ניתוחמכת השוקולד: הפסד מיידי מוערך של 100 מיליון שקל לשטראוס
ניתוח
מכת השוקולד: הפסד מיידי מוערך של 100 מיליון שקל לשטראוס
איסוף חלק גדול ממוצרי הממתקים של שטראוס יגרום לחברה אובדן הכנסות נרחב, וסגירת המפעל לתיקון התקלה תגרום לנזק נוסף; בשטראוס צופים פגיעה מהותית ברווחים; המחסור בשוקולד יפחית את התמריץ למבצעי הנחות מצד המתחרים
ריקול חסר תקדים בשוק המזון. בעקבות חשש לזיהום בחיידק הסלמונלה סגרה שטראוס את מפעל הממתקים בנוף הגליל עד להודעה חדשה, חדלה למכור את מרבית השוקולדים, הממתקים והחטיפים המתוקים והחלה לאסוף את כל המוצרים מהחנויות.
הצעד הקיצוני, שנרשם מתוך חשש שהזיהום הגיע גם למוצרים שכבר שווקו לציבור, כרוך באובדן הכנסות המוערך במאות מיליוני שקלים. החברה דיווחה למשקיעים כי לאירוע עלולה להיות השפעה מהותית על רווחי החברה השנה, שעלולה לרדת לפחות ב־5%. החשש מפגיעה ברווחיות מתווסף לדיווח דומה של החברה המתמודדת עם אירוע דומה במפעל הסלטים שלה בארה"ב. בעקבות המחסור הצפוי בשוקולד וחטיפי שוקולד, תתמתן התחרות בענף הריכוזי, כיוון שלמתחרים של שטראוס לא יהיה תמריץ לקיים מבצעים והנחות והביקוש למוצריהם ישאר גבוה (ראו הרחבה במסגרת).
הדיווח לציבור על האירוע נמסר ימים ארוכים אחרי שהחברה ידעה שיש זיהום בקו הייצור שלה ויממה אחרי שנודע לה שבסבירות גבוהה גם המוצרים עצמם מזוהמים. בשטראוס טענו כי פעלו בהתאם לנהלים, וכי המידע שהיה בידיהם במהלך השבוע שעבר נגע רק לחומר הגלם המשמש לייצור מוצרים ולא ביחס למוצרים מוגמרים. עוד נטען כי במילא באותם ימי חול המועד, המפעל היה סגור ולא יצאו ממנו מוצרים ולכן החברה המתינה לתוצאות בדיקת מוצרים מוגמרים, שעדיין לא הסתיימה.
רק ביום ראשון התקבלה אינדיקציה ראשונית שגם מוצרים אלו, שעדיין לא יצאו מהמפעל, נגועים ואז החלה החברה בהליך מורכב של ריקול לעשרות מוצרים, ודיווחה עליו ברגע שסיימה לקבוע על מה יחול.
בחברה טוענים כי הזיהום התגלה במסגרת בדיקות תקופתיות שנערכות לקווים, אולם ל"כלכליסט" נודע כי בחודש שעבר תוקנה תקלה בקו הייצור של שוקולד גולמי ולא מן הנמנע שהזיהום נוצר במהלך או בעקבות התיקון.
לשטראוס יש שני מפעלים באתר הייצור בנוף הגליל. האחד, עוסק בעיבוד שוקולד גולמי והפיכתו לחומר גלם נוזלי לשימוש לייצור ממתקים, והשני מייצר שוקולד, חטיפים מתוקים, ופלים ועוד. לפני כחודש התגלתה תקלה במפעל לעיבוד שוקולד ובחברה בדקו את הקו בתקופה שלאחר התיקון. בחול המועד פסח הבינה החברה כי הקו מזוהם בסלמונלה ובתחילת השבוע נבדקו המוצרים שיוצרו בו. כשקיבלה אינדיקציה ראשונית מהמעבדה, כי גם המוצרים נגועים, קיבלה הנהלת החברה בראשות גיורא בר דעה, מנכ"ל הקבוצה, אייל דרור, מנכ"ל שטראוס בישראל, וסמנכ"ל הכספים אריאל שטרית החלטה לפעול באופן המחמיר ביותר ולהכריז על ריקול כולל
חיידק הסלמונלה שנמצא לעתים במזון עלול לגרום למחלת מעיים שיכולה להתבטא בחום, שלשול, בחילה, הקאות וכאבי בטן. רוב החולים מחלימים ללא צורך בטיפול תרופתי. בקרב אוכלוסיות רגישות, כמו תינוקות או אנשים עם מחלות רקע, עלולה להיגרם מחלה קשה יותר.
מחסור ממושך על מדפי השוקולד
החלטת שטראוס, השולטת בשוק הממתקים, צפויה להוביל למחסור ממושך במדפי השוקולד, בעקבות סגירת המפעל, שתימשך עד למציאת מקור הזיהום ומיגורו. שטראוס שולטת ב־52.5% משוק טבלאות השוקולד, עם מותג פרה, כשהמתחרה המרכזי שלה, ורד הגליל של יוניליוור, נמצא בפער גדול ומחזיק רק 9.7% מהמכירות בקטגוריה.
בתחום חטיפי השוקולד פועלת שטראוס עם המותגים פסק זמן, כיף כף, מקופלת, טורטית ועוד ומחזיקה ב־ 41.3% מהמכירות, כאשר קינדר, המתחרה הגדולה ביותר, מחזיקה ב־22.9% מהמכירות בקטגוריה.
