כלי ה-No Code ובינה מלאכותית חשובים ביומיום - אבל קריטיים בזמן משבר
כלי ה-No Code ובינה מלאכותית חשובים ביומיום - אבל קריטיים בזמן משבר
עם 42 מיליון איש שצרכו תוכן דיגיטלי בזמן המלחמה במוצרים שנבנו ללא קוד בעזרת הטכנולוגיה של סטוריקארדס, גיל רבי, מייסד החברה מסביר איך הטכנולוגיה משפיעה על המלחמה
בעידן הדיגיטלי, הטכנולוגיה מהווה כלי מרכזי ומשמעותי בהתמודדות עם מצבי חירום ומשברים כמו מלחמות ואסונות טבע. המהפכה הטכנולוגית שינתה את האופן שבו אנו מתקשרים, מקבלים מידע ומנהלים את חיי היומיומיים, וכשמדובר במצבי מלחמה, החשיבות של הכלים הדיגיטליים אף עולה בצורה משמעותית.
המלחמה בישראל והטבח הנורא של 7 באוקטובר הם דוגמה חיה לחשיבות של כלים אלו. במהלך התקופה הזו, גופי תקשורת השתמשו בטכנולוגיות מתקדמות כדי להנגיש את המידע לציבור, גם בתוך ישראל וגם מחוצה לה. זה כלל יצירת רכיבים דיגיטליים באתרי החדשות, הנגשת מידע באנגלית לציבור הבינלאומי, ושימוש בכלים אוטומטיים לניתוח והפצת מידע.
טכנולוגיית ה"נו-קוד" שלנו למשל, מצאה עצמה מספרת סיוטים שלא יכולנו לדמיין. אם בזמן הקורונה חשבנו שראינו הכל עם הנחיות הבידוד והסגרים, המלחמה הנוכחית הוכיחה אחרת. עם יותר מ-42 מיליון אנשים שצרכו תוכן דיגיטלי שנבנה באמצעות הטכנולוגיה שלנו ו-692 מיליון דפים נצפים בחצי שנה, הבנתי שהכלים האלו מעולים בזמנים רגילים, אבל בזמן משבר הם "שחקני מפתח". בלעדיהם, זה כמו מלחמה בעידן הקודם ללא משדר רדיו וטרנזיסטורים.
באותה שבת שחורה, בזמן שישבתי בממ"ד מבוהל ומרענן את אתרי החדשות בלי הפסקה, גופי התקשורת הגיבו במהירות. הם ניסו לאסוף מודיעין וליצור תמונת מצב, ובו זמנית מחלקות הדיגיטל שלהם יצרו רכיבים מיוחדים באתרים ובאפליקציות אשר ששינו את הנראות הרגילה שלהם. רכיבים אלו עידכנו את הציבור במידע שהתקבל בזמן אמת. זה לא היה אפשרי בלי כלי No Code שהפך לחבל ההצלה והוטמע מיידית כחלק אינטגרלי באתרים ובאפליקציות השונות.
השילוב של הטכנולוגיה הזו יחד עם הבינה המלאכותית שלאחרונה החלה לצבור תאוצה, הפך את כלי ה"נו-קוד" לחכמים יותר ומהירים יותר ויחד מאפשרים לגופי התקשורת להעביר מידע אמין ועדכני במהירות וביעילות, דבר שלעיתים יכול להציל חיים ולספק הנחיות חשובות לציבור.
זה הזכיר לי את אסון הטבע בנפאל, כאשר רעידת אדמה חזקה פקדה את נפאל בשנת 2015, ארגונים הומניטריים נזקקו לפתרונות טכנולוגיים מהירים כדי לנהל את הסיוע. פלטפורמות NO CODE כמו Airtable ו-Zapier שימשו ליצירת מערכות לניהול מידע על ניצולים ונתינת סיוע תוך שעות ספורות בלבד - וזה עוד בעידן לפני שנכנסה הבינה המלאכותית לחיינו ופתרונות ה-No Code לא היו חכמים כמו היום.
