סגור
ניר ברקת שר הכלכלה
ניר ברקת שר הכלכלה (צילום: נחום סגל)

היבואנים מתנגדים ליוזמת ברקת לרישיון יבוא על מוצרים מטורקיה: "המשק יחזור שנים לאחור"

לפני כשבוע פרסם שר הכלכלה את המתווה לפיו כל יבוא מטורקיה יחויב ברישיון מהמדינה. לדבריהם: "כשהחרם הטורקי ייפסק, השיטה הזו תגרור את המשק שנים אחורה"

היבואנים מתנגדים ליוזמה של שר הכלכלה ניר ברקת להחיל משטר של רישיונות על יבוא מטורקיה. בשבוע שעבר פרסם ברקת מתווה שלפיו כל יבוא מטורקיה יחויב ברישיון יבוא שהמדינה תעניק לפי החלטתה וצורכי המשק. ההצעה נולדה לאחר ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' איים להטיל מכס של 100% על מוצרים מטורקיה.
השבוע אמורה הוועדה המשותפת למשרדי הכלכלה, האוצר וראש הממשלה להתכנס כדי לבחון את ההצעות שהגישו סמוטריץ' וברקת להילחם בחרם היבוא מטורקיה. היבואנים טוענים כי משטר של רישיונות הוא פניית פרסה שפוגעת בתחרות ובהיצע, לצד עליית מחירים בשורה של קטגוריות מוצרים. לטענתם, הפעולה הזאת היא בירוקרטיה מכבידה ומיושנת בשעה שמשרד הכלכלה מנסה לפעול להקלת הנטל הרגולטורי באמצעות רפורמות יבוא. עוד נטען כי כל הגבלה על סחר עם טורקיה תוביל לעלייה חסרת תקדים במחירי היבוא, ותגדיל את יוקר המחיה. היבואנים דורשים כי ברגע שנשיא טורקיה יבטל את החרם על ישראל, תתבטל גם הדרישה לרישיונות יבוא.
"אם ארדואן יורד מהעץ מחר ומשרד הכלכלה ממשיך לבקש רישיונות יבוא, המשמעות היא שאי אפשר יהיה לייבא מטורקיה כי היום פחות מ־10% מהיבוא מטורקיה נעשים באופן ישיר וכל השאר דרך מדינות צד שלישי. ברגע שהחרם הטורקי ייפסק ואנחנו נמשיך בשיטה הזו, אנחנו גוררים את המשק שנים אחורה", אמר יבואן בענף החשמל.
היבואנים טוענים גם נגד הכוונה של משרד הכלכלה לתעדף את התעשייה המקומית ולהגן עליה מפני יבוא מטורקיה. לטענתם, השוק הטורקי הוא אחד השווקים שמצליחים לאתגר את התעשייה המקומית ולגרום לה להתייעל ולהפחית מחירים לצרכן. "העדפה ברישיונות יבוא לתעשייה המקומית זה להחזיר אותנו יותר אחורה", אומר יבואן נוסף. שר הכלכלה נותן לעצמו סמכויות להעדיף תוצרת מקומית או סמכות להטיל הגבלות נוספות על חלק מהסחורות, וזה פתח לשחיתות. יצאנו מהמשטרים האלה למשטרים של שוק חופשי והסרת חסמי יבוא. זה לחזור עשרות שנים אחורה".