פרשנותיצרני המזון מזניקים מחירים ושרי הממשלה מתעלמים
פרשנות
יצרני המזון מזניקים מחירים ושרי הממשלה מתעלמים
העלאת מחירי השוקולד והקפה של שטראוס פתחה את הסכר לזינוק מחירים בשיעור דו־ספרתי בחברות המתחרות. אם בעבר ניסה שר הכלכלה ניר ברקת לבלום או להאט את ההתייקרויות, עתה המהלך נותר בלא תגובה מצדו. במשרד האוצר בכלל טוענים כי מחירי המזון לא עלו בזמן המלחמה
העלאת מחירי השוקולד והקפה של שטראוס ויוניליוור החודש, שנומקה בהתייקרות חריגה של הקקאו והקפה, שימשה עבור אסם תירוץ נוח להזניק מאות ממוצריה בקטגוריות אחרות כמו סלטים ותחליפי בשר. באסם, למשל, ניצלו את ההזדמנות להעלות את מחירי ביסקוויט פתי בר, שמחיר חומר הגלם המרכזי בו, הקמח, בכלל ירד. כך, אחרי ששי באב"ד, מנכ"ל שטראוס, פתח לפני כשבוע את גל ההתייקרויות הרחיבה אסם את הפתח, באופן שיאפשר לשאר חברות המזון להצטרף לחגיגת ההתייקרויות שתיכנס לתוקף בעוד שבועיים.
אחרי עשור של הימנעות מהעלאות מחירים מחשש לתגובת הצרכנים, החברות איבדו את הבלמים וחזרו לפעול באופן שאפיין אותן עד למחאה החברתית בקיץ 2011 עם שתי העלאות מחירים בשנה. אולם אם בעבר ההתייקרויות הסתכמו בכ־3% בממוצע, בשנתיים האחרונות הן זינקו לשיעור דו־ספרתי גבוה של עד 18%.
אלה התייקרויות בתדירות ובשיעור חסרי תקדים — שמתרחשות באין מפריע. בשנה שעברה נראה היה ששר הכלכלה ניר ברקת מנסה לבלום או לפחות להאט את חברות המזון: במאי 2023 שיגר אליהן דרישת נתונים מקיפה, שאותה נימק בכוונתו לבחון הכנסת מוצרים תחת פיקוח. כשזה לא עבד והחברות המשיכו להעלות מחירים, הוא זימן אותן בינואר האחרון ללשכתו, וביקש מהן להקפיא את ההתייקרויות. כשסירבו — איים בביוש רגולטורי וסימון מוצרים במדבקות שחורות כדי לגרום לצרכנים להחרים אותם.
עתה נראה שברקת ויתר מראש. קולו לא נשמע כשבאב"ד הודיע על הזנקת מחירי השוקולד והקפה של עלית בשיעור של 14%‑18% הוא לא הגיב גם כשהצטרפה יוניליוור, יישרה קו והעלתה את מחירי מוצרי השוקולד של ורד הגליל וקליק בשיעור דומה, של 12%‑16%. באסם ראו שאין תגובה מצד הרגולטורים, והעלו את מחירי הקפה הנמס טסטר צ'וייס, הקפסולות של סטארבקס ומוצרי השוקולד של נסטלה בשיעור של 7%‑9%, ולא עצרו בכך אלא העמיסו לסל ההתייקרויות גם את מוצרי טבעול, סלטי צבר, הקטשופ, הרטבים והמאפים בשיעור דומה.
השתיקה של ברקת לא התחילה בשבוע שעבר. גל עליות המחירים החל בחודש שעבר, אז העלו יכין ובית השיטה את מחירי השימורים והחמוצים מתוצרתן בשיעור של עד 10%. אליהן הצטרפו יקבי כרמל, שהעלו את מחירי המוצרים שלהם בעד 8%, פרונרי, שהעלתה את מחירי גלידות נסטלה ב־9%. עבור יכין, בית השיטה, כרמל ופרונרי זו העלאת מחיר שנייה השנה. עוד התייקרו בחודש שעבר ב־6% משקאות חברת יפאורה המשווקת את ספרינג, תפוזינה, עין גדי, שוופס ועוד. וכן שוקולד השחר שהתייקר ב־10% ומי עדן שהתייקרו ב־6%.
במקביל להתעלמותו מהשתוללות חברות המזון, ברקת הגדיל ועשה, כשהוא חותר תחת הצרכנים ומוביל, למרות התנגדות ציבורית רחבה, מהלך לביטול חובת סימון המחירים במדבקות מחיר על המוצרים. צעד שיקל על הקמעונאים להעלות ממחירים, ויכביד על הצרכנים שיאבדו את הזכות המרכזית שיש בידיהם. ברקת לא לבד בהפקרת הציבור. לצדו ניצב שר האוצר בצלאל סמוטריץ’, שאגף התקציבים במשרדו טען בשבוע שעבר כי מחירי המזון לא עלו בחדות בשנה החולפת.
את העמדה הזו שיגר האגף למשרד המשפטים, בתגובה ליוזמה הבעייתית של ברקת להכריז על מצב חירום, במטרה לקנוס חברות שמעלות מחירים. ברקת נזכר באיחור ניכר ולאחר סיום המערכה בצפון, ליזום שימוש בתיקון לחוק הגנת הצרכן שעבר כבר לפני כחצי שנה, לקנוס חברות שיעלו מחירים בשיעור חריג בתקופת חירום. סמוטריץ', שנדרש על ידי משרד המשפטים להעביר את עמדתו ביחס ליוזמה, שיגר באמצעות אגף תקציבים תגובה מנותקת מהמציאות, שנפתחה בקביעה שלפיה "לא התרחשה עליית מחירים חריגה במוצרי המזון בתקופת המלחמה". עוד הוסיף האוצר: "לא ברור באילו מוצרים המחיר עלה בשיעור של 25% ויותר". באוצר המשיכו לתמוך בחברות המזון והתגייסו לנמק עבורן כי "גם אם מחירי הסחורות וחומרי הגלם ירדו, לא ניתן לומר כי מחירי התשומות ירדו", וכן כי "עלייה ברווחיות החברות אינה בהכרח נובעת מהעלאת מחירים".
אפשר להעריך שההתעלמות של הרגולטורים מהצעדים של שטראוס, יוניליוור ואסם, תוביל בשבועיים שנותרו עד סוף השנה לגל דרישות להעלאות מחירים מצד חברות נוספות. לאלו, תתווסף העלאת המע"מ שתעצים את ההתייקרות, שתאלץ את הצרכנים לצמצם את כמות המוצרים בעגלה. אם לא די בכך — העלאות מחירי החשמל, הארנונה והמים הצפויות יספקו לחברות תירוץ לגל התייקרויות נוסף בתחילת 2025.