סגור
סופר אפליקציה
לעשות הכל מאותו יישום (צילום: שאטרסטוק)

למצוא דייט ולהתגרש באפליקציה: כוח העל של הסופר-אפליקציות

מ-WeChat הסינית, דרך AliPay ועד מטא. חברות רבות מתחילות לבנות יכולות של סופר-אפליקציות על ידי הוספת שירותים חדשים. חברות ומותגים צריכים לעקוב אחרי המגמה ולקבוע איזה תפקיד הם יכולים למלא במרחב החדש

טוויטר הודיעה למשתמשים העסקיים שלה ב-18 באפריל שהיא כעת X Corp. זהו המהלך האחרון בניסיונו של אילון מאסק להפוך את הפלטפורמה שנרכשה בעל כורחה לסופר-אפליקציה בשם X. עם שינוי השם הגיע העדכון שטוויטר משתפת פעולה עם חברת מסחר במניות וקריפטו, ומאסק משלב ב-X גם חברת בינה מלאכותית בשם X.AI, שעשויה להיות חלק מתוכניות-העל שלו.
אפליקציית-על, או סופר-אפליקציה (Supper App), היא כמו אולר שווייצרי עם מגוון רכיבים (מיני-אפליקציות) שהמשתמשים יכולים להיעזר בהם או להסיר לפי הצורך, ובהתאמה אישית. סופר-אפליקציה מספקת למשתמשי קצה (לקוחות, שותפים או עובדים) סט של תכונות ליבה בתוספת גישה למיני-אפליקציות שנוצרו באופן עצמאי. סופר-אפליקציות פועלות על פלטפורמה המספקת שירותי אפליקציות רבים בשימוש נפוץ, כמו הודעות ותשלום.
אפליקציה מגיעה למעמד סופר-אפליקציה כשהיא מחברת מסה קריטית של שירותים ומאפשרת להסתובב ביניהם בקלות באופן ממכר, גם אם הם לא טובים כמו אפליקציות למטרות יחיד. ככל שיש יותר שירותים, כך האפליקציה מייצרת יותר שימושיות והתמכרות. יש להתמקד בנוחות השימוש בכדי לגרום לדביקות. גרטנר צופה שעד 2027 יותר מ-50% מהאוכלוסייה העולמית ישתמשו מדי יום בכמה סופר-אפליקציות.
סופר-אפליקציות פופולריות מכיוון שמשתמשים, במיוחד הדור הצעיר שנולד בעידן הסמארטפונים, דורשים חוויות mobile first קלות לשימוש. למעשה, זהו פורטל לכל מה שאנחנו צריכים בחיי היום יום.
חברות רבות מתחילות לבנות יכולות של סופר-אפליקציות על ידי הוספת שירותים חדשים, כמו שילוב של נסיעות ומשלוחי מזון, או אפליקציות ביטוח בריאות המציעות טיפול דחוף וירטואלי ומשלוח מרשם באותו יום.
הסופר-אפליקציות שכיחות מאוד באסיה, וניתן למצוא אותן גם באפריקה ובאמריקה הלטינית, אבל הן לא תפסו בארה"ב. מאסק רוצה, כמובן, שזה ישתנה - והוא מעוניין שטוויטר תוביל את הדרך, והצעדים האחרונים שלו מעידים על שאיפותיו ש-X תהיה הסופר-אפליקציה המובילה של ארה"ב.

