פחות מחצי שנה מאז ההשקה - מנכ"ל קרפור אורי קילשטיין מסיים את תפקידו
פחות מחצי שנה מאז ההשקה - מנכ"ל קרפור אורי קילשטיין מסיים את תפקידו
לדברי גורמים בענף, התפטרות מנכ"ל קרפור בזמן מלחמה מעידה על עומק המשבר בחברה; קילשטיין נפגש הבוקר עם האחים זלקינד, בעלי השליטה באלקטרה צריכה, ובסיום הפגישה פורסמה הודעה על סיום כהונתו; את מקומו ימלא צביקה שווימר, מנכ"ל אלקטרה צריכה, בעלת השליטה בקרפור ישראל
ההבטחות של אלקטרה צריכה שלפיהן קרפור תוריד את מחירי המזון בישראל ממשיכות להתנפץ. פחות מחצי שנה מאז הושקה הרשת, סיים אורי קילשטיין את כהונתו כמנכ"ל קרפור.
מדובר במנכ"ל השני שעוזב את החברה מאז נחתם ההסכם בין אלקטרה צריכה, בעלת השליטה ברשת, לחברת קרפור הצרפתית. ביוני 2022, חודשיים אחרי החתימה על ההסכם עם קרפור, עזב עמית זאב את החברה וקילשטיין מונה במקומו.
עזיבתו של קילשטיין היתה פתאומית ומיידית, ובכדי שלא להשאיר חברה מרכזית כל כך ללא מנכ"ל, ימלא צביקה שווימר, מנכ"ל אלקטרה צריכה, את תפקידו כמנכ"ל רשת המזון, עד למציאת מחליף.
אף שניסו לשדר שקיימת ביניהם מערכת יחסים תקינה, מזה זמן שבענף המזון זיהו כי ישנה מתיחות ביחסים שבין שווימר לבין קילשטיין. בראיון ל"כלכליסט" בחודש שעבר דחה קילשטיין את הטענה שהאחים זלקינד לא רואים בו גורם משמעותי, וההחלטות המשמעותיות נסגרות מעליו עם שווימר: "אני מנהל את החברה. זה לא שהם מתערבים לי בניהול השוטף של החברה או שיגידו לי מה לעשות, להעלות מחירים למשל. מבנה האישיות שלי הוא כזה שאני לא מגיב טוב לזה שיגידו לי 'תעשה את זה ואת זה'".
לטענת גורם בענף, אחרי ישיבת הבוקר, נפגש קילשטיין עם האחים דני ומייקי זלקינד, בעלי השליטה באלקטרה צריכה, כשלאחריו תוכנן המשך יום העבודה שלו. אלא שבסיום הפגישה עם הזלקינדים, חזר למשרדו והוציא לעובדי המטה שלו את ההודעה על סיום תפקידו. קודם לכן, הודיעו על כך בכירים בחברה לגורמים במערכת הפיננסית.
העזיבה של קילשטיין יוצאת לדרך זמן קצר לפני פרסום דו"חות הרבעון השלישי, שלגביו הצהירה החברה כי תציג שיפור. זאת אחרי שבדו"חות הרבעון השני של אלקטה צריכה נחשף כי הרשת המצוייה במהלך הסבת סניפים למותג קרפור, עברה להפסד תפעולי כבד והרווחיות הגולמית שלה נשחקה לשיעור חריג לענף.
בענף המזון אומרים שהעזיבה של קילשטיין היתה כתובה על הקיר כבר מזמן: ״העסק לא מתפקד. הוצאות עתק שלא מגובות בהכנסות, הסבו הפסדים כבדים ולחרף ההבטחות לשיפור בקרוב, לא רואים את זה קורה, אז היה ברור שקילשטיין לא ישרוד, אבל זה שזה קרה בזמן מלחמה, מבהיר את עומק המשבר שם״. אמר גורם בענף.
העזיבה של קילשטיין גם מעוררת חששות בקרב ספקי הרשת, הממתינים לתשלומים בימים הקרובים. ״אנחנו עוקבים בדאגה מאז פרסום ההפסדים של הרבעון השני והעזיבה של המנכ״ל מטרידה אותנו מאד״, מסר גורם בענף.
