סגור
סניף של רשת גוד פארם
סניף גוד פארם המוכר ביבוא מקביל. צפוי גילוי דעת של הממונה על התחרות (צילום: אוראל כהן)

לחץ על האוצר לוותר על מכס ליבואנים מקבילים

ועדת הכלכלה אישרה הצעה להוסיף לחוק התחרות הוראה שאוסרת פגיעה ביבוא מקביל, וקנס של עד 100 מיליון שקל. יבואנים ישירים: "החוק לא מגן עלינו"

ועדת הכלכלה אישרה היום (ב') לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה הממשלתית להוסיף לחוק התחרות הוראת שעה שאוסרת פגיעה ביבוא מקביל או יבוא אישי, ומאפשרת לרשות התחרות להטיל קנס כספי של 8% ממחזור המכירות ועד 100 מיליון שקל על יבואן שיפר את ההוראה.
הדיון, שהיה אמוציונלי מצד נציגי היבואנים הישירים, הסתיים בהחלטה של יו"ר הוועדה ח”כ דוד ביטן לקבוע דיון מחדש מאחר שהאוצר לא פתר את סוגיית תעודות המקור שלהן נדרשים היבואנים המקבילים. ביטן הודיע כי לא יעלה את הצעת החוק לאישור סופי במליאה עד שמשרד האוצר לא יפתור את הסוגיה. בהיעדרן של תעודות מקור מחויבים היבואנים המקבילים במכס במס של 15% על המוצר, מה שמייקר את מחיר המוצר לצרכן.
סוגיית תעודות המקור עלתה כבר בדיון בוועדה שנערך בשבוע שעבר. יו"ר הוועדה ציפה לקבל עד היום תשובות בנושא זה ממשרד האוצר, אך באוצר לא ידעו לתת לוחות זמנים לפתרון הבעיה. גל ברנס מאגף התקציבים באוצר אמר כי זה עניין מורכב שעשוי להתארך, שכן הוא קשור להסכמי סחר.
"בלי תעודת המקור כל ההנחה על מוצר ביבוא מקביל חסרת משמעות כי זה חוזר לצרכן בחזרה בצורת מכס על המוצר — אז בפועל אין הנחה", אמר ביטן. "נעשה רביזיה ואם משרד האוצר יודיע שהוא מוותר על המכס הזה, נמשוך את הרביזיה".
בדיון פנה ביטן לנציג האוצר ואמר: "חבל על הזמן, זה לא נתון לוויכוח, אתם תפתרו את נושא תעודת המקור. מה הטעם ביבוא מקביל אם אתם לוקחים עוד 15% כשאין תעודת מקור? האוצר צריך לפתור את הבעיה של התעודות האלו, כי היבואנים הגדולים אומרים לספק בחו"ל לא לתת תעודת מקור ליבואנים מקבילים. היבואן מגיע לארץ ומעלים לו את המחיר במכס. הנושא הזה יסתיים אחרת היבוא המקביל צולע ולא יפחית את יוקר המחיה".
הוועדה דנה גם בהגדרת הפעולות שהיבואנים הישירים יהיו מנועים מלבצע כדי לעצור יבוא מקביל, ובין היתר סירוב לספק טובין, דרישות של תנאים מסחריים מהמפיצים או הקמעונאים, שינוי תנאי אשראי, התערבות בסימון שונה למוצרים ברשתות הקמעונאות, ודיווח לספק מחו"ל על כך שקיימים בארץ מוצרים מיבוא מקביל. נקבע כי במידה שרשות התחרות תרצה לשנות את התנאים, יוכל שר הכלכלה לעשות את זה בצו, באישור הוועדה. בנוסף נקבע כי הממונה על התחרות תדווח לוועדת הכלכלה אחת לשנה ובמשך ארבע שנים על יישום החוק ופעולות האכיפה.
אוריאל לין, יו"ר איגוד לשכת המסחר, שמייצג את היבואנים הישירים, אמר כי "יש פה גישה אפלייתית כלפי יבואנים ישירים. יש פה יבואנים שבנו את השוק, ובסך הכל היבואן המקביל משיא תועלת על הגב שלהם. איפה ההוראה בחוק הזה שאומרת מה אסור ליבואן העקיף לעשות כדי לא לפגוע ביבואן הישיר. איזו מין חקיקה זו בכלל? תחוקקו חוק שאסור להיות יבואן ישיר ובזה נגמור את העניין". לכך ביטן הגיב: "אתה מייצג את היבואנים הישירים ואתה לא רוצה שיהיה יבוא מקביל. אנחנו רוצים שיהיה יבוא מקביל. אנחנו יודעים כבר איך נראה היבוא הישיר".
שלומי לויה, יועמ"ש האיגוד, הוסיף כי יש בעייתיות כשמחייבים יבואן ישיר לתת שירות למוצר חשמלי שנקנה ביבוא מקביל; ומאיר קלוגהפט, בעלים של חברה ליבוא צעצועים, אמר: "בניתי חברה בינונית שהשקעתי בה במשך 35 שנים, אפילו בשעבוד של נכסים, והיום אני מוצא עצמי שאני צריך להגן על האינטרס של יבואן מקביל. אני לא נגד הורדת יוקר המחיה אבל לא יכול להיות מצב שאני בעסק שלי צריך להגן על היבואן המקביל שמתחרה בי. צריך לכתוב בחוק שלא יפגע יבואן מקביל ביבואן ישיר. היבואן המקביל נהנה בארץ מבדיקות המעבדה שאני עשיתי".
על כך אמרה מיכל כהן, הממונה על התחרות: "כל הרגולציה שחלה על יבוא ישיר חלה גם על היבוא העקיף". הממונה על התחרות תפרסם גילוי דעת בנושא ההצעה, והיא תיכנס לתוקף בתוך שלושה חודשים לאחר פרסומה.