יותר מסופר: התוכנית של קרפור לתחום האשראי
יותר מסופר: התוכנית של קרפור לתחום האשראי
הקמעונאית הצרפתית, שתיכנס לארץ על ידי הזכיינית אלקטרה צריכה, תאיץ את המסחר המקוון ותיצור כלי מימון חדשים ללקוח. אלקטרה מצדה מחפשת שותפה פיננסית ליצירת מועדון לקוחות
קרפור, ענקית הקמעונאות הצרפתית שהודיעה בשבוע שחלף על כניסה לישראל על ידי הזכיינית אלקטרה צריכה, מתכוונת להציע שירותים פיננסיים דיגיטליים ללקוחות, במסגרת התוכנית האסטרטגיה הדיגיטלית שלה שחשפה מוקדם יותר השנה.
על פי התוכנית, החברה תשלש את שווי המסחר המקוון שלה עד 2026 כך שיגיע ל־10 מיליארד יורו, ולשם כך היא תקצה 3 מיליארד יורו לתחום הדיגיטל בתקופה זו. התוכנית מתרכזת בארבעה תחומים: האצת המעבר למסחר מקוון, בין השאר באמצעות הצעת שירות משלוחי אקספרס של פחות משלוש שעות; הרחבת שיתופי הפעולה הטכנולוגיים עם חברות כמו גוגל; והגדלת הפלטפורמה הדיגיטלית של החברה, דיגיטיזציה של השירותים הפיננסיים, כלומר פיתוח כלים חדשים למימון וביטוח ללקוחות עסקיים ופרטיים; והעברת מערכות בטכנולוגיית מידע לענן.
החברה מתכוונת ב־2024 להעביר לעובדים הכשרות דיגיטליות בשיתוף עם גוגל, ובמקביל להשיק קרן השקעות הון סיכון, כדי "להישאר קרובים לחדשנות ולטכנולוגיות מתפתחות באמצעות רכישת אחזקות מיעוט", לדברי החברה.
בעת חשיפת התוכנית שיבח המנכ"ל אלכסנדר בומפאר את המאמצים, שלדבריו יובילו להעלאת ההכנסות. "ההתקדמות הדיגיטלית שלנו תאפשר לנו לפתח מקורות הכנסה ורווח חדשים וכן לשפר את הביצועים התפעוליים של כל הפורמטים שלנו", הכריז.
השירותים הפיננסיים הדיגיטליים שהחברה מתכוונת להציע אינם הכניסה הראשונה שלה לתחום. ב־1981 הוקמה החברה־הבת קרפור בנק (Carrefour banque), שפועלת בתוך סניפי הרשת בצרפת ובשווקים נוספים כמו בלגיה וברזיל, ומציעה שירותי בנקאות וביטוח שונים, ובהם הלוואות וביטוחי בריאות. מדובר במיזם משותף עם הבנק הצרפתי BNP פאריבה, המחזיק ב־40% ממנו, ונכון לסוף 2020 היו לו 2.5 מיליון לקוחות. השירותים הפיננסיים כוללים גם הנפקת כרטיס אשראי בשיתוף עם מסטרקארד, המעניק הנחות מיוחדות בחנויות.
עם זאת, מיזם פיננסי שהושק בצרפת ב־2017, והיה אמור לאפשר פתיחת חשבונות בנק דיגיטליים בקלות, נסגר בתוך שלוש שנים בשל היענות נמוכה.
לא ברור עדיין כיצד השאיפות של קרפור ישתלבו עם אלה של אלקטרה צריכה. בשבוע שעבר, עם פרסום הדו"חות השנתיים, דיווחה אלקטרה צריכה כי היא מתכננת להשיק מועדון לקוחות בשיתוף חברת כרטיסי אשראי, אך טרם הכריזה מי השותף הפיננסי שלה. “בשבועות הקרובים נקים מועדון לקוחות, ואנו מייעדים להעביר את 2 מיליון הלקוחות שלנו למועדון החדש", אמר מנכ"ל הקבוצה צביקה שווימר בשיחת משקיעים. "ב־2017 רוב הפעילות של החברה הגיע ממגזר מוצרי צריכה חשמליים (55%) וקמעונאות חשמל (45%). ב־2019 שמנו דגש יותר על שיווק ישיר לצרכן, אבל ב־2021 74% מהפעילות שלנו מתבססים על פנייה ישירה לצרכן הסופי, והשלב הבא הוא להכיר את הלקוח ולדעת להביא אותו יותר לנקודות המכירה שלנו. זה שינוי דרמטי שמראה לאן החברה הולכת.
“במסגרת המועדון החדש נעניק אשראי חוץ־בנקאי, ונשיק תווי קנייה של המועדון החדש. זה יגדיל את תדירות הקנייה ואת סל הקנייה בחנויות הקבוצה במכפלה ענקית. השלב הבא יהיה כניסה לתחום האשראי הפיננסי. במחצית השנייה של השנה נחבור לשותף פיננסי, ובקרוב נכריז מי הוא. המהלכים האלו ישפיעו באופן חיובי על המאזן".
כוח הקנייה של אלקטרה צריכה עלה משמעותית בעקבות הכניסה לשוק המזון עם רכישת יינות ביתן ומגה בעיר, שכבר השנה תחל הסבתן לקרפור הצרפתית, במקביל לפתיחת רשת חנויות נוחות תחת מותג סבן אילבן. בנוסף לכך לאלקטרה צריכה יש פעילות קמעונאית משמעותית בשוק החשמל, עם רשתות מחסני חשמל ושקם אלקטריק, ופעילות בתחום המזגנים. התרחבות נוספת נרשמה כשקנו את חברת הספורט והפנאי סער, זכיינית קולומביה ואאוטדור.
מבחינת אלקטרה, מדובר בצעד חיוני לטובת מענה למתחרה שופרסל, אשר מחזיקה בזרוע פיננסית משמעותית, בשיתוף כאל, שכבר הנפיקה לכ־600 אלף חברי מועדון את כרטיס האשראי של הקבוצה, ומעניקה הלוואות ברצפת המכירה של שופרסל. זאת במקביל לפעילות הארנק הדיגיטלי שהשיקה הרשת, עם פייבוקס.