את הרבעון השני חתמה רשת יינות ביתן־קרפור ששינתה את שמה לגלובל ריטייל, עם עלייה של 11.3% במכירות שעמדו על 792 מיליון שקל. העלייה במכירות, שנתמכה בגל ההתייקרויות הרוחבי שנרשם ברבעון על ידי חלק ניכר מספקי המזון ומוצרי הצריכה, נבעה גם מהשקת מותג קרפור בישראל, עם הסבתם של 50 סניפים ראשונים בחודש מאי 2022. אלא שהשקת המותג, שהערך המוסף המרכזי שלו נעוץ במחירים נמוכים למוצרי המותג המיובאים, הובילה להפסד תפעולי של 64 מיליון שקל, לעומת רווח תפעולי של 11.2 מיליון שקל ברבעון המקביל. את ההפסד העמוק הסבירה החברה בירידה ברווחיות שנגרמה כתוצאה מהשקת 50 הסניפים הראשונים של קרפור, שלוותה בהעמקת מבצעי ההוזלות והקמת מערך ייבוא למוצרי המותג.
הרשת העירונית הציגה ברבעון צניחה חסרת תקדים ברווחיות הגולמית ל־24% מהמכירות, לעומת 30.6% ברבעון המקביל. מדובר בשיעור רווחיות גולמית נמוך משמעותית מהרווחיות הגולמית הממוצעת בענף ואף מזה של רמי לוי, המפעיל רשת דיסקאונט. שחיקת הרווחיות לא אפשרה לרשת לכסות את ההוצאות, והובילה להפסד התפעולי. התוצאות הקשות, השפיעו על קבוצת אלקטרה צריכה. מניית החברה ירדה מאז רכישת יינות ביתן ב־60%, כשרק מהשקת קרפור במאי האחרון היא ירדה ב־33%. לשם ההשוואה, מדד ת״א־125 ירד מאז רכישת יינות ביתן ב־8% בלבד ומאז השקת קרפור ב־5.3% בלבד. עם ההודעה על עזיבתו של קילשטיין, ירדה מניית אלקטרה צריכה ב־5.6%.
העזיבה של קילשטיין, נרשמת חודשיים אחרי שקבוצת אלקו שבשליטת האחים זלקינד הביעה אי־אמון בחברה, והודיעה למייסד החברה נחום ביתן, שאין בכוונתה לממש את האופציה שברשותה לרכוש את חלקו (41%) בחברה. זאת נוכח ההפסדים המתמשכים והחובות הכבדים בגובה של יותר מ־500 מיליון שקל רובצים עליה. ההודעה לביתן נמסרה לאחר שכל נסיונותיה של אלקטרה צריכה להכניס שותף לחברה, כשלו.
ההסכם בין אלקטרה צריכה לביתן קובע כי אם לא תממש החברה את האופציה ותרכוש את חלקו של ביתן לפי שווי של 900 מיליון שקל, יהיה עליה לפעול להנפקת החברה. כעת, נדרשים האחים זלקינד להוביל להנפקת החברה, שספק אם שוויה עומד על שליש מהסכום שצפו בתחילת הדרך.
במאי 2021 רכשה אלקטרה צריכה, חברה־בת של אלקו, נתח של 35.05% ממניות יינות ביתן של משפחת ביתן שנקלעה לקשיים תמורת סכום כולל של 194 מיליון שקל. 51 מיליון שקל שולמו ישירות לנחום ביתן, מייסד הרשת ובעליה באותה עת, והיתרה הוזרמה לתוך החברה, במטרה לסייע לה להתמודד עם האתגרים הפיננסיים שלה, בתמורה להקצאת מניות. אלקטרה צריכה, שמנוהלת על ידי צביקה שווימר, גם העמידה לביתן הלוואה של 50 מיליון שקל, כך שההשקעה הכוללת שלה ברשת עומדת על 244 מיליון שקל. העסקה שיקפה ליינות ביתן שווי של 450 מיליון שקל.
לעסקה הצטרפה הפניקס החזקות, החברה־האם הציבורית של הפניקס ביטוח, שרכשה 15% מהמניות וחתמה על הסכם בעלי מניות עם אלקטרה צריכה, כך שעל אף שהנתח של ביתן בחברה נותר גדול יותר משל כל אחת מהן (41%), אלקטרה צריכה הפכה לבעלת השליטה ביינות ביתן.
מ