סגור
חלב שיבולת שועל אוטלי Oatly שבדיה
חלב שיבולת שועל (צילום: Oatly)

תעשיית תחליפי מוצרי החלב צומחת, ומהר

מכירות מוצרי החלב האלטרנטיביים בארה"ב עלו ב־12% ב־2022. בישראל, עולם תחליפי מוצרי החלב (לרבות טופו) הגיע למכירות של 570 מיליון שקל בקופות בשנה שעברה

מהו השוק שממתין לרימילק מעבר לפינה? שוק תחליפי החלבון עדיין נחשב לשוק נישתי צומח, כאשר פירמת היעוץ BCG מעריכה שעד 2030, רק 8% מכל הבשר, פירות הים, הביצים ומוצרי החלב הנאכלים ברחבי העולם צפויים להיות אלטרנטיביים (תחליפים או מתורבתים). גם אם בחג השבועות הבא החלבון האלטרנטיבי לא יביס את שוק החלב המסורתי, התעשייה עצמה גדלה. בארה"ב, למשל, מכירות מוצרי החלב האלטרנטיביים עלו ב־12% ב־2022, צמחו מהר יותר מאשר מכירות החלב המסורתיות, שעלו ב־10%.
גם בישראל התרגלו הצרכנים לשלוח יד למדפי התחליפים במרכול. לפי נתוני סטורנקסט, עולם תחליפי מוצרי החלב (לרבות טופו) הגיע למכירות של 570 מיליון שקלים בקופות בשנה שעברה. "ב־2022 המוצרים של כלל החברות בשווקים רשמו גידול של 11%, לעומת 15% בשנת 2021 שעדיין הושפעה ממגמות הקורונה. בשנת 2023, אנחנו רואים בינתיים גידול של 12%", מסבירה מיכל בצר, מנהלת השיווק של חטיבת החלב בתנובה. "אחרי הקורונה צמיחה של קטגוריות רבות אחרות נעצרה, וכאן המגמה היא הפוכה. אחוז החדירה לבתי האב עולה".
המלחמה הגדולה של התחליפים כיום היא בקטגורית החלב הניגר, הנהנה משפע של תחליפים. השנה לראשונה אף הביס חלב השיבולת שועל את חלב הסויה במכירות. "קרטון ליטר חלב מהצומח מהווה 67% מכלל שוק התחליפים בישראל ואחראי על 80% מהגידול, מאחר והוא מהווה צורך שפוגש פתרון לקפה ולדגני הבוקר", מסבירה בצר. "ביוגורט וגבינה אנחנו רואים את זה פחות, הם נתפסים כמוצרים בריאים, ולאנשים יש פחות דחף לחפש תחליפים, אבל גם הם גדלים בקצב דו ספרתי — מכירות היוגורט האלטרנטיבי גדלו ב־16% בשנה שעברה.
"עולם המוצרים האלטרנטיביים יתפוס נתח הולך וגדל, ככל שהמוצרים יענו על המשולש באופן מלא: טעם, מחיר וערכים תזונתיים. עד ששלושת הערכים האלו לא יפגשו במוצר אחד, לשוק ייקח זמן לגדול באופן משמעותי מאוד ולהאפיל על התעשייה המסורתית".