פרשנותביטול מכסים על חלק ממוצרי החלב: הידד, נחסוך 5.3 שקלים
פרשנות
ביטול מכסים על חלק ממוצרי החלב: הידד, נחסוך 5.3 שקלים
שר האוצר בישר על ביטול מכסים על חלק ממוצרי החלב והכריז "מורידים את יוקר המחיה", אולם מתברר שהמהלך יוזיל את סל הקניות שלנו בשקלים בודדים בשנה. כאשר פערי המחירים בין ישראל לאירופה עומדים על 80% מדובר בטיפה בים
"מפחיתים את מחירי הגבינות ומוצרי החלב בעשרות אחוזים". כך נפתחה אתמול ההודעה לעיתונות ששיגרו משרד האוצר ומשרד החקלאות ובה מדווח כי שר האוצר אביגדור ליברמן חתם על ביטול המכסים לשורה של מוצרי חלב. בדף הפייסבוק שלו הכריז ליברמן לרגל המאורע: "מורידים את יוקר המחיה בישראל!".
הצרכן התמים עשוי לקבל את הרושם כי המהלך שבוצע אתמול עתיד לשנות את משק החלב הישראלי מן היסוד ולהביא לצמצום משמעותי בפערי המחירים בין ישראל לאירופה, שלדעת פקידי האוצר עומדים על כ־80%. אולם האמת רחוקה מכך. מתברר שגם עם הורדת המכסים אנחנו רחוקים מלחזות בהוזלה משמעותית של מוצרי החלב.
הצו החדש מבטל את המכס על היוגורטים והמעדנים, שעומד על 5.5 שקל לק"ג יוגורט (אך לא יותר מ־60% מערך המוצר ו־25% ממחיר מעדני חלב). כמו כן, הצו מבטל את המכס בשיעור של 8 שקלים לק"ג על גבינות כחושות ורכות עד 5% שומן. כלל המוצרים הללו מהווים כיום בסך הכל כ־16% ממשק החלב בישראל כך שמדובר במקטע מוצרים קטן.
יתרה מכך, ספק רב אם למהלך הזה תהיה השפעה כלשהי על היבוא. בהסכם החלב שנחתם עם נציגי ענף החלב בינואר 2021 היוגורטים מוגדרים כ"מוצרי חלב לא סחירים", כלומר מוצרים שקשה לייבא. לאמיתו של דבר, הסיבה היחידה שנציגי ענף החלב הסכימו לחתום על הסכם החלב היא הערכתם שגם פתיחת המשק ליבוא לא תביא להיווצרות של תחרות משמעותית מחו"ל. למרבה האבסורד, למרות ההצהרות שמדובר במוצרים לא סחירים, היצרנים המקומיים דאגו כל השנים לכך שיוטל מכס על מוצרים אלה.
לא מדובר בהורדת יוקר המחיה, אלא ביישום של הסכם עם נציגי ענף החלב. אלה הסכימו לביטול המכס על יוגורטים מתוך ידיעה שקשה לייבא אותם
להגנת האוצר וליברמן ייאמר שמעבר לכותרת, שככל הנראה נוסחה על ידי מחלקת הדוברות, הם נזהרו מאוד שלא לנבא כי תהיה הורדת מחירים במקטע הזה של היוגורטים והמעדנים.
המהלך השני שעליו הוכרז אתמול הוא הגדלת המכסות ליבוא גבינות קשות. גבינות אלה מהוות כ־25% משוק מוצרי החלב בישראל ומדי שנה צורכים כאן כ־42 אלף טון של גבינות קשות מתוצרת מקומית. כעת הוחלט להגדיל את המכסה הפטורה ממכס ל־1,400 טון בשנת 2021, ל־3,114 טון בשנת 2022 ול־5,051 טון בשנת 2023. כלומר, בתום שלוש הפעימות נגיע לפתיחה של רק כ־10% משוק הגבינות הקשות ליבוא ללא מכס.
באוצר אומרים כי הגבינות המיובאות יהיו זולות ב־10 שקלים לק"ג מהגבינות המפוקחות תוצרת הארץ (כדוגמת "עמק"). בחשבון פשוט, יבוא הגבינות הזולות יביא לחיסכון של כ־50 מיליון שקל לשנה בלבד לכלל אזרחי ישראל, כלומר כל אזרח חובב גבינות צהובות יחסוך 5.3 שקלים בשנה בסל הקניות שלו. רק כדי לסבר את האוזן, 50 מיליון שקל הם כ־5% בלבד מההכנסות הצפויות למדינה מהמסים על כלים חד פעמיים ומשקאות ממותקים.
שוק מוצרי החלב בישראל מגלגל כ־13 מיליארד שקל בשנה ומהווה כ־9% מההוצאה על צריכת מזון בישראל. אם מקבלים את הטענה כי המחיר בישראל גבוה בכ־80% מהמחירים בחו"ל, הרי שיש כאן פוטנציאל חיסכון לצרכני ישראל של כ־5 מיליארד שקל בשנה. המהלך הנוכחי יחסוך כאמור 50 מיליון שקל בשנה, כלומר אחוז אחד בלבד מהחיסכון הפוטנציאלי.
לא מדובר, אם כן, בהוזלה של עשרות אחוזים ולא בהורדת יוקר המחיה, אלא ביישום של הסכם שהובל על ידי נציגי ענף החלב.
ליברמן אמר אמש בישיבת הסיעה של ישראל ביתנו כי מפלגתו דוגלת בביטול מכסים ומכסות, ואפילו בביטול פיקוח המחירים, וכי הוא מתכוון לפעול בנושא יוקר המחיה עד לסוף 2022.מבחינתו של ליברמן לא נאמרה המילה האחרונה ובכוונתו להביא למהפך מלא בשוק החלב הריכוזי והמתוכנן. אלא שבשלב זה לא ברור מה בדיוק ייצא מהצהרות אלה, שכן המדינה והחקלאים נמצאים בתוך הסכם חלב מחייב עד לסוף 2023.