פרשנותאברכהן עוזב רגע לפני שהתחרות מחריפה
פרשנות
אברכהן עוזב רגע לפני שהתחרות מחריפה
כניסתה של אלקטרה צריכה ליינות ביתן ולמגה, כמו גם כניסת פז למרכזי הערים, משנה את כללי המשחק בשוק. גם רמי לוי נערך לפתוח זרוע מכירות סיטונאיות, שבאופן טבעי תנגוס בפעילות שופרסל בזירה
באיחור של שנה לפחות הודיע אתמול איציק אברכהן על החלטתו לפרוש מתפקיד מנכ"ל שופרסל. על הטעם הרע, יש מי שיאמר הדם הרע, שמאחורי ההודעה, אפשר ללמוד גם מפרק הזמן הקצר שנקבע עד לעזיבתו בעוד כחודשיים. דירקטוריון החברה כבר מינה ועדת איתור, למרות שעל פי גורמים בענף, אורי קילשטיין, מנכ"ל קניוני עזריאלי ועד לפני כשנה המשנה לאברכהן, הוא המיועד לתפוס את מקומו.
תרומתו של אברכהן לשופרסל לא תסולא בפז. בנחישות ובעקביות הוא הוביל לאורך עשור את הרשת החבוטה שקיבל לרמות של רשתות מזון מובילות בעולם. לא מדובר היה במעשה קסמים. הוא קיבל תשתית שבנה קודמו, עם מותג פרטי, שירותי אונליין וכרטיס אשראי, אבל ידע, עם הגב הפיננסי של החברה, להפוך אותם למנועי צמיחה משמעותיים, שתרמו לשורת הרווח.
לכן, אפשר להעריך שאברכהן שחש כיכול להכל, לא צפה שזה מה שיקרה, כשתמך לפני כשנה במינויו של יקי ודמני לתפקיד יו"ר החברה נטולת גרעין השליטה, שבה התנהל כבעל השליטה בפועל. אברכהן רמז אז למוסדיים כי הישארותו בתפקיד תלויה בזהות היו"ר, כשעל הפרק היו שמות כמו יפתח רון־טל ורוני קוברובסקי, לשעבר נשיא החברה המרכזית (קוקה־קולה ישראל), אשר מינוים היווה איום ממשי על חירותו בתפקיד. בדיעבד, אפשר לומר שהטעות של אברכהן היתה כפולה: ראשית, שתמך בוודמני, מבלי ללמוד שמדובר באדם מעורב שמעוניין להיות פעיל בחברה, ושנית, כשכבר הבין מה סגנונו של היו"ר, בחר להמשיך להתנהל כבעל שליטה, ולא ככפוף ליו"ר.
למרות הארומה הלא נעימה שנודפת מעיתוי ודרך פרישתו, אברכהן עדיין עוזב רגע לפני שיהיה מאוחר מדי. מהלכיו בשנים האחרונות הובילו את שופרסל לנקודת שיא בעייתית. אמנם החברה יכולה להמשיך ולרכוש עסקים נוספים ולהציג צמיחה, אבל ספק אם אלו יכסו על הפגיעה הצפויה בליבת פעילותה.
כניסתה של אלקטרה צריכה ליינות ביתן ולמגה, כמו גם כניסת פז למרכזי הערים עם רכישת סופר יודה ופרשמרקט, משנה את כללי המשחק בשוק. אברכהן נהנה לאורך שנות כהונתו מסגירת חנויות מגה ויינות ביתן, כמו גם מחוסר יכולתן של הרשתות לייצר תחרות בסניפים שנותרו בידיהן. כעת התהפכו היוצרות ואלקטרה צריכה פועלת לפתוח חנויות חדשות במרכזי הערים ולהשיק את פורמט סבן אילבן. זאת בזמן ששופרסל עומדת בפני סגירת חנויות בהיקף המוערך בכ־100 אלף מ"ר. זאת, על רקע השקת מרכז הליקוט האוטומטי להזמנות האונליין בקדימה, שאליו יצטרף בשנה הבאה מרכז גדול יותר במודיעין.
הספקים, הנאנקים תחת דרישותיו והמותג הפרטי של אברכהן, רואים באלקטרה הזדמנות עבורם ופועלים לשפר את תנאי הסחר שלה, כך שתוכל לתת מענה בפן התחרותי. הזדמנות נוספת שהיתה לאברכהן, ולא תעמוד למחליפו, היתה בקריסת קו־אופ ישראל ב־2018. אברכהן השתלט על פעילותה באספקת מוצרים לחנויות במרחב הכפרי והפך לספק המוביל שלהן עם פורמט הקש אנד קרי. כעת נערך רמי לוי לפתוח זרוע מכירות סיטונאיות, שבאופן טבעי תנגוס בפעילות שופרסל בזירה. מחליפו יצטרך להתמודד עם השינויים במרכזי הערים, שמהווים גם את מרכזי הרווח בשופרסל, ולהתגבר על נטישת אנשי מפתח בחברה, שקיבלו ועוד צפויים לקבל הצעות מפתות מהמתחרים.
מעל הכל, יתמודד המחליף עם ממונה על התחרות לעומתית, שלא צפויה לחזור על הטעויות של קודמתה בתפקיד, שנתנה לאברכהן יד חופשית.
אברכהן חותם עשור דרמטי בשופרסל וייזכר כאחד המנכ"לים שעיצבו את מובילת השוק בישראל. חבל שלזיכרון הזה יתווה אקורד הסיום הצורם, שנובע משיכרון החושים שבו לקה בשנים אחרונות.