סגור
משחת שיניים קולגייט יבוא שסטוביץ
משחת שיניים קולגייט. ביולי 2020 הגיעה הרשות להסדר פשרה עם החברה (צילום: שאול גולן)

הממונה על התחרות: יש פגיעה ביבוא מקביל

ועדת הכלכלה החלה להכין לקריאה שנייה ושלישית הוראת שעה לשש שנים העוסקת באיסור פגיעה ביבוא מקביל או ביבוא אישי. לפי ההצעה, רשות התחרות תוכל להטיל על יבואן שיפר את ההוראה עיצום כספי של עד 8% ממחזור המכירות שלו ולא יותר מ-100 מיליון שקל

רשות התחרות מודה כי יבואנים רשמיים בארץ נוקטים לאחרונה בפרקטיקות שפוגעות ביבוא המקביל, כך עולה מישיבת ועדת הכלכלה של הכנסת שהתקיימה היום. הוועדה, בראשות ח"כ דוד ביטן, החלה להכין לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה הממשלתית להוסיף לחוק התחרות הכלכלית הוראת שעה העוסקת באיסור פגיעה ביבוא מקביל או ביבוא אישי.
ב־2018 נקבעה הוראת שעה (תיקון מס' 20 בחוק ההגבלים העסקיים) לתקופה בת שלוש שנים, שנותנת לרשות התחרות כלים לטיפול ביבואן ישיר שפוגע ביבוא מקביל או ביבוא אישי, ובשל כך מסכן את התחרות בענף, גם אם היבואן אינו מוגדר כמונופול. "ראה הממונה כי כתוצאה ממעמדו או מהתנהגותו של יבואן ישיר קיים חשש כי ייפגע באופן משמעותי יבוא מקביל או יבוא אישי ובשל כך עלולה להיפגע באופן משמעותי התחרות בענף שבו פועל היבואן הישיר - רשאי הוא לתת הוראות ליבואן הישיר בדבר הצעדים שעליו לנקוט כדי למנוע את הפגיעה בתחרות". אלא שהוראת השעה הזו פגה ולא הוארכה. שרת הכלכלה לשעבר, אורנה ברביבאי, יזמה תיקון לחוק שגובש בליווי רשות התחרות, אשר מאפשר לממונה על התחרות לקנוס בסכום של עד 100 מיליון שקל יבואנים רשמיים שמנעו יבוא מקביל. החוק עבר בקריאה ראשונה ומאז הנושא לא טופל בשל התפזרות הכנסת.
הפרשה המוכרת בהקשר להוראת השעה הזו היתה סביב שסטוביץ ומותג משחות השיניים קולגייט: ביולי 2020 הגיעה הרשות להסדר פשרה עם החברה, המגביל את הדיווחים ששסטוביץ רשאית למסור לקולגייט העולמית אודות יבוא מקביל של משחות השיניים לישראל. מקרה נוסף שנחשף לאחרונה ב"כלכליסט" הוא של יבוא מותג האודיו הפופולרי סונוס, שביקשה KSP לייבא לארץ והמשלוח שלה בוטל לאחר תלונה של היבואן הרשמי לחברה הבינלאומית.
ההצעה שנידונה היום בוועדה נועדה לאסור על יבואנים ישירים לפגוע ביבוא האישי או המקביל, והפעם במסגרת הוראת שעה לשש שנים. לפי ההצעה, רשות התחרות תוכל להטיל על יבואן שיפר את ההוראה עיצום כספי של עד 8% ממחזור המכירות שלו ולא יותר מ-100 מיליון שקל. היו"ר ביטן ביקש להפוך את ההצעה להוראת קבע לתקופה בלתי מוגבלת. ההצעה זכתה לתמיכת שר הכלכלה, ניר ברקת, והתיקונים יובאו להצבעה בוועדה בשבוע הבא.
בנוסף, עלה בוועדה שאחת הבעיות של יבואנים מקבילים היא הדרישה של המדינה מהם להציג תעודות מקוריות מהספקים בחו"ל. מכיוון שאין להם קשר ישיר עם הספק בחו"ל, הם מתקשים להציג תעודות מקור ולהכניס את המוצר לישראל. ביטן ביקש לפתור את הבעיה הזאת גם כן במסגרת התיקון הנוכחי.
היועץ המשפטי של הוועדה, עו"ד איתי עצמון, שאל את הממונה על התחרות מיכל כהן האם הרשות מכירה פרקטיקות של פגיעה ביבוא מקביל ואיזה צעדים נקטה למנוע זאת, בתקופה בה הוראת השעה הקודמת הייתה בתוקף. כהן השיבה כי מתוקף הוראת השעה הקודמת הרשות ראתה פעולות של שסטוביץ שהעבירה דיווחים לקולגייט העולמית על יבוא מקביל בצורה שגרתית, והוסיפה כי הרשות ראתה פרקטיקות נוספות כאלה אחרי שהוראת השעה פקעה. עו"ד עצמון הציע לציין במפורש את רשימת המעשים האסורים, וברשות התחרות ובמשרד המשפטים הביעו חשש שאם תהיה רשימה סגורה היבואנים הישירים יעשו מעשים אחרים והציעו לפרסם גילוי דעת.