מכירות שטראוס בישראל, שהסתכמו ב־2021 ב־3.8 מיליארד שקל, כוללות את מכירות מגזר הבריאות המבוסס בעיקר על המחלבה שהסתכמו ב־2.7 מיליארד שקל ואת מכירות מגזר תענוג והנאה הכולל את הממתקים והחטיפים המלוחים שהסתכמו ב־1.5 מיליארד שקל.
מכירות הממתקים, הכוללים בעיקר את מוצרי טבלאות השוקולד, החטיפים המתוקים, מסטיקים, סוכריות, ממרחים מתוקים, ביסקוויטים, ופלים, עוגות ועוגיות, הסתכמו ב־ 2021 ב־850 מיליון שקל. בהערכה שהריקול חל על 70% ממוצרים אלו, שיוצרו במהלך החודשיים האחרונים, מדובר באובדן הכנסות ישיר של כ־100 מיליון שקל.
בנוסף, סגירת המפעל למשך כמה שבועות לאיתור התקלה ולתיקונה כרוך באובדן מכירות נוסף של ייצור, שתלוי בקצב גילוי ותיקון התקלה. על פי רוב, לחברות יש ביטוח על מוצרים מוגמרים שכבר שווקו, אלא שספק אם החברה תבחר להפעילו, כיוון שהדבר יוביל להגדלה משמעותית של הפרמיה.
לא במקרה נפלה ההכרעה בהנהלת שטראוס לבצע ריקול רחב ולדווח על האירוע. החברה למדה על בשרה לאחרונה עד כמה אירוע קטן ממדים עלול תוך זמן קצר להתעצם.
חברת סברה, שמייצרת ומשווקת סלטי חומוס וסלטים מצוננים אחרים בצפון אמריקה, קיבלה בתחילת דצמבר 2021 מכתב אזהרה מרשות המזון והתרופות האמריקאית (FDA) בעקבות בדיקה שערכה הרשות האמריקאית במפעל בווירג'יניה. בעקבות מכתב האזהרה, אישרה החברה שבבעלות שווה של שטראוס ופפסיקו, תוכנית לתיקון הליקויים והעריכה שיישומה יגדיל את הוצאות התפעול ויקטין זמנית את כושר הייצור של המפעל, שיחזור לכושר ייצור מלא בסוף הרבעון השני השנה.
סברה העריכה בסוף הרבעון הראשון השנה כי תסיים את הרבעון עם הפסד תפעולי של 14-8 מיליון דולר, בשל הירידה במכירות שנגרמה מצמצום הייצור ובשל העלויות החד־פעמיות המהותיות שכרוכות בתיקון הליקויים. אלא שכעבור שבוע מדיווח זה עדכנה שטראוס כי בבדיקות נוספות שנערכו במפעל, התגלו תקלות הנדסיות שחייבו אותה להפסיק את הייצור עד לאבחון הבעיה ותיקונה. בעקבות כך, צפוי עיכוב בלוח הזמנים, כך שההשפעה על תוצאותיה של סברה תימשך גם מעבר לרבעון הראשון השנה ותפגע לא רק בתוצאות סברה השנתיות, אלא אף תפגע בשיעור של 5% לפחות בתוצאותיה של קבוצת שטראוס עצמה.
גם מילקי עדשים בין נפגעי ההדף
הסלמונלה במפעל ייצור השוקולד הגולמי לא עצרה במפעל הממתקים בנוף הגליל והגיעה גם למילקי, מותג הדגל של המחלבה באחיהוד. באיחור נוסף, הבינו בשטראוס כי קיים חשש גם ביחס למילקי עם תוספת סוכריות עדשים.
הסוכריות שמשולבות במעדן החלב, מיוצרות במפעל בנוף הגליל, וככאלה מצויות תחת הריקול הרוחבי שביצעה החברה. למחלבה כמה מוצרים עם תוספות שוקולד כמו דנונה בר עם פצפוצי שוקולד ועוד, אלא שתוספות אלו נרכשות על ידי שטראוס מיצרנים חיצוניים ולכן לא נפגעו.
חשש נוסף נרשם בחברת יוניליוור, בעלת מותג גלידות שטראוס, הרוכשת מחברת שטראוס שוקולד לייצור מותג הגלידות מגנום. ביוניליוור, שהתמודדה בעבר עם מקרה סלמונלה חריג בקטגוריית הקורנפלקס, מחזיקים מערך בדיקות עצמאי, אולם לא ידוע בשלב זה האם המוצרים נבדקו והאם קיים חשש לגביהם.
מרגע שהכריזה שטראוס על הריקול, החלה החברה במהלך לוגיסטי מורכב לאיסוף כל המוצרים מאלפי נקודות המכירה הפרוסות בכל רחבי הארץ. במקביל תחל החברה לבדוק את מקור התקלה במפעל השוקולד הגולמי ותפעל לניקוי וחיטוי הקווים. מדובר בתהליך מורכב וממושך.
בנוסף, תמתין שטראוס לתוצאות בדיקות המעבדה למוצרים שאספה מהשוק. תוצאות ראשוניות, המעידות על חשש להימצאות סלמונלה, אורכות כ־48 שעות והתוצאות המלאות צפויות להגיע רק לקראת סוף השבוע. אם יימצא כי אכן יש מוצרים נגועים בין אלו שנאספו, צפוי המחסור בהם להיות כבד וממושך. אם יימצא כי המוצרים לא נפגעו, תוכל החברה לבדוק ולשחרר מוצרים שייצרה לאחרונה ומאוחסנים במרכז הלוגיסטי שלה.