גם במהלך המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, ארגונים הומניטריים ואזרחיים השתמשו ב-NO CODE כדי לפתח מערכות לניהול פליטים, חלוקת תרומות ותיאום סיוע בצורה מהירה ויעילה. וכמובן במהלך מגפת הקורונה, בתי חולים וארגונים רפואיים ברחבי העולם השתמשו ב-NO CODE כדי לפתח מערכות לניהול בדיקות, מעקב אחרי חולים, ותיאום בין צוותים רפואיים. הפתרונות האלו פותחו תוך ימים ספורים, וחסכו זמן יקר שהציל חיים. זאת בניגוד לתקופות עבר, שבהן פיתוח כזה היה לוקח חודשים רבים של עבודה אינטנסיבית מצד מתכנתים ומהנדסים.
כלי "נו-קוד" ובינה מלאכותית עזרו לגופי התקשורת גם לארגן ולהכין תכנים חדשותיים לחשבונות הסושיאל שעלו לאוויר בתוך דקות. בעידן בו אנו רגילים להתעדכן ברשתות החברתיות יש לכך חשיבות עצומה. כמות המידע שנדרשו גופי התקשורת לאסוף, לעבד ולייצר בזמן קצר הייתה עצומה,. כך בעזרת כלי בינה מלאכותית יצרו סרטונים ואלמנטים מותאמים לסושיאל, דרכם התעדכנו כולנו.
הכלים הללו נגישים לכולם ומאפשרים לכל אחד, בין אם הוא מתכנת ובין אם לא, לפתח פתרונות טכנולוגיים איכותיים. אם בעבר היו צריכים מפתחים לייצר רכיבים מיוחדים למשל בזמן מלחמה, פה יצרו את המוצרים עורכי התוכן עצמם, הם היו מעורבים ישירות בתהליך וכך הצליחו לייצר פתרון שמתאים בדיוק לצורך שלהם. זה גם נכון במקרים אחרים בהם מקבלי ההחלטות, רופאים או מנהלים בארגונים שיכולים להיות מעורבים ישירות בתהליך הפיתוח וליצור פתרונות איכותיים יותר מבעבר.
דבר לא פחות חשוב מכך היא הדינאמיות, או במילים אחרות "לזוז תוך כדי תנועה" כי אנחנו לא באמת יודעים מה יהיה עוד 5 דקות. הטכנולוגיה של היום מאפשרת לבצע התאמות ושינויים בקלות, ללא צורך בפיתוח מחדש של המערכת כולה, כך החליפו גופי החדשות את הרכיבים השונים בהתאם לנעשה בשטח, למשל מרכיבים שעדכנו על כמות הטילים, הוחלפו ברכיבים שעדכנו על מספר החטופים ביחד עם תמונותיהם.
המלחמה בישראל והטבח הנורא תפסו את תשומת הלב של העולם כולו. לא רק הציבור הישראלי ריענן ללא הרף את אתרי החדשות בתקופה הזו, אלא גם מיליוני אנשים מחוץ לישראל, ובהם יהודים רבים שנכנסו להתעדכן ולצרוך את התוכן הישראלי בגרסאות בשפה האנגלית. אני זוכר שצפיתי בדשבורדים שלנו וראיתי מיליוני משתמשים בו זמנית שמרעננים כל רגע את המוצרים שלנו, זה הוביל את Storycards להיות בין החברות הישראליות עם כמות המשתמשים והדפים הנצפים הגדולה ביותר תוך זמן קצר.
כמובן שהייתי מעדיף לא להיות בעל הניסיון הזה, אבל החודשים האחרונים חיזקו לי את החשיבה כי כל ארגון בעידן המודרני הזה חייב להטמיע ולהכשיר את הצוותים לעבוד עם כלי No Code ובינה מלאכותית. כלים אלו חשובים גם ביום יום וקריטיים במיוחד בעתות משבר. היכולת להגיב במהירות, ליצור פתרונות נגישים וגמישים, ולהתאים אותם לצרכים המשתנים במהירות הם רק חלק מהיתרונות שמציעים כלים דיגיטליים כמו שלנו במצבי משבר.
העתיד טמון בהמשך פיתוח והטמעת טכנולוגיות שיסייעו לנו להתמודד עם האתגרים המורכבים של זמננו, אני מקווה שארגונים וחברות במגזר העסקי ואף גופי הביטחון וההצלה יחבקו מערכות וכלים כאלו.
גיל רבי הוא מייסד ומנכ"ל Storycards, פלטפורמת No Code ליצירת מוצרים דיגיטליים