בלעדיאיך הסתבכה שירותי בריאות כללית במכרז הפרסום למגזר החרדי?
בלעדי
איך הסתבכה שירותי בריאות כללית במכרז הפרסום למגזר החרדי?
קופת החולים הגדולה במדינה בחרה במשרד פרסום למגזר החרדי שבעליו שלמה קונסקי הוא אחיו של מנהל המחלקה החרדית בקופה, אברהם קונסקי. הניסיון לנטרול ניגוד העניינים נכשל, וזו רק תחילת הסאגה המוזרה
קופת החולים של שירותי בריאות כללית הסתבכה בניגוד עניינים, שבמרכזו שני אחים בתפקידים בכירים שאחראים על המגזר החרדי של הקופה. ב־19 בספטמבר 2021 הודיעה כללית לחברת הפרסום למגזר החרדי "אותנטי", שבבעלות שלמה קונסקי, כי היא הזוכה במכרז למתן שירותי פרסום למגזר. אלא ששלמה קונסקי הוא לא אחר מאחיו של מי שמנהל את המחלקה החרדית של כללית זה עשור – אברהם קונסקי.
בכללית הבינו מיד את פוטנציאל ניגוד העניינים, וכבר בשורה השנייה של מכתב ההודעה על הזכייה צוין כי האח אברהם קונסקי מכהן כמנהל המחלקה החרדית בקופה, ולכן אסור למשרד הפרסום לפנות אליו בשום צורה (במכתב גם הודגש כי אברהם קונסקי לא היה מעורב במכרז). כל פנייה, נכתב בהודעת הזכייה, צריכה להיעשות אך ורק לתמי גורן, מנהלת השיווק של כללית. כמו כן הוהבר כי החוזה הוא "על תנאי", וכי היכולת ליישום ההתקשרות, שכבר ברור שתהיה מאוד קשה ליישום, "תיבחן בחודשים שלאחר הזכייה".
כללית גם החתימה מבעוד מועד את אברהם קונסקי על הסדר מניעת ניגודי עניינים מקיף, בניסיון להסדיר את המגבלות החלות עליו לאור ההתקשרות הצפויה עם משרדו של אחיו. מאז, וביתר שאת בחודשים האחרונים, ניסתה כללית בכל דרך אפשרית לנטרל את ניגוד העניינים הזה, אך ללא הצלחה.
מדוע מלכתחילה לא ביטלה כללית את הזכייה במכרז של גורם כה קרוב למנהל המגזר אצלה? משפטנים המעורים בפרטים הבהירו כי לא היתה לכללית אפשרות לבטל את הזכייה, שכן עקרון ניגוד העניינים חלש יותר מחוק יסוד: חופש העיסוק. בשל כך החליטה הוועדה להתמקד במניעת ניגודי עניינים ובעצירת כל ממשק ניהולי בין שני האחים קונסקי.
אך מה שהיה צפוי לקרות אכן קרה. בחלוף כמה חודשים התברר כי לא ניתן לקיים את החוזה וגם לא את הסכם ניגוד העניינים, שכן "עמידה בתנאי הסכם ניגוד העניינים פוגעת בהתנהלות השוטפת של אגף השיווק של כללית ומכבידה באופן לא מידתי על עבודתו", מסבירים בכללית. ועדת המכרזים של כללית קיימה דיון בנושא, ובו הוצגו הקשיים התפעוליים והמקצועיים שההגבלות השונות יוצרות. למשל, הצורך להפריד בין עבודת התקשורת השיווקית במחוזות כללית במגזר החרדי לבין מנהל תחום השיווק של המגזר. לבסוף החליטה כללית כי אין מנוס אלא להפסיק את ההתקשרות עם אותנטי.
כללית הודיעה למשרד הפרסום על החלטתה החד־צדדית. בתגובה הגיש המשרד תביעה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בה דרש להורות על קיום החוזה, ולחלופין להורות על פיצוי של 5 מיליון שקל. בתביעה טען משרד הפרסום כי הרווח שצפוי לו מההתקשרות עם הכללית הוא 2.4 מיליון שקל לכל שנת עבודה (המכרז היה לשנתיים עד חמש שנים).
"הנטל להוכיח שמישהו עושה קומבינה הוא על כללית ולא עלינו. לא יכול להיות שיראו אותנו כנוכלים על לא עוול בכפנו, אנו לא צד לניגוד העניינים", טענו נציגי שלמה קונסקי בדיון שהתקיים בבית המשפט המחוזי בתל אביב לפני כחודשיים. מנגד, טענו נציגי כללית: "מבחינת כללית יש ניגוד עניינים חמור ביותר. כדי להמשיך את הפעילות הזו אנו צריכים להשתכנע שניגוד העניינים יוסר".
