סגור
מתוך הסדרה קופה ראשית פנאי
מתוך הסדרה קופה ראשית ששודרה בתאגיד (צילום: באדיבות כאן 11)

סקר: רוב הציבור תומך בהמשך פעילות תאגיד השידור הציבורי

82% מהנשאלים השיבו שדרוש בישראל שידור ציבורי, כך לפי סקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה. התמיכה מובהקת גם בקרב מי שהצביעו לאחת המפלגות שמרכיבות את הקואליציה. עוד עולה כי מרבית הציבור מתנגד להתערבות ממשלתית בתכני התאגיד

רוב גורף בקרב הציבור תומך בהמשך פעילות תאגיד השידור הציבורי (כאן 11) ומתנגד להתערבות ממשלתית בתכניו – כך לפי סקר שערך המכון הישראלי לדמוקרטיה, ושממצאיו מתפרסמים כאן לראשונה.
מאז השבעת הממשלה החדשה מקדם שר התקשורת ד"ר שלמה קרעי תוכנית אגרסיבית לסגירת התאגיד, לכאורה על מנת לקדם את האינטרס של אזרחי ישראל ושל ציבור בוחריו. ואולם, הסקר שנערך על ידי מרכז ויטרבי לחקר דעת קהל והמדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה, מעלה שהציבור דווקא רוצה את התאגיד, ורוצה אותו נקי מהתערבות ממשלתית.
בתשובה לשאלה "האם, לדעתך, צריך או לא צריך שבישראל יהיו גם שידור ציבורי וגם שידור מסחרי?" רוב מכריע של 82% השיב שדרוש בישראל שידור ציבורי, כאשר 8% אף תמכו בשידור ציבורי בלבד. רק 9% מהנשאלים השיבו שצריך שידור מסחרי בלבד בלי שום שידור ציבורי (שאר הנשאלים השיבו שאינם יודעים).
התמיכה בשידור ציבורי מובהקת גם בקרב נשאלים שהצביעו בבחירות האחרונות לאחת המפלגות שמרכיבות את הקואליציה הנוכחית, כאשר 73% מהם אמרו שהם תומכים בשידור ציבורי או שידור ציבורי בלבד, ורק 15% תמכו בשידור מסחרי בלבד. בקרב מצביעי האופוזיציה, עמד שיעור התמיכה בשידור ציבורי על 90%.
בפילוח לפי מפלגות, כמעט בכל המפלגות רוב מוחלט של הנשאלים הביע תמיכה בשידור ציבורי, כאשר בקרב מצביעי ליכוד 78% תמכו בשידור ציבורי או שידור ציבורי בלבד, ורק 13% תמכו בשידור מסחרי בלבד. בקרב מצביעי ש"ס יש תמיכה של 75.5% בשידור הציבורי, ובקרב מצביעי הציונות הדתית תמיכה של 76%. יוצאת הדופן היחידה מבין כלל המפלגות היא יהדות התורה, שם רק 49.5% מהנשאלים הביעו תמיכה בשידור ציבורי. עם זאת, נתון זה עדיין יותר גבוה משיעור המתנגדים לשידור ציבורי שעמד על 32%.
הציבור, בכללו, גם מעוניין לראות תאגיד משוחרר מהתערבות ממשלתית. בתשובה לשאלה "האם אתה תומך או מתנגד שתהיה לממשלה הסמכות להתערב בתכני חדשות ואקטואליה המשודרים בערוץ הציבורי (כאן 11)?" השיבו 68.5% מהנשאלים שהם מתנגדים להתערבות ממשלתית, ורק 22% שהם תומכים בה (שאר הנשאלים השיבו שאינם יודעים). בחלוקה לפי מחנות פוליטיים, 91% ממצביעי האופוזיציה מתנגדים להתערבות ממשלתית, לעומת 44% ממצביעי הקואליציה. עם זאת, אלו עדיין רבים יותר מהמתנגדים להתערבות ממשלתית, שעומדים על 43% ממצביעי הקואליציה.
בקרב מצביעי ליכוד, 51% הביעו התנגדות להתערבות ממשלתית בתכני החדשות של התאגיד, לעומת 37.5% שתמכו בה, ובציונות הדתית 44% התנגדו להתערבות ממשלתית לעומת 42% שתמכו. המפלגות הדתיות היו היחידות שבהן רוב של המצביעים תמך בהתערבות ממשלתית, עם 43% תומכים (לעומת 40% מתנגדים) בקרב מצביעי יהדות התורה ו-72.5% תומכים (18.5% מתנגדים) בקרב מצביעי ש"ס.
"נתוני הסקר מוכיחים כי ישנה התנגדות ציבורית גורפת, גם בקרב תומכי הקואליציה הנוכחית, לסגירת תאגיד השידור הציבורי ולהכפפתו לניהול פוליטי", אמר נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה, יוחנן פלסנר. "בתוך שנים מעטות הצליח תאגיד השידור להוכיח את נחיצותו וחיוניותו כספק אמין של אקטואליה לצד יצירות מקומיות מקוריות, איכותיות ומגוונות. אם ייסגר התאגיד, ובהינתן הנדידה של תקציבי הפרסום לתאגידים הדיגיטליים הרב-לאומיים, עולם התרבות הישראלי יאבד עוגן מימון מרכזי המאפשר את פריחת תעשיית התוכן המקומית".
בסקר, שנערך באינטרנט ובטלפון בין ה-15 ל-18 בינואר, רואיינו 621 איש ואישה בשפה העברית ו-147 בשפה הערבית, המהווים מדגם ארצי מייצג של כלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל בגילאי 18 ומעלה. טעות הדגימה המרבית לכלל המדגם היא 3.59% ברמת ביטחון של 95%. עבודת השדה בוצעה על ידי מכון מדגם.