סגור

שטראוס נבלמה מנגיסה נוספת בשוק המזון

רשות התחרות סירבה לשטראוס לרכוש 51% מיצרנית הטופו משק ויילר תמורת 20 מיליון שקל. הצעד עשוי להעיד על כוונת הממונה החדשה לעצור את המיזוגים בשוק המזון ולהחליש את הריכוזיות בו. ספק אם שטראוס תילחם בביטול העסקה

הממונה על רשות התחרות מיכל כהן לא אישרה את בקשת שטראוס לקנות את יצרנית הטופו ויילר. כהן הודיעה לשטראוס כי היא מתנגדת לרכישת משק ויילר על ידה, בשל חשש שהמיזוג יוביל לפגיעה בתחרות. התנגדותה של כהן, בעיצומו של גל התייקרויות שהעלה לדיון שוב את בעיית הריכוזיות בידי מספר ספקים, יכולה להיות איתות ראשון לענף על שינוי תפיסת רשות התחרות בנוגע לטיפול בכשל השוק שנוצר לאורך השנים.
ההתנגדות לבקשת המיזוג נעשית שנה בלבד לאחר שרשות התחרות, תחת הממונה לשעבר מיכל הלפרין, אישרה לתנובה לקנות את יצרנית הטופו הגדולה א.י.ן תעשיות. על רקע זה, תוכל שטראוס לפנות לבית הדין להגבלים, בטענה שההחלטה הנוכחית לא תואמת למדיניות הרשות עד כה. אך ניתן להעריך כי שטראוס, המצויה בימים אלו תחת חקירת הרשות בחשד לעבירות על חוק התחרות, לא תאבק בה על עסקה זו.
1 צפייה בגלריה
מנכ"ל שטראוס גיורא בר דעה והממונה על רשות התחרות מיכל כהן
מנכ"ל שטראוס גיורא בר דעה והממונה על רשות התחרות מיכל כהן
מנכ"ל שטראוס גיורא בר דעה והממונה על רשות התחרות מיכל כהן. סירוב למיזוג
(צילומים: אולפן כלכליסט, אביגיל פפרנו באר)

הטופו בצמיחה

בשנים האחרונות, הפכו תחליפי החלב למנוע הצמיחה של שוק החלב והיו לאחת הקטגוריות הבודדות שרשמו צמיחה משמעותית. בשנת 2021 צמחו מכירות תחיליפי החלב ב־14.4% ל־496 מיליון שקל. שוק תחליפי החלב מטופו, מהווה כשליש מכלל תחליפי החלב ומכירותיו ב־2021 עמדו על 151 מיליון שקל; מכירות משקאות הסויה עמדו על 168 מיליון שקל ותחליפי חלב אחרים: 177 מיליון שקל.
על רקע צמיחת הקטגוריה, גבר העניין של המחלבות הגדולות בתחום ותנובה, שהחלה כבר לפני חמש שנים להשקיע עשרות מיליוני שקלים במפעל סוי מג'יק, המייצר תחליפי חלב, השיקה לפני כשנתיים את מותג תחליפי החלב "אלטרנטיב", שמאגד תחתיו את כלל מוצרי הקטגוריה. לפני שנה עשתה תנובה צעד נוסף, כשרכשה את א.י.ן תעשיות, יצרנית טופו מהמובילות בישראל ובעלת המותגים טופו שיזן וטופו יפני. העסקה, שכאמור אושרה על ידי רשות התחרות, הותירה את משק ויילר — הפועל בנתיבות, בייצור מוצרי טופו טרי וכן בפיתוח, יצור ושיווק של משקאות ומוצרי מזון צמחיים — כגורם הכמעט יחיד שמייצר מוצרי טופו עבור מותגים פרטיים כמותג עצמאי תחת שמו.
שטראוס, השולטת יחד עם תנובה בשוק תחליפי החלב, באמצעות מותג אלפרו, שאת הזיכיון לשיווקו בישראל קיבלה לפני שנתיים, הגישה ביולי האחרון בקשה לרכוש את השליטה (51%) במשק ויילר, לפי שווי של כ־20 מיליון שקל, בניסיון להעצים את כוחה בתחרות עם תנובה. הבקשה עוררה חששות כבדים בקרב מחלבות קטנות, בנוגע ליכולתן להמשיך לפעול בקטגוריה, לאחר השתלטות שתי המחלבות הגדולות על הזירה.

ויילר העצמאית האחרונה

ואכן, בדיקת הרשות העלתה שויילר היא יצרנית הטופו הגדולה והמשמעותית בישראל וכי ההיתכנות לכניסתם של מתחרים נוספים לקטגוריה, נמוכה. לכן, אם יאושר המיזוג, יווצרו חששות לפגיעה בתחרות בענף זה, אשר עלולה, בין היתר, להוביל לעליית מחירים ולצמצום מגוון האפשרויות המוצע לצרכנים.
עוד התעוררו חשש שמא המיזוג ימנע מויילר לפעול באופן עצמאי בתחום המשקאות הצמחיים המצוננים, תחום אשר שטראוס צפויה להיכנס אליו בעתיד, באמצעות מפעל שהיא מקימה למותג אלפרו, ושכיום נשלט על ידי תנובה. ניתן להעריך כי הנפגעת העיקרית מהתנגדות רשות התחרות למיזוג, תהיה משק ויילר, שתיאלץ להתמודד כיצרנית קטנה מול מובילת השוק תנובה, שיכולותיה הפיננסיות והטכנולוגיות גבוהות לאין שיעור משלה.