שעות הפעילות בקניונים יוארכו, הרשתות יצמצמו את החל"ת
שעות הפעילות בקניונים יוארכו, הרשתות יצמצמו את החל"ת
הקניונים לוחצים על רשתות המסחר להאריך את שעות הפעילות, אך אלה לא ממהרות להחזיר את כל העובדים שהוצאו לחל"ת, מחשש להסלמת המצב הביטחוני בזירה הצפונית. במקביל, מרכזי הקניות יוצאים בסיילים מיוחדים כדי לעודד את הקונים לצרוך
הקניונים מנסים להחזיר את השוכרים לשגרה ולוחצים עליהם להאריך את שעות הפעילות במרכזי המסחר. זאת למרות שגם בחברות הנדל"ן מודים שמצב הרוח של הקונים שפוף והמכירות בהתאם.
קבוצת עזריאלי שלחה אתמול הודעה לשוכרי הקניונים שלה והודיעה להם כי העסקים בקניון יהיו פתוחים עד שמונה בערב. "במסגרת מאמצינו לנהל שגרה בצל המלחמה, עלינו מוטלת האחריות ביחד איתכם להמשיך ולהניע את גלגלי המשק כדי לחזור ולייצר שגרה ולחזק החוסן והכלכלה. לאור האמור העסקים בקניון יישארו פתוחים לפחות עד השעה 20:00. הקניונים יפעלו על פי הנחיות פיקוד העורף".
במליסרון הוציאו הודעה ברוח דומה ומבקשים מהשוכרים למשוך את שעות הפתיחה עד שמונה בערב לפחות במטרה בהמשך להגיע לשעות מאוחרות יותר. בקבוצת הקניונים ביג מנסה המנכ"ל חי גאליס להחזיר את השוכרים לשגרת עבודה כבר מזה שבועיים. כעת החליטו בקבוצה לצאת במבצע ביג סייל לעידוד הצריכה. "צריך לחזק את הצורך הבסיסי אצל הלקוחות שלנו ולהזכיר להם שאנחנו פתוחים בשבילם", כתבה מנהלת השיווק של הקבוצה הילה נוי, והסבירה כי הקבוצה יוצאת בקמפיין ארצי "שופינג אמיתי עושים בישראל", לחיזוק מכירות עונת החורף ב־21 מרכזי הקניות של ביג. ביג לא מכוונת את הביג סייל רק לתחום האופנה אלא לכל הקמעונאים ותאפשר להם להוציא שולחנות עם סחורה "כך שיווצר בכל מרכז יריד ענק לאורך המדרכות ובכל הקניונים הפנינג אופנתי במיוחד ברחבי המרכז. את המפות והשולחנות תקבלו מאיתנו ללא עלות". בביג אף מפליגים ומבקשים מהשוכרים לצאת במבצעים עמוקים. "אנו מבקשים כי לטובת הקמפיין תשתגעו איתנו ותכינו חבילת מבצעים מטורפת הן בדוכני הכסאח אשר מחוץ לחנות והן מבצעים אטרקטיביים בתוך החנות".
מה־7 באוקטובר מרבית השוכרים סוגרים את הסניפים בשש בערב. זאת מכיוון שהקהל חסר מצב רוח ובערב אנשים מתכנסים לבתים. סיבה נוספת היא כי רשתות המסחר הוציאו בין מאות לאלפי עובדים לחל"ת. כעת, למרות ששעות העבודה מתארכות בקניונים, הרשתות לא ממהרות להחזיר את העובדים. חלק מהעובדים רוצים בעצמם להישאר בחל"ת, אבל החשש הגדול של הרשתות הוא מפתיחת חזית מלחמה רצינית יותר בצפון. חוסר הוודאות ממה שיהיה בהמשך מבחינה ביטחונית גורם להן להמתין עם החזרת העובדים מחל"ת. בחלק מהרשתות מעדיפים להוסיף לעובדים שלא הוצאו לחל"ת שעות נוספות, על אף שמדובר בשכר שעתי גבוה יותר ולהחזיר רק חלק מהעובדים שהוצאו לחל"ת.
