בלעדימוטי בן משה במו"מ להשתלטות על החברה שמייבאת את JD Sports לישראל
בלעדי
מוטי בן משה במו"מ להשתלטות על החברה שמייבאת את JD Sports לישראל
אקסטרה ריטייל של מוטי בן משה במגעים לרכישת 60% מהחברה, שכיום נמצאים בידי רשת הספורט הבריטית עצמה. הרוכשת מבקשת התחייבות להשארת הזיכיון בארץ לשנים ארוכות, ומתחייבת לקחת על עצמה חובות ולהזרים הון לפתיחת סניפים
אקסטרה ריטייל של מוטי בן משה מנהלת מו"מ לרכישת השליטה ביבואנית רשת הספורט הבריטית JD Sports. לכלכליסט נודע כי המגעים הם לרכישת חלקה של הרשת הבריטית, 60%, וכרגע לא מדובר בחלקו של השותף הישראלי, גדעון מוליוב (40%), בעלי חברת MGS, יבואנית מותגי ספורט ובעלת רשת מגה ספורט.
הרשת הבריטית החליטה לצאת מהאחזקה בישראל, אך ככל הידוע אין לה כוונה כעת לפעול לסגירת הפעילות. המגעים בין אקסטרה ריטייל לרשת הבריטית נוגעים בעיקר להתחייבות הרשת להשארת הזיכיון בארץ לתקופה ארוכת שנים.
החברה הבינלאומית והשותף מוליוב השקיעו על פי הערכות כ־65 מיליון שקל בהקמת הפעילות בארץ, חלקן בהלוואות בעלים וחלקן במימון בנקאי. בן משה ואקסטרה אמורים לקחת על עצמם את החובות ולהזרים עשרות מיליוני שקלים לחברה כדי לסייע לה להקים סניפים חדשים.
כיום מפעילה הרשת שמונה סניפים בלבד, שישה מהם במרכז הארץ, אחד בצפון ואחד באילת. הרשת היתה אמורה לפתוח 50 סניפים בישראל על פי הסכם הזכיין. הסניף הראשון נפתח בראשל"צ במקביל לסניף בנתב"ג.
רשת JD Sports הבריטית מפעילה 1,000 סניפים ב־29 מדינות. הרשת מוכרת ציוד של נייקי, אדידס ופומה ומתחרה בעולם ברשת פוט לוקר. מותגי האופנה מייצרים עבור כל רשת קולקציות משלה. קולקציה שמיוצרת בידי אדידס למשל עבור פוט לוקר אינה משווקת ל־JD ולהפך.
החברה היבואנית מנוהלת על ידי צוות ישראלי, בראשות MGS, אך תחת הוראות ומעורבות ישירה של הרשת הבריטית, שגרמה לחילוקי דעות בין השותפים, בעיקר לגבי התאמת פעילותה לקהל הישראלי. כמו כן היתה מחלוקת על מלאי גדול מדי שהועבר לארץ, מעבר לתחזיות המכירה והמכירות בפועל.
בספטמבר 2023 כבר החלו הערכות לגבי היפרדות אפשרית של שני השותפים, הרשת הבינלאומית ומוליוב. על פי הערכות בשוק, המלחמה והמצב הפוליטי בארץ עודדו את הבריטים למכור את האחזקה בארץ. מוליוב אמר אז: "אנחנו בודקים את התנאים שהבריטים הציבו לנו, אם הם כדאיים, ואם לא - נפרק את השותפות ואז או שימצאו שותף אחר או שיפעילו בעצמם או שימצאו זכיין אחר. אנחנו חושבים שצריך לעשות התאמה ישראלית ועוד חודש נדע לאן זה הולך. יש להם DNA אנגלי, אבל האוכל שאוכלים ביפו זה לא האוכל שאוכלים באנגליה. הם חברה מאוד מקצועית ומצליחה, אבל לוקח זמן לאשר מולם כל מהלך. נתנו להם קארד בלאנש לנהל את הריטייל, וראינו שזה לא מתאים לארץ. המעורבות שלהם הייתה גדולה, כל יום קיבלנו מהם הוראות בזום או במיילים. אני מקווה שנגיע להבנות".
חברת האחזקות של מולייב, MGS, כיוונה לפני שלוש שנים להנפקה לפי שווי של מיליארד שקל, אבל ההנפקה נעצרה על רקע ירידות בשווקים ועצירת שוק ההנפקות בארץ. הקבוצה – שמחזיקה ברשתות אליטל ומגה ספורט ובזכיון שיווק סאקוני ודיאדורה – עברה תקופה מאתגרת עם העלייה בריביות. היא חוותה ירידה חדה ברווחים, ובתקופות מסוימות גם הפסדים, כך על פי הערכות בשוק. ניסיון להקים אתר מכירות אונליין בשם וואן פרוג'קט, אותו הובילה הבת אלה מולייב, נכשל והאתר הפסיד עשרות מיליוני שקלים על פי הערכות. גורמים בענף מציינים כי בחצי השנה האחרונה חלה התאוששות בעסקי הקבוצה.
לפני כחודשיים מכרה הקבוצה את חלקה (50%) בבניין המשרדים שלה בחולון ברחוב המלאכה, בניין בן 13,000 מ"ר, תמורת 155 מיליון שקל לקרן הנדל"ן תימורה, שבראש ועדת ההשקעות שלה עומד רועי יקיר. ב־2022 מכרה החברה את חלקה (50%) בקרקע באזור התעשייה יואב לשותפה שלה מגה אור של צחי נחמיאס תמורת 82 מיליון שקל.
בתקופות המאתגרות פורסמו ידיעות על ניסיונות של מוליוב להכניס שותפים לחברת האחזקות שלו MGS, כשבין היתר הוזכרו חברת קסטרו ואיש העסקים אייל זילברמן, מייסד חברת קווליטסט. המגעים לא הבשילו.
מוליוב החל את דרכו בהקמת מרכז גדול למוצרי ספורט בבאר שבע, ובהמשך קיבל את הזיכיון ליבוא מוצרי קונברס. ב־2008 רכש את מגה ספורט מאליעזר פישמן ב־21 מיליון דולר. החברה משווקת את מוצריה ל־600 נקודות מכירה.
אקסטרה ריטייל של בן משה נשענת על חברת נעמן, שאותה רכשה בתוך אלון ריבוע כחול. מאז חדרה הקבוצה אל עולם המותגים, וכוללת כיום את ורדינון נעמן, דיסני הום, בוניטה דה מאס, מגנוליה, גאנט ועוד. החברה מנוהלת בידי דודי כהן. באקסטרה ריטייל מאשרים שהחברה מקבלת פניות רבות מדי שבוע לעסקאות, רכישות ומתכונות שונות של שיתופי פעולה עסקיים. עם זאת, הם מציינים שהדלפות על נכונות בן משה לבחון בקשות להשקעה אינן בהכרח ערובה להשלמת עסקה בסוף תהליך.