובר בלקח שנלמד מהעבר, והמטרה היא לצמצם את החשיפה להעלאת מחירים לא פרופורציונליים בשטחי הנמל. "רש"ת אינה מסוגלת וגם לא מעוניינת לעגן מנגנון בקרה ייעודי המשקלל ומתאים לשיעורי הרווחיות של כל זכיין וזכיין פוטנציאלי".
במכתב טענה רש"ת שדווקא החלופה שהציעה ארומה לבטל מגבלה או פיקוח על המחירים לצרכן יכולה להוות פגיעה בשוויון בין הזכיינים שעשויים לגשת למכרז שכן הרשתות היקרות יוכלו לסבסד את דמי השכירות בעליית מחירים לצרכן וכך יגיעו לפדיון גבוה במיוחד.
מרש"ת נמסר בתגובה: "רש"ת ממשיכה לשדרג את מערך ההסעדה בנתב"ג בשורה של מכרזים חדשים במטרה לאפשר לציבור מגוון רחב של מסעדות ובתי קפה. זאת תוך הקפדה על כך שמחירי המוצרים לא יעלו על מחיריהם בסניפים נבחרים של אותה הרשת ברחבי הארץ. כמו כן כל בתי הקפה מחויבים למכור סל מוצרים בסיסי אותו קבעה רש"ת, ובכלל זה אספרסו או מים מינרליים ב־8 שקלים וקפה הפוך או קרואסון גדול ב־12 שקל. המכרזים הפומביים שהרשות מפרסמת הם שוויוניים, ללא אפליה, ומאפשרים בקרה אמיתית לרמה, לאיכות ולמחירי המוצרים של הרשת".