קבוצת פוקס החלה לפתוח את החנויות עד שמונה בערב מאתמול ובהתאם צפויה להחזיר מחל"ת חלק מהעובדים, וגם ברשת קסטרו שואפים להחזיר עובדים בהתאם למצב השוק. לדברי אלון דויטש הבעלים של רשת אופנת הבייסיק סלקט, שמפעילה חנויות במרכזי מסחר פתוחים ובקניונים, "מתוך 300 עובדים הוצאנו לחל"ת רק 50 עובדים. ניסינו לשמור על העובדים ולכן אנחנו נותנים משמרות קצרות לכולם, שומרים על הגחלת, מוציאים אנשים לחופשה. כל זאת רק כדי לא לוותר על העובדים שאחר כך קשה להחזיר אותם. יחד עם זאת, אנחנו עוד לא קיבלנו החלטה על החזרת העובדים מחל"ת כי יש אי ודאות. עד עכשיו פתחנו חנויות עד חמש בערב ועכשיו הקניונים מבקשים להאריך את שעות העבודה. אנחנו מפסידים הרבה כסף כי המכירות חלשות מאד אבל חשוב לנו לשמור על המורל ולכן אנחנו פותחים את החנויות".
בשבוע האחרון יותר קונים מגיעים לקניונים ככל שהאזעקות בשעות הערב מתמעטות, בשש עד שמונה יש עדיין תנועה בקניונים, אך רמת המכירות לא חזרה לזו שהקמעונאים מורגלים אליה. החודשים אוקטובר ונובמבר נחשבים לחודשים חזקים שבהם החנויות מוכרות פריטי חורף במחיר מלא וללא מבצעים, שכן זו תחילת העונה. אלא שהשנה המציאות שיחקה לרעתם של הקמעונאים: החורף הגיע באיחור ורק אתמול החל גשם משמעותי ראשון ומלחמת חרבות ברזל שטרפה את הקלפים, והשאירה את הצרכנים בממ"ד ואת הבגדים על המדפים בחנויות. "בסוף, עונת החורף היא קצרה, ואם לא תופסים אותה בזמן אפשר להקלע לבעיה תזרימית. השאיפה של כולם זה למזער את נזקי המלאי בעונת החורף ולמכור כמה שיותר", אומר בכיר בקניונים.
למרות שהחורף רק התחיל, רשתות האופנה כבר יוצאות במבצעים עמוקים של בין 30% ל־70% שלא מאפיינים את תחילת העונה. קבוצת פוקס, שנחשבת סמן ימני בענף האופנה, יצאה החל מאתמול ב־40% הנחה על כל רשתות הקבוצה למעט חנויות הספורט ונוסף על כך היא מציעה 10% קאש בק לחברי המועדון שלה. ברנואר מציעים עד 70% הנחה מאז שופינג IL שחל בכל שנה יומיים בתחילת נובמבר והשנה נמשך עד סוף החודש. בקסטרו מציעים עד 50% הנחה על קולקציית האופנה ועד 70% הנחה על כלי הבית והטקסטיל ובנוסף עוד 10% הנחה בקניה ראשונה למצטרפים חדשים למועדון.
בכיר בענף האופנה אומר כי "עכשיו באופנת הבייסיק יש ירידה של 20% ובפאשן יש ירידה של 40% כי מי קונה עכשיו שמלה, אין ארועים ומסיבות. אך מי שצריך חולצה לבית ספר יקנה ומי שצריך פיג'מה ונעלי בית יקנה וישב מול הטלויזיה. נתוני שבא מדברים על ירידה של 14%בלבד במכירות האופנה. גם בהנחה שזה נכון, ירידה כזו מרסקת את מרבית החברות בענף כי זה כל הרווח התפעולי שהן הרוויחו".