בלעדייינות ביתן דורשת מהספקים להשתתף בהוצאות על קרפור
בלעדי
יינות ביתן דורשת מהספקים להשתתף בהוצאות על קרפור
יינות ביתן קיזזה חד־צדדית תשלום לספקים בנימוק שההסכם מחייבם לתת הנחות על פתיחת סניפים חדשים. המחלוקת היא אם הסבת סניף שקולה לפתיחה, כשהירידה במכירות יינות ביתן מחלישה את כוח המיקוח שלה
הדרך להשקת קרפור עוברת בכיס של הספקים. כפי שנחשף באתר "כלכליסט", יינות ביתן ביצעה קיזוז חד־צדדי בחשבוניות שהגישו לה ספקים בנימוק שהם נדרשים להשתתף בהוצאות השקת רשת קרפור בישראל. הקמעונאית נערכת להשקיע כ־350 מיליון שקל השנה ובשנה הבאה בהסבת הסניפים למותג הצרפתי, וכעת דורשת שהספקים ישתתפו בהוצאות. בהסכמים המסחריים שיש ליינות ביתן נקבע כי הספקים יעניקו לה הנחות על כל פתיחת סניף חדש, והמחלוקת כעת בין הצדדים נוגעת לשאלה אם הסבת סניף קיים למותג חדש שקולה לפתיחת סניף חדש.
מבחינת הספקים הצעד הזה אינו עולה בקנה אחד עם חוק המזון, האוסר על התחשבנות בדיעבד. יינות ביתן מצדה הצטיידה בחוות דעת משפטית, שלפיה ההסכמים הקיימים מאפשרים לה לבצע קיזוזים. לפני כשנה עשתה הרשת ניסיון דומה, במטרה לקבל מהספקים עשרות מיליוני שקלים, אך נוכח טענות כי הדרישה אינה עולה בקנה אחד עם הוראות חוק המזון, היא עצרה את המהלך.
ובלי קשר להסכמים, הספקים טוענים שהירידה המתמשכת במכירותיה של יינות ביתן – שהוחרפה לאחרונה, בין היתר מאחר שהיא סוגרת סניפים לטובת שיפוץ והתאמה לפורמט של קרפור – שיפור של התנאים המסחריים. על פי הערכות, הצדדים ייכנסו בקרוב למשא ומתן אינטנסיבי.
הספקים יתקשו לסרב לדרישה, כיוון שהמהלך של יינות ביתן יצא לדרך רגע אחרי ששופרסל סיימה לאשר את הבקשות להעלאות מחיר, במקביל לשיפור תנאי הסחר. מכיוון שיתר הקמעונאים, ובהם יינות ביתן, ערים לשיפור לו זכתה שופרסל, נערכו הספקים לדרישות נוספות שיגיעו בתקופה הקרובה. אלא שבשונה משופרסל, כוח המיקוח של יינות ביתן קטן יחסית, נוכח תוצאותיה העסקיות.
במאי 2021 רכשה אלקטרה צריכה כ־35% מיינות ביתן, לפי שווי של 400 מיליון שקל. במסגרת ההסכם קיבלה החברה אופציה לרכישת חלקו של ביתן (41%) עד סוף השנה. עד כה לא מימשו האחים זלקינד, בעלי השליטה באלקטרה צריכה, את האופציה, והם תרים אחר משקיעים שייכנסו כשותפים לחברה, לפי שווי של 900 מיליון שקל.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", בעוד אלקטרה צריכה מתמהמהת עם מימוש האופציה, נחום ביתן פועל לחיזוק כוחו באמצעות מהלך לרכישת האופציות (1.98%) שקיבלו העובדים מהיו"ר לשעבר שלמה רודב, בתמורה לארבעה אירועי חברה לעובדים באולם האירועים של משפחת ביתן, לצד ניסיון לקנות גם את האופציות (1.97%) שבידי המנכ"ל לשעבר מיכאל לובושיץ. נחום ביתן, שאיבד את השליטה בחברה ואף נאלץ לעזוב את ניהולה, הגיע השבוע להשקת סניף הרשת בתל אביב, מה שמחזק את ההערכות כי לא ויתר על האפשרות שהוא ישוב להיות בעל המניות הגדול ברשת שייסד, במקרה שהאחים זלקינד לא יממשו את האופציה.
במסגרת ההשתלטות על יינות ביתן שילמה אלקטרה צריכה 143 מיליון שקל, שהועברו לחברה, ובנוסף שילמה 50 מיליון שקל ישירות לנחום ביתן, ונתנה לרשת הלוואת בעלים בגובה 50 מיליון שקל. למעשה עד כה שילמה אלקטרה צריכה כ־200 מיליון שקל. לאחר מכן יינות ביתן לקחה הלוואה בנקאית בגובה של כ־260 מיליון שקל כדי לפרוע את החובות שהיו לרשת באותם ימים. בנוסף לכך, כחצי שנה אחר כך, לקחה יינות ביתן הלוואה נוספת של כ־230 מיליון שקל, שנועדו להסבת סניפי יינות ביתן לקרפור. אלא שהחברה הספיקה לשפץ כ־20 סניפים קטנים בלבד, וחלק מהכסף שגויס הופנה לכיסוי ההוצאות השוטפות. היום החברה נזקקת ל־200 מיליון שקל נוספים כדי להוציא לפועל את התוכנית להשקת קרפור בישראל. הדבר יביא את היקף ההלוואות הכולל לכ־700 מיליון שקל.
בדו"חות הרבעון השלישי חשפה אלקטרה צריכה כי יינות ביתן ממשיכה לאבד מכירות, וההפסד המגזרי שלה העמיק ברבעון ל־51 מיליון שקל. שלושה חודשים קודם לכן פרסמה החברה הערכת שווי מעודכנת לזו שפרסמה במרץ שעבר, מכיוון שהרווח המגזרי של הרשת צנח ברבעון השני ב־51.4% ל־5.2 מיליון שקל, בהמשך לירידה של 3% במכירות, שהסתכמו ב־711.8 מיליון שקל. מדובר היה בנתון המשקף קצב מכירות שנתי של 2.85 מיליארד שקל, הנמוך בכ־8% מזה שחזתה החברה בהערכת השווי שפרסמה שישה חודשים קודם לכן. פער קיצוני יותר נמצא בצפי לרווח תפעולי שנתי בגובה כ־48 מיליון שקל השנה, בעוד החברה בשלב זה מציגה הפסד תפעולי, וצפויה על פי הערכות לחתום את השנה עם הפסד של כ־100 מיליון שקל.