סגור
קניות בסופר קצבייה ירקות ופירות מעדנייה קופות עגלות
ירקות ופירות בסופר (צילום: דנה קופל)

בלעדי
בגלל ההתייקרויות: סל המזון החל להתכווץ

הישראלים מתחילים לחסוך באוכל. מדד מחירי המזון של סטורנקסט מצא כי בינואר עד מאי הצמיחה במכירות המזון הסתכמה ב־0.5% בלבד, פחות מהשיעור היחסי של הגידול הטבעי באוכלוסייה

מדד מחירי המזון של סטורנקסט עלה בחמשת החודשים הראשונים השנה ב־6.1%, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. זאת עוד בטרם נכנסו לתוקף עליות המחירים הרוחביות שנרשמו בחודש יוני בענף המזון ומוצרי הצריכה.
מכירות המזון צמחו בחודשים ינואר עד מאי ב־6.5% לסכום של 16.6 מיליארד שקל, כך שהצמיחה הריאלית בקטגוריה הסתכמה ב־0.5% בלבד, שיעור נמוך משמעותית מהשיעור היחסי של הגידול הטבעי באוכלוסייה. מדד מחירי מוצרי הטיפוח עלה ב־5.4%, בעוד מכירות הקטגוריה עלו ב־5.6% לסכום של 2.24 מיליארד שקל, מה שמשקף צמיחה ריאלית של 0.2% בלבד בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
העלייה החדה במדד מחירי מוצרי המזון והטואלטיקה נרשמה כאמור לפני כניסתן לתוקף של עליות המחיר שביצעו החודש כ־15 חברות גדולות, ובהן תנובה, שהעלתה את מחירי מוצרי מעדנות, מאמא עוף, טירת צבי ואוליביה, אחרי שהעלתה במאי את מחירי כלל מוצרי החלב בשיעור של עד 9.5%. גם שטראוס פעלה בצורה דומה והעלתה במאי את מחירי מוצרי החלב, ולאחר כשבועיים ייקרה את הקפה, החטיפים המלוחים והמתוקים, שמן זית ועוד. עוד העלו מחירים: אסם, דיפלומט, שסטוביץ, ליימן, פררו, רקיט, וילי פוד, סוגת, יפאורה ויקבי כרמל.
את העלאת המחירים של החברות המחזיקות בכמחצית מהמכירות בענף, כמו גם את העלאת מחירי מוצרי המותג הפרטי שמחזיקות שופרסל ורמי לוי, הצרכן כבר חש, אולם רק בעוד כחודש יתאפשר לראות את השפעתן על סל הקניות של הצרכן, שכבר החל לצמצם צריכה.
בשונה מהזינוק במדד המזון והטואלטיקה, הסרת מס הקנייה שהוטל על המשקאות הממותקים הובילה לירידה קלה של 1.1% בלבד במדד מחירי המשקאות. מדובר בירידה קלה מאוד, כיוון שבמקביל העלו קוקה קולה וטמפו את מחירי המשקאות בשיעור של 7%־9%. הדבר למעשה בלם את הירידה שהייתה אמורה להירשם במחיר לצרכן.
ביטול מס הקנייה על כלים חד־פעמיים בא לידי ביטוי גם במדד המחירים של קטגוריית המוצרים לבית, וזה עלה ב־1.1% בלבד. מכירות הקטגוריה עלו ב־3.1%, כך שהעלייה הריאלית הסתכמה ב־1.9% בלבד.
ביטול מסי הקנייה שהוטלו בתחילת 2022 על משקאות ממותקים ועל כלים חד־פעמיים מיתן את העלייה במדד הכללי של סטורנקסט לכלל מוצרי הצריכה (מזון, משקאות, טיפוח הפרט ומוצרי נקיון), שעלה בחמשת החודשים הראשונים השנה ב־4.7% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. זאת בעוד מכירות הענף צמחו בתקופה זו ב־6% והסתכמו בכ־23 מיליארד שקל, כך שהצמיחה הריאלית הסתכמה ב־1.3% בלבד, נמוך משיעור הגידול הטבעי באוכלוסייה.
עליית הריבית שהזניקה בחודשים האחרונים את תשלומי המשכנתא וגם עליות מחירים בענפים נוספים צמצמו את ההכנסה הפנויה של משקי הבית. בתקופות כאלה נהוג לקצץ בהוצאות שאינן חיוניות כמו אופנה, מסעדות, בילויים וחופשות, ולפצות על כך בקניית מזון לצריכה ביתית. אלא שנראה כי הזינוק החד במחירים כבר מוביל גם לצמצום רכישות המזון ומוצרי הצריכה.