סגור
רשת קמעונאות סידור מזון ב סופרמרקט
סידור מזון בסופרמרקט. הקמעונאים יגזרו קופון גם על ביטול החוק לסימון מוצרים (צילום: אוראל כהן)

יצרני המזון מזהירים: פיטורי הסדרנים בחודש הבא הם רק הפעימה הראשונה

השינוי בחוק, שמאפשר לקמעונאים להעסיק סדרנים בסניפים, יגדיל את החשיפה לציבור של יצרנים קטנים, ויגביר את התחרות בענף. אולם הוא יביא לפיטורי 3,000 בפעימה הראשונה ועוד רבים בהמשך, ואף עלול לגרור מחסור במדפים 

העברת הסדרנות לקמעונאים מטלטלת את שוק המזון. הספקים הגדולים שהתרגלו לאורך עשורים לשלוט בתצוגת המוצרים בחנויות ולהשפיע על העדפות הצרכן, יאבדו בעוד חודש וחצי את היתרון המובהק שהיה להם על ספקים קטנים. השינוי, שנועד להגביר את התחרות במקטע הריכוזי של שוק המזון ומוצרי הצריכה, שנשלט (60.8%) על ידי 20 ספקים, יאסור על נציגי הספקים להיכנס לסדר במרכולים את תצוגות המכירה.
איסור סידור המדפים על ידי הספקים, היה אחד הסעיפים המרכזיים בחוק המזון שקידמה רשות התחרות במטרה להגביר את התחרותיות בענף ולהביא להורדת מחירים, בנסיון להעניק אפשרות לחשיפה הוגנת למוצרי הספקים הקטנים שנדחקו למדפים התחתונים, ולצמצם את עוצמתם של הספקים הגדולים, אלא שבמשך עשור נתנה רשות התחרות פטור לספקים מיישומו.
לפי בדיקת כלכליסט השינוי יביא לכך שהספקים הגדולים יפטרו כ־3,000 סדרניות וסדרנים, בתקווה שמרביתם ייקלטו על ידי הקמעונאים, שיחלו לסדר באופן עצמאי את מדפי החנויות.
אלא שביטול הפטור לא יהיה גורף והוא יחול רק בחנויות שבהן פחות מ־55% מהמכירות הן של מוצרי ספקים קטנים ובינוניים. לדוגמה, רשתות קינג סטור, קשת טעמים וטיב טעם, שבאופן טבעי מציגות מגוון רחב של מוצרים מיובאים או מוצרי נישה, העבירו לספקים הצהרה לפיה הן עומדות בכללי הפטור, כך שהספקים הגדולים יוכלו להמשיך לסדר אצלן את המוצרים. לעומת זאת, ברשתות רמי לוי, אושר עד, ויקטורי, יוחננוף, מחסני השוק, פרשמרקט ועוד, צפויה להסתיים סדרנות הספקים בעוד שישה שבועות.
בעקבות העובדה שהביטול חלקי בלבד, יצטרכו הספקים הגדולים להשאיר בידיהם מערך סדרנות, שישרת את הרשתות שזכו לפטור ורשתות קטנות פרטיות, שלא כפופות להוראות חוק המזון. אלא שהמשך מימון מערך שישרת פלח מצומצם מהשוק מגלם חוסר יעילות תפעולית, שהספקים לא יוכלו לשאת לאורך זמן. "אם עד כה הסדרנים עבדו בחנות גדולה ובהמשך היום עברו לחנות קטנה סמוכה, כעת הם יצטרכו לעבור מחנות קטנה אחת לשניה, ויעבירו זמן יקר בדרכים מנקודה לנקודה", מתאר בכיר בתחום את הצפוי בקרב ספקים. "זה יגרום לחוסר יעילות ולנטל כלכלי, שיוביל לכך שלמרות שאין איסור רגולטורי להמשיך את הסדרנות בחנויות הקטנות, הספקים ינסו לפעול וולנטרית להפסקת הפעילות הזאת ולהעברתה לאחריות הקמעונאים - ואז תהיה הפעימה השנייה של הפיטורים".
שופרסל וקרפור (עוד בימיה כמגה), שהקדימו להקים מערך סדרנות עצמאי, שימשו למעשה פיילוט עבור הספקים, לקראת ביטול הפטור שניתן להם עד כה. לטענתם, לא ניתן להשוות את המצב ברשתות שבהן יש סדרנים של הספקים, לאלו שבהן מתקיימת סדרנות קמעונאית. לדברי ספק מרכזי "למדנו שזה תהליך משנה מציאות. הסדרניות היו אחריות לבצע הזמנת מוצרים לרשת, והן ידעו מה בדיוק חסר ואלו מוצרים נהנים מקצב קנייה גבוה ודאגו לסדר את המדף בהתאם. ביטול הפטור מייצר משימה מורכבת, להדרכת והכשרת העובדים שיבצעו את הסדרנות, והוא צפוי להוביל לתקופה שבה נחוש חוסרים על המדפים, שגם ייראו פחות טוב. בנוסף, ראינו שברשתות שמחזיקות מותג פרטי, הנוכחות שלו במדפים גוברת, על חשבון מותגי הספקים".
החשש של הספקים הגדולים, שחלק מהסדרנים מועסקים אצלם שלושה ואף ארבעה עשורים, הוא מעתידם התעסוקתי של אותם עובדים. לדברי ספק גדול, נסיון העבר הראה שגם סדרנים שנקלטו ברשתות שהקימו בעבר מערך סדרנות עצמאית התפטרו כעבור חודשים ספורים, מכיוון שהתקשו להסתגל לשינוי.
סוגיה נוספת שמעסיקה את הקמעונאים היא המשא ומתן על דמי הסדרנות. לטענת ספק גדול, "הקמעונאים מנסים לגזור פה קופון ולדרוש יותר מכפי שעולה לנו הסדרנות היום. כשביטול סימון המחירים עומד על הפרק, הקופון הזה יהיה גדול יותר".