לבסוף, כשהיה ברור ששלמה קונסקי לא מתכוון לוותר על הסכום הנאה שמגיע לו כקמפיינר של כללית, הושגה פשרה. אלא שגם היא משונה, לא פחות מהסיפור עצמו: קונסקי, הוסכם, לא יוותר על המכרז של כללית, אך יוותר על אותנטי – וימכור את המניות במשרד לשותפו. ב־10 באפריל נתן בית המשפט תוקף להסכמות בין הצדדים, ולכאורה הסתיים ההליך.
אלא שב־5 ביולי נציגי כללית ביקשו לוודא שהדברים מתבצעים כמוסכם, ואז התחוור להם, לטענתם, שברשם החברות קונסקי עדיין רשום כבעלי משרד הפרסום, וכי כתובת החברה היא זו שלו. בעקבות זאת שלחה כללית מכתב לקונסקי, שהגיע ל"כלכליסט", ובו בישרה לו כי ב־5 באוגוסט החוזה עם אותנטי יבוטל, "היה ולא יעלה בידכם להמציא לכללית ראיה ברורה וחד משמעית אודות ניתוק הקשר בין מר קונסקי וכל גורם הקשור בו, במישרין או בעקיפין, לבין (משרד הפרסום)".
ל"כלכליסט" נודע כי קונסקי מצדו דורש כעת מהקופה שתשגר אליו מסמך שיאשר כי מכירת מניותיו תסיר את ניגוד העניינים וההתקשרות תוכל להישאר על כנה. אלא שבכללית מסרבים לנסח מכתב כזה - ונדמה שהסאגה המשונה בדרכה לחזור לבית המשפט. כפי שניסח זאת משפטן המעורה בפרטים, "בנסיבות האלה לא מן הנמנע כי קונסקי יגיש תביעה נוספת".
הפרשה הכניסה את כללית למבוכה גדולה, שכן סוגיית ניגוד העניינים היא אחת הרגישות בקופה כיום. ראשית, נחשף כי הכללית מעסיקה רבים מבני המשפחה של יו''ר ועד העובדים פרוספר בן חמו ושל סגניתו פנינה פחימה. שנית, הטענות המרכזיות המופיעות בדו"ח שיזם היו''ר יוחנן לוקר כדי להדיח את מנכ"לית הכללית רות רלבג מבוססות על ניגוד עניינים לכאורה, גם אם ברמה נמוכה בהרבה. שלישית, סוגיית "מקשרי קהילה" או "מנהלי מגזרים" – שם קוד לנציגי החרדים בקופות שמקדמים עבורם מהלכים ותורים – נמצאת בראש מעייניו של אגף הפיקוח על קופות חולים.
מכללית נמסר בתגובה: "כללית מחויבת למנוע כל חשש לניגוד עניינים. כללית ביטלה את ההסכם עם אותנטי מיוזמתה, לאחר שהתברר שהסדרי ניגודי העניינים שאומצו עלולים למנוע קבלת שירות יעיל ואיכותי מהחברה. בית המשפט איפשר לאותנטי לפעול להסרת כל חשש לניגוד עניינים, כדי למנוע את ביטול ההתקשרות שבין הצדדים, אך לאחר שזו לא קיימה את התחייבויותיה כלפי בית המשפט וכלפי כללית, פעלנו לביטול ההסכם לאלתר".
מאותנטי נמסר בתגובה: "אותנטי זכתה במכרז כדין בזכות כישוריה ויכולותיה. לא דבק כל רבב בהתנהלות אותנטי או בעליה. אדרבא, לנוכח ניגוד העניינים הפוטנציאלי הגיעו הצדדים מראש להסדר שהסיר חשש מניגוד עניינים.
למרות האמור, ולנוכח דרישה חדשה ונוספת של כללית לשנות את הסדר ניגוד העניינים, ניאותה אותנטי לבצע פעולות מרחיקות לכת לפנים משורת הדין כדי להסיר חשש. פעולות אלו, הכרוכות בעלויות רבות וחלקן אף בלתי הפיכות, לא תיתכנה ללא תיאום מול כללית וקבלת עמדתה, כפי שאף קבע ביתהמשפט. צר לנו על תקשור הדברים באמצע התהליך, תוך יצירת מצג לא מדויק ביחסים בינינו לבין לקוח שאנו מוקירים".