בלעדיפוקס במו"מ מתקדם על קבלת הזיכיון לרשת Sunglass Hut
בלעדי
פוקס במו"מ מתקדם על קבלת הזיכיון לרשת Sunglass Hut
הרשת של ענקית האופטיקה הבינלאומית לוקסאוטיקה פותחת חנויות בישראל, ופוקס נמצאות במגעים לקבלת הזיכיון להפעילן. לוקסאוטיקה שולטת ברוב המותגים המובילים בעולם, והיא בעלת זיכיונות ייצור של ריי באן ואוקלי
רשת הקמעונאות של ענקית האופטיקה הבינלאומית לוקסאוטיקה בדרך לישראל. ל"כלכליסט" נודע כי רשת משקפי השמש Sunglass Hut עתידה לפתוח חנויות בישראל.
על פי ההערכות הזיכיון יימסר לקבוצת פוקס. לפני חג הפסח ביקרו בישראל נציגי ענקית המשקפיים בישראל וסיירו בקניונים עם בעל השליטה ומנכ"ל קבוצת פוקס, הראל ויזל.
ל־Sunglass hut יש כ־1,900 חנויות בעולם, מתוכן 1,535 בארה"ב והיתר באוסטרליה, קנדה, ניו זילנד ופורטו ריקו. זו אינה הפעם הראשונה שלוקסאוטיקה פוזלת לכיוון ישראל הרוויה בשמש מרבית ימות השנה. בסוף שנת 2011 חתמה לוקסאוטיקה, שהיתה אז חברה איטלקית, על הסכם לרכישת רשת אירוקה תמורת 20 מיליון יורו, ששוויים עמד באותה העת על כ־100 מיליון שקל. החברה העולמית כבר העבירה כסף לבעלי אירוקה, מייקל וולף, אלא שהעסקה לא יצאה אל הפועל בשל התנגדות הממונה על הגבלים עסקיים דאז דיויד גילה.
גילה הערים קשיים מחשש להתחזקות כוחה של לוקסאוטיקה כספקית ענקית וכקמעונאית חזקה, ושחקנים בשוק האופטיקה שאליהם פנתה הרשות בבקשה לקבל את חוות דעתם התנגדו לעסקה. לוקסאוטיקה תכננה למחוק את השם אירוקה מ־60 הסניפים של הרשת הישראלית ולהקים תחתה את רשת משקפי השמש שבבעלותה Sunglass Hut.
פגיעה בחנויות הקטנות
מאז נפלה העסקה, התעצם כוחה של לוקסאוטיקה עוד יותר בעולם. היא אחת המשווקות הגדולות בעולם בתחום משקפי השמש לצד תאגיד מוצרי היוקרה והבעלים של גוצ'י, תאגיד קרינג הצרפתי. לוקסאוטיקה שולטת במרבית המותגים המובילים והיא בעלת זיכיונות ייצור של המותגים ריי באן ואוקלי ושל מותגי יוקרה רבים, בהם ארמני, בולגרי, מייקל קורס, פראדה, טיפאני, ורסאצ'ה וטורי בראץ.
ריי באן הוא אחד ממותגי המשקפיים הפופולריים בעולם ואחד המותגים המובילים של לוקסאוטיקה. אך מה שהפך אותה לענקית גדולה עוד יותר הוא המיזוג עם יצרנית עדשות המשקפיים הצרפתית, חברת אסילור, חברת העדשות הגדולה בעולם. בינואר 2017 הוכרז באירופה על מיזוג בין שתי הענקיות, וזה אושר על ידי הרגולטורים ביבשת. במרץ 2018 אושר גם בישראל המיזוג בין לוקסאוטיקה ישראל לבין אסילור.
אם תיכנס Sunglass Hut לישראל, היא צפויה לפגוע בעיקר ברשתות אירוקה וקרולינה למקה, שעיקר ההתמחות שלהן היא בתחום משקפי השמש. בשנים האחרונות התחזקה התחרות בענף המשקפיים עם כניסתה של קרולינה למקה לענף והיבוא המקביל של אופטיקה הלפרין שהובילו את הענף לירידת מחירים. במקביל, סופר־פארם אופטיק וקרולינה למקה נכנסו לתחום האופטיקה ובדיקות הראייה, שבו מתמחה בעיקר אופטיקנה.
כניסתן של רשתות ענק ומיזוגים בענף האופטיקה פוגעים בעיקר בחנויות האופטיקה הקטנות. בשנה שעברה דחתה הממונה על התחרות לשעבר מיכל הלפרין מיזוג בין שתיים מתוך שלוש השחקניות המקומיות ליצור עדשות ראייה, שמיר וסגם, בטענה כי מיזוג כזה עלול להוביל לפגיעה בתחרות ולעליית מחירים.
החברה הממוזגת אסילור־לוקסאוטיקה נסחרת כיום בבורסה בפריז בשווי של למעלה מ־70 מיליארד יורו. השער ממוצע של המניה עומד על 167 יורו. מתחילת השנה ירדה מניית החברה בכ־11%. ענקית המשקפיים סיימה את הרבעון הראשון של 2022 עם עלייה של 12% בהכנסות, ואלה הסתכמו ב־5.6 מיליארד יורו.
מסע התרחבות גלובלי
המהלך תופס את קבוצת פוקס בשיאו של מסע התרחבות גלובלי. עבור פוקס כניסה לתחום המשקפיים סינגרטית לתחומי האופנה ואופנת הספורט שבהם היא פעילה. זיכיון על רשת בינלאומית למשקפיים יגביר את האטרקטיביות שלה עם מותג מתחום הלייף סטייל. האסטרטגיה של קבוצת האופנה היא לשים יד על מותגים בינלאומיים חזקים ולהפוך אותם לשחקן מוביל. פוקס נכנסת בשנים האחרונות לתחומים שאינם בליבת העסקים שלה ואשר לא עסקה בהם בעבר. כך בשנה האחרונה הקימה עם HOT רשת לאביזרי סלולר חדשה תחת השם RED, רכשה שליטה בחברת ציוד הספורט אנרג’ים, וחתמה על כניסה לשותפות בבייביארק, מפתחת כסאות בטיחות לתינוקות.
בד בבד, רכשה את השליטה במותג בגדי הילדים מיננה, קיבלה את הזיכיון והחלה לפרוס את הרשת הדנית פליינג טייגר, והיא עתידה גם לפתוח בישראל בסוף השנה חנויות ענק של רשת הסטוק, ג’מבו יוון. במקביל, פוקס שמה לה למטרה בשנים האחרונות להרחיב את פעילותה בעולם עם המותגים נייקי, פוט לוקר ופוקס הום, והצהירה כי בכוונתה שבתוך חמש שנים כמחצית מהכנסותיה יגיעו מפעילות מחוץ לישראל.