סגור

בלעדי
זיהום במפעל של עין גדי הוביל למחסור במים

המפעל, שבבעלות משותפת של יפאורה וקיבוץ עין גדי, חדל מייצור למשך 10 ימים. החברה טענה כי מדובר בתקלה, אך משרד הבריאות אישר שנמצא חיידק במפעל

זיהום שהתגלה בקו ייצור במפעל המים של עין גדי הוביל לעצירת הייצור למשך 10 ימים בחודש שעבר, להשמדת מלאי הסחורה ולמחסור במים מינרליים בשוק.
בחברת עין גדי, שבבעלות משותפת של יפאורה וקיבוץ עין גדי, טענו בתשובה לפניית "כלכליסט" כי עצירת הייצור נגרמה כתוצאה מתקלה בקו הייצור עצמו שבעקבותיו הבקבוקים נפסלו והושמדו. אלא שבדיקת "כלכליסט" העלתה כי החברה גילתה בבדיקות שערכה למוצריה את קיומו של חיידק מסוג פסאודומונס אארוגינוזה. בחברה סירבו להתייחס לנושא הזיהום, אך טענו כי מקור הזיהום אינו במעיין עין גדי, כלומר במקור השאיבה. במשרד הבריאות אישרו ל"כלכליסט" את הימצאותו של החיידק, שהוא פתוגן בעל עמידות רב־תרופתית. מדובר בחיידק שנמצא בצמחייה ובמקורות מים שונים.
גילוי הזיהום דווח למשרד הבריאות והחברה נמנעה מלספק את המים הנגועים לחנויות. בימים אלה משמידה החברה את כל מלאי הבקבוקים הנגועים. למרות הדיווח, דבר הזיהום לא פורסם על ידי החברה או משרד הבריאות, בטענה שהמוצרים לא יצאו מהמפעל. הזיהום הוביל לעצירת הייצור למשך כ־10 ימים, והמפעל חזר לייצר בתחילת השבוע שעבר, כך שרק לקראת סוף השבוע החולף חזר לספק מים מינרליים לחנויות.
1 צפייה בגלריה
מפעל המים עין גדי
מפעל המים עין גדי
מפעל עין גדי. הבקבוקים לא שווקו והושמדו במפעל
(צילום: אלכס קולומויסקי)
במקביל לזיהום המותג עין גדי, יפאורה התמודדה גם עם מחסור בחזית נוספת — בבקבוקי מי עדן, המותג המוביל בקטגוריה, שאותו היא מפיצה. לטענת גורמים בענף, הדבר נובע משינויים הנדסיים שנערכים במפעל החברה, אשר יוצרים לה אתגרים בכל הנוגע לחיטוי הקווים, דבר שמוביל לצמצום בייצור.
על פי נתוני סטורנקסט, מכירות המים בבקבוקים בשוק המבורקד הסתכמו בשנה החולפת ב־544 מיליון שקל. אלא שבעוד ממוצע המכירות השבועי ב־37 השבועות הראשונים השנה עמד על 11.62 מיליון שקל, בשבועיים האחרונים, שבמהלכם נגרמה התקלה ונוצר מחסור, עלה ממוצע המכירות ל־12.82 מיליון שקל. נתח השוק של מותג עין גדי שעמד מתחילת השנה על 16.1% בממוצע, ירד בשבועיים האחרונים ל־10.1%.
הנתח של מי עדן, השולטים בקטגוריה עם 43.7% מהמכירות, ירד בשבועיים האחרונים ל־35.8%. המותגים שנהנו מהמחסור הן נביעות של החברה המרכזית (קוקה־קולה ישראל) שנתח השוק שלה עלה ל־38.4% לעומת ממוצע של 27.6% במהלך השנה. נהנית נוספת היתה טמפו, הפועלת בזירה עם מותג המים המינרליים המיובא סאן בנדטו שעלה מ־5.1% ל־7.8% ועם מותג המים המטופלים אקווה נובה מ־4.5% ל־6.1%. ההערכות הן כי בעקבות המחסור במותגים הבסיסיים רכשו הצרכנים אלטרנטיבות יקרות יותר כמו סאן בנדטו והדבר הוביל לעלייה במכר הכספי.
תחום המים המינרליים עבר בשנים האחרונות שינויים מהותיים בשל זיהומים בנחלים. לפני ארבע שנים נאלצה מי עדן לחדול לשאוב מים ממעיין הסלוקיה, בעקבות זיהום שנגרם במהלך שנים שבהן היו כמויות מועטות של גשמים. עוד קודם לכן, בשנת 2012, הודיעה נביעות כי תחליף את מקור המים המינרליים שלה, מעיין עין זהב, בקידוח בגליל העליון שבו היא תפיק מים מינרליים טבעיים.
מחברת עין גדי נמסר: "היתה תקלה בייצור. מיום א' 3.10 חזרנו לייצור תקין על פי כל התקנות הנדרשות וביום חמישי, 7.10 היתה כבר סחורה בחנויות”. עם זאת, בחברה הוסיפו כי המפעל נסגר אתמול למה שהגדירה “עבודות תחזוקה”. ממשרד הבריאות נמסר: “המפעל דיווח לשירות המזון במשרד הבריאות על תקלה במכונה ועל הימצאות החיידק פסאודומונס אארוגינוזה במוצר לאחר בדיקות מעבדה עצמיות של המפעל, ועל הפסקה זמנית בייצור. מהדיווח עולה כי לא שווקו מוצרים לא תקינים לנקודות המכירה, ובתיאום עמנו המוצרים, שאינם עומדים בתקן, מושמדים בימים אלה. שירות המזון ממשיך לפקח על המפעל".
ממי עדן נמסר: "במהלך החג חווינו תקלה באחד מקווי הייצור שלנו. בעקבות אלה, נוצר מחסור במוצרים שלנו וירידה בנתח שוק. התקלה בקו הייצור טופלה”.