לעשות הכל מאותו יישום
מאז השקתה ב-2011, WeChat הסינית נהפכה להרבה יותר מאפליקציית הודעות למכשירים ניידים. היא התרחבה במהירות לתשלומים ולמשחקים. הסיבה העיקרית לכך היא שטנסנט, הבעלים של WeChat, היא שחקנית מרכזית בענף הגיימינג. אחר כך טנסנט הוסיפה אפליקציות צד שלישי שנמצאות בתוך WeChat.
כיום, משתמשים יכולים לעשות כמעט הכל בתוך WeChat - למצוא דייט, להגיע למונית, לשלם עבור שירותים שונים, לשתף סרטונים ואפילו להגיש בקשה לגירושים. בנסיבות מסוימות, ייתכן שהם יוכלו לגשת לשירותים מסוימים רק דרך חשבונות ה-WeChat שלהם. יש לחברה שליטה בתשתית, והאפשרויות הן כמעט אינסופיות. עבור אנשים רבים בסין, WeChat היא למעשה האינטרנט.
יש 3 מיליון מיני-אפליקציות מדהימות בפלטפורמת WeChat. עם יותר ממיליארד משתמשים חודשיים פעילים, WeChat כל כך משולבת בחיי היומיום בסין, ויש שיגידו שאי אפשר אפילו לתפקד בסין בלעדיה.
ההצלחה של WeChat נתנה השראה לאפליקציות על אחרות באסיה וביבשות אחרות. AliPay של עליבאבא, שהחלה כשירות תשלומים, פופולרית גם בסין. לדרום מזרח אסיה יש את Grab, שהחלה את דרכה כאפליקציית נסיעות, ואת Gojek, שהחלה כשירות משלוחים. לסופר-אפליקציות של אפריקה, הכוללות את M-Pesa ו-temtem, יש סיפורי מקור דומים, כמו גם ל-Rappi של אמריקה הלטינית.
סופר-אפליקציה יכולה להתחיל בקטן: WeChat התחילה בצ'אט, Paytm ההודית נועדה במקור לקניית דקות סלולר בתשלום מראש. כולן התרחבו בסופו של דבר מהנישה שלהן ונהפכו לענקיות דומיננטיות שחולשות על מגוון רחב של שירותים. הכלכלה של הסופר-אפליקציות היא רבת עוצמה, ואולי אפילו בלתי נמנעת.

החברות הגדולות רוצות גם
למרות מכשולים תחרותיים או רגולטוריים, חברות רבות בעולם עדיין מתחרות על הסטטוס סופר-אפליקציה, וממשיכות קדימה עם תוכניות לאגד בתוכה את כל מה שאנחנו עושים באינטרנט. המגמה בקרב לקוחות וארגונים היא לכיוון סופר-אפליקציות, ואי אפשר להכחיש שהמרוץ כבר בעיצומו.
ארה"ב לא ממש הצליחה לייצר סופר-אפליקציה משלה, ומאסק הוא לא האדם היחיד שזיהה את הפוטנציאל בתחום: אובר השיקה בתוך האפליקציה שלה כלי שיאפשר ללקוחות להזמין מקום לארוחות ערב, הופעות וחוויות אחרות. החברה כבר הודיעה שהיא תוסיף לאפליקציה שלה מידע על רכבות, אוטובוסים, טיסות והשכרת רכב; לפי דיווחים מטא עושה צעדים בתחום; מיקרוסופט מאפשרת לגורמים מצד שלישי לפתח אפליקציות בתוך טימז, פלטפורמת הפגישות שלה; פייפאל השיקה את הגרסה שלה לסופר-אפליקציה בספטמבר 2021, אולם נראה שהיא מוגבלת לשירותים פיננסיים לעת עתה. המטרה של פייפאל היא להסיר את המורכבות של ניהול כמה אפליקציות פיננסיות או קניות במקביל.

הציווי האסטרטגי של העשור הבא
סקוט גאלווי, סופר ופרופסור לשיווק ב-NYU, כתב בעבר כי "בניית סופר-אפליקצייה בארה"ב היא הציווי האסטרטגי של העשור הבא, ועשויה להביא לחברה הראשונה בשווי 10 טריליון דולר".
חברות ומותגים צריכים לעקוב מקרוב אחר מגמת הסופר-אפליקציות ואסטרטגיות דומות, ולקבוע איזה תפקיד הם יכולים למלא במרחב החדש הזה - בין אם בנוכחות במיני-אפליקציית שיכללו בסופר-אפליקציה של אחרים, או פיתוח סופר-אפליקציה משל עצמם. במידה שמותג בוחר להתרחב לסופר-אפליקציה, יש לעבוד בחינוך הקהל כדי לאפשר למשתמשים לדעת מדוע האפליקציה של המותג מתפתחת מעבר להצעות הערך המסורתיות שלה, מהן התכונות החדשות הללו ומדוע הן מועילות למשתמשים. מה שבטוח, שהמשתמשים יתרגלו יותר ויותר לסופר-אפליקציות, וחשוב שהמותגים ידאגו לנוכחות בתחום.

יעל קנדר היא מנהלת BDO Digital