מחיר התו הירוק והבידודים: ירידה של 26% במכירות רשתות הביגוד, עלייה לפארמה
מחיר התו הירוק והבידודים: ירידה של 26% במכירות רשתות הביגוד, עלייה לפארמה
נתוני כרטיסי האשראי מלמדים על הפגיעה של האומיקרון ברשתות המסחר. לעומתן, רשתות הפארמה רשמו זינוק של 13% בעסקאות מאז כניסת התו הירוק לתוקף. רשתות המסחר: "זה יותר גרוע מסגר"
שבועיים לאחר כניסתו לתוקף של התו הירוק על עולם המסחר, מגיעות אינדקציות ראשונות להשפעתו השלילית על המכירות של הקמעונאים הגדולים. רק שהפעם, בניגוד לסגרים קודמים, אין בכוונת הממשלה לפצותם, ומנגד, גם בעלי הנכסים לא צפויים להיות נדיבים כבעבר.
כיום המסחר פועל על פי תו ירוק שנכנס לתוקף ב־26.12.21. היום אמורה היתה הממשלה לבטל את התו הירוק בחנויות גדולות בקניונים, אך ההצבעה על כך נדחתה. מה שפוגע בעיקר המכירות הוא מספר המאומתים והאוכלוסייה הנרחבת שנמצאת בבידוד. הרשתות טוענות כי מאז כניסתו לתוקף של התו הירוק ועד כה חלה ירידה של 30% במכירות בממוצע בהשוואה לשבועיים האחרונים לפני החלת התו הירוק. התו הירוק מאפשר למי שאינו מחוסן להיכנס רק לחנויות חיוניות כגון רשתות מזון ופארם, אך לא לחנויות האופנה, בתי הקפה ומסעדות, מה שפגע בפדיונות של בתי העסק הללו. בנוסף, בשבוע האחרון התווספו אלפי אזרחים וילדים לבידוד והדבר משפיע ישירות על המסחר.
נתוני חברת שבא, מנהלת מערכת התשלומים הלאומית באשראי, מאששים את המגמה של ירידה במספר המבקרים בקניונים, שבאה לידי ביטוי בעסקאות קנייה, בענפי הביגוד וההנעלה. נתוני שבא מראים את ממוצע ההוצאות היומי בכרטיסי אשראי גם באונליין וגם בעסקאות שנעשו בחנויות פיזיות (ללא עסקאות מזומן או צ'ק), וניכר כי חלה ירידה הדרגתית מאמצע חודש דצמבר. בין 19 ל–25 בדצמבר 2021 ממוצע ההוצאות היומי בענף ביגוד והנעלה עמד על 84.8 מיליון שקל. בין 26 בדצמבר ל־1 בינואר 2022 ירד ממוצע ההוצאות היומי ל־74.7 מיליון שקל ומ־2 בינואר ועד אתמול (8.1) נרשמה ירידה נוספת ל־62 מיליון שקל (צניחה של 26%). ברשתות מציינים שינואר הוא חודש רגיל ואין בו השפעה של עונתיות.
אם משווים את הנתונים לשנים קודמות עולה כי הממוצע היומי בדצמבר 2019 עמד על 66.1 מיליון שקל, הממוצע היומי בדצמבר 2020 עמד על 73.1 מיליון שקל, והממוצע היומי בדצמבר 2021 על 80 מיליון שקל.
"לגדולות: יותר אורך נשימה"
במקביל, הנתונים של כרטיסי האשראי מראים, כי ממוצע ההוצאות בחנויות הפארמה בשלושת השבועות האחרונים דווקא גדל, שכן אלו נחשבות לחנויות חיוניות והקנייה בהן משקפת את מפלס החששות של הציבור, שמצטייד בימים אלה בערכות לבדיקות קורונה ביתיות. כך, בשבוע שבין 19 ל–25 בדצמבר ממוצע ההוצאות היומי בחנויות הפארמה ובבתי המרקחת עמד על 29.3 מיליון שקל, בשבוע שבין 26 בדצמבר ל־1 בינואר 2022 עלה ממוצע ההוצאות בענף זה ל־31 מיליון שקל ומתחילת ינואר ועד היום נרשמה בענף הפארמה ובתי המרקחת עלייה נוספת ל־33 מיליון שקל.
לדברי שחר תורג'מן, יו"ר התאגדות רשתות המסחר והאופנה, "הירידה בפדיונות החמירה בגלל כמות המאומתים והפאניקה. אנשים הדירו רגליהם מהמסחר. אנחנו בירידה של עד 50% בפדיון בחלק מהרשתות ומקווים שהחזרה של תו סגול תחזיר לפחות 20% מהירידות".
את התו הירוק בקניונים צפוי בשלב כלשהו להחליף תו סגול. התו הסגול קובע כי עסקים מעל 100 מ"ר יוכלו להכניס אדם על כל 15 מ"ר, עסקים עד 100 מ"ר — אדם על כל 7 מ"ר או ארבעה לקוחות בחנות. מי שאינו בעל תו ירוק יכול להכנס רק לחנויות חיוניות אך לא לחנויות אופנה ולבתי עסק מתחום המזון. לדברי תורג'מן, "כשמחזור של עסק יורד באחוזים כאלה, המשמעות שכל יום שהוא פתוח הוא מדמם קשה, ואם זה יימשך עוד כמה שבועות, לא יהיה מנוס משיח עם הממשלה לגבי פיצוי. זה יותר חמור מסגר. לרשתות הגדולות יש קצת יותר אורך נשימה, אבל המשמעות עבור הקטנים והבינוניים היא הפסד של עשרות אלפי שקלים בחודש".
הקניונים חגגו עד דצמבר
לפי נתוני ריס, האומיקרון פגע בעולם המסחר דווקא כשהמכירות היו בצמיחה. שנת 2021 עבור עולם המסחר החלה עם היציאה מהסגר בתחילת מרץ 2021, והסתיימה עם פרוץ נגיף האומיקרון. לפי נתוני ריס, שבוחנת פדיונות של כ־2,300 חנויות זהות, ניתן לראות כי בין החודשים מרץ ודצמבר 2021 נרשמה דווקא עלייה של 9.4% בפדיונות החנויות אל מול התקופה המקבילה ב־2019. הפאוור סנטרים רשמו עלייה משמעותית של 18% והקניונים האזוריים עלו בשיעור של 6%. בתקופה זו ביג אילת רשם מכירות של 94 שקל למ"ר ועלייה של 34%, קניון שבעת הכוכבים עם מכירות של 92 שקל למ"ר ועלייה של 10%, מול הים עם מכירות של 162 ועלייה של 9.5%, קניון רמת אביב עם מכירות של 151 שקל למ"ר ועלייה של 8% וקניון איילון רשם מכירות של 86 שקל למ"ר ועלייה של 6.5%.
בהשוואה חודשית של דצמבר 2021 לעומת דצמבר 2019, העליות מתמתנות, ועל פי ריס נרשמה עלייה של כ־4% ברמה ארצית, כאשר הפאוור סנטרים עלו ב־12.5% והפדיונות בקניונים עלו ב־0.5% בלבד.