הצרכנים הצביעו בקופות ושסטוביץ הורידה את מחיר פסטה ברילה ב-10%
הצרכנים הצביעו בקופות ושסטוביץ הורידה את מחיר פסטה ברילה ב-10%
יבואנית פסטה ברילה הודיעה על הוזלה של 10% במחיר לצרכן בנימוק של ירידה בעלויות הקמח; אבל נראה שהגורם שבאמת הניע אותה לפעולה הוא איבוד נתח שוק מ־26% ל־22% בתוך שנתיים, שבהן העלתה מחירים לא פחות משלוש פעמים וצמצמה מבצעי הנחות; הציבור לומד שקנייה סלקטיבית פועלת לטובתו
הצרכנים ויתרו על פסטה ברילה שהתייקרה בחדות, וכעת היבואנית שסטוביץ מורידה מחירים. אחרי שייקרה את המוצר שלוש פעמים בתוך שנתיים, מאז ינואר 2022, שסטוביץ הודיעה על הוזלת פסטה ברילה ב־10%.
מבדיקת כלכליסט עולה כי שסטוביץ איבדה בקטגוריית הפסטה 4 נקודות אחוז מאז החלה בהעלאות המחירים והיום היא אוחזת ב־22.1% בלבד ממכירות הפסטה. זאת, לעומת נתח של 26.3% בו אחזה בשנת 2021, לפני העלאות המחירים. הירידות במחירי הקמח בעולם ובשער היורו תומכים בניסיון של שסטוביץ להוריד מחירים כדי להחזיר את הצרכנים שנטשו את המותג.
אלא שגם לאחר מהלך ההוזלה ברילה תישאר אחד המותגים היקרים בקטגוריה, ובוודאי בהשוואה למחיריה עד 2022. לכן ספק אם בכוחה של הורדת המחיר הזו להחזיר את הצרכנים שכבר גילו אלטרנטיבות זולות יותר ואיכותיות מספיק.
הפעימה האחרונה ברצף ההתייקרויות שביצעה שסטוביץ, שבבעלות יוני שסטוביץ, נרשמה בפברואר האחרון, אז העלתה החברה את מחירי הפסטה ב־12%. זאת אחרי שבמאי 2023 העלתה את המחיר בכ־10%, ועוד קודם לכן, בתחילת 2022, העלתה החברה בכ־12% את מחירי פסטה ברילה. בסוף שרשרת ההתייקרויות זינק מחירה של חבילת פסטה ברילה מכ־6 שקלים לכ־9 שקלים בתוך כשנתיים וחצי - זינוק של 50%. זאת במקביל לצמצום מבצעי ההוזלות שאפיינו את המוצר עד אז. חגיגת התייקרויות הוסברה אז בהיחלשות השקל בהשוואה ליורו ובעלייה במחירי הקנייה של המוצר מהספק. פסטה של אסם, שגם מחירה עלה במהלך התקופה הזו, נמכרת במבצעים במחיר של כ־5-4 שקלים לחבילה. החלופה הזו שהציעה אסם הובילה להתחזקות נתח השוק שלה מ־30% ב־2021 ל־34.7% היום. לצד אסם קיימים עוד מותגי פסטה זולים.
בעקבות רצף העלאות המחירים שהחל ב־2022 גדלה ההוצאה של הצרכנים על פסטה באותה שנה ב־6.7% לסכום של 286 מיליון שקל. בשנת 2023, במהלכה העלתה שסטוביץ מחירים פעמיים, צמחה ההוצאה של הצרכנים בשיעור דו־ספרתי, 10.5%, לסכום של 316 מיליון שקל. הצמיחה החדה נרשמה על פי הערכות גם בגלל ההצטיידות של הציבור במזון יבש עם פרוץ המלחמה בסוף 2023. מתחילת 2024 הסתכמו מכירות שוק הפסטה ב־297 מיליון שקל, המשקפים קצב שנתי של 324 מיליון שקל.
ההתייקרויות של שסטוביץ בשנתיים האחרונות התאפשרו, אף שלמפעל המייצר את פסטה ברילה יש כשרות לאורך כל השנה, וככזאת היא מוצר שקל ליבואנים מקבילים לייבא מלאים שלו במחירים נמוכים. ב־2015 אייל רביד, מנכ"ל רשת ויקטורי, במסגרת מאבק מסחרי עם שסטוביץ, הביא את פסטה ברילה לישראל במחיר נמוך של כ־5 שקלים ליחידה. בעקבות כך היבואנית הרשמית תגברה באותה תקופה את מבצעי ההוזלות בשוק, עד שהגיעה למחיר של היבוא המקביל.
אלא שבשנתיים האחרונות התקשו היבואנים להשיג סחורות ולשנע אותן בגלל הזינוק במחירי ההובלה, בעקבות פעילות החות'ים בנתיבי הסחר הימי, מה ששחרר את שסטוביץ מהצורך להעמיק הנחות.
משסטוביץ נמסר: "אנו שמחים על האפשרות להוריד את המחיר הקמעונאי באופן שיאפשר להיטיב עם הצרכן הישראלי".