בלעדיאחרי כישלון ההנפקה: כתר פיטרה 100 עובדים
בלעדי
אחרי כישלון ההנפקה: כתר פיטרה 100 עובדים
מנכ"ל הקבוצה האמריקאי, אלחנדרו פנה, מונה לתפקיד בפברואר 2018, כשהמשימה המרכזית שהוטלה עליו היתה להביא את החברה להנפקה מוצלחת בנאסד״ק. בסופו של דבר, ההנפקה שתכננה החברה בוטלה לאחר שהבינה שלא תקבל את השווי המבוקש - 3 מיליארד דולר. כעת משלמים העובדים את מחיר הכישלון של פנה
חברת כתר פלסטיק פיטרה קרוב ל־100 עובדים כחלק מהמשבר שפוקד את החברה. רוב העובדים פוטרו בארץ, הן ממפעלי הייצור והן עובדי מטה, כך נודע ל"כלכליסט".
הפיטורים באים על רקע הכישלון של מנכ"ל הקבוצה האמריקאי, אלחנדרו פנה, בהובלת ההנפקה של החברה. ההנפקה הייתה אמורה להיות במכירת מניות של בעלי השליטה לצד הזרמת הון לקופת החברה בהיקף כולל של קרוב ל־800 מיליון דולר.
ההנפקה נכשלה לאחר שכתר קיבלה אינדיקציות שליליות מהשוק המוסדי בארצות הברית לגבי השווי שהיא עשויה לקבל בהנפקה. כתר שאפה לשווי של יותר מ־3 מיליארד דולר.
את ההחלטה לדחות את ההנפקה קיבל פנה בלית ברירה כבר לפני שנה, עוד קודם למשבר הכלכלי שפוקד כעת את העולם. בתחילה היה נראה כי ההנפקה תידחה אך תתבצע לבסוף, אולם האינדיקציות מהשוק לא השתפרו ובפועל ההנפקה בוטלה.
כתר נערכה להנפקה במשך שנתיים ושכרה לצורך כך את שירותי בנקי ההשקעות ג'יי.פי מורגן, גולדמן זאקס, בנק אוף אמריקה וג'פריס ללוות את התהליך. פנה, שמונה לתפקיד בפברואר 2018, החליף את יונתן קולודני, שהספיק לכהן בתפקיד שנה וחצי מאז נרכשה החברה בידי BC פרטנרס. כשפנה מונה לתפקיד, היתה המשימה המרכזית שהטילו עליו הבעלים להביא את החברה להנפקה מוצלחת בנאסד״ק.
כעת משלמים העובדים את מחיר הכישלון של פנה. כאמור כ־100 מעובדי כתר פוטרו בשבועות האחרונים, במסגרת צעדי התייעלות שכללו גם צמצום הוצאות בחזיתות נוספות בחברה. פיטורי העובדים באו לאחר מו"מ ממושך ואינטנסיבי עם ההסתדרות הלאומית ויו"ר ועד עובדי החברה, פטר שחאדה. במהלך המו"מ, ההסתדרות הלאומית, המייצגת כ־1,500 מעובדי החברה, סיכמה על שורת פעולות התייעלות וחיסכון על מנת להביא לצמצום מספר המפוטרים.
הנתונים האחרונים שפרסמה כתר, במסגרת התשקיף, הציגו את תוצאות החברה לרבעון השלישי של 2021. לפי הנתונים, בעוד הכנסות כתר עלו ביותר מ־20% ל־375 מיליון יורו, ההפסדים המשיכו לגדול, והחברה רשמה הפסדים של 35.3 מיליון יורו, לעומת הפסדים של 17.8 מיליון יורו ברבעון המקביל ב־2020.
ב־2016 רכשו קרן BC הקנדית ושותפתה PSP, קרן הפנסיה הקנדית, 80% ממניות כתר, ומשפחת סגול — מייסדת החברה — נותרה עם אחזקה של 20%. הקרן שילמה למשפחת סגול 1.4 מיליארד דולר, בעסקה שגילמה לחברה שווי של 1.7 מיליארד דולר. הרכישה נעשתה באמצעות חוב כספי שכתר נטלה, בהיקף של מאות מיליוני דולרים. בנוסף רכשה כתר, לאחר השלמת העסקה, שתי חברות גדולות תמורת 500 מיליון דולר, דבר שהביא את החוב של החברה למיליארד דולר.
כתר מתמודדת במקביל עם צורך לבצע מימון מחדש לחוב של החברה. כפי שפורסם בכלי תקשורת בעולם, במהלך החודש הקרוב, שנה לפני מועד פקיעת ההלוואות הממונפות של החברה באוקטובר 2023, על הקרן להציג פתרונות למימון החזר החוב. בפני הקרן עומדת האפשרות להארכת תנאי החוב או מימון דרך קרנות אשראי פרטיות, אלא שהמשבר הכלכלי והריביות הגבוהות עלוליפ להקשות על מיחזור החוב.
מהלכי התייעלות אלו שמבצעת כתר פלסטיק מתרחשים על רקע משבר הפוקד את התעשייה העולמית, בפרט זו הנשענת על ייצור מוצרי צריכה. אחד הנושאים שמכבידים על החברה הוא עליית מחירי הנפט בעולם, דבר שמייקר מאוד את חומרי הגלם שהקבוצה משתמשת בהם, וצפוי להמשיך להכביד על תוצאותיה ברבעונים הקרובים. ההרעה בפעילות כתר נרשמה בכלל התחומים בכלל ההמצב הכלכלי.
המפסיד הגדול מביטול ההנפקה הוא כאמור המנכ"ל פנה, שהשליך את כל יהבו על המהלך. גם הבעלים, קרן BC פרטנרס, נחלה אכזבה, שכן ציפתה להשתמש בכספי ההנפקה למימוש חלק מהשקעתה בחברה ולצמצום חלק מהחוב.
מכתר נמסר: "לאור המצב הנוכחי בשווקים, כתר, שחווה גם היא את השפעות המשבר הכלכלי, נאלצת לנקוט בצעדים אחראיים שיבטיחו את איתנותה והמשך צמיחתה של החברה. החברה מלווה את העובדים בתהליך ותעשה כל שביכולתה על מנת לסייע להם במציאת הזדמנויות בשוק העבודה".