בלעדיהתור של טרה: מבקשת לייקר ב־9.2% את מוצרי החלב שבפיקוח
בלעדי
התור של טרה: מבקשת לייקר ב־9.2% את מוצרי החלב שבפיקוח
המחלבה כתבה לוועדת המחירים שחלה התייקרות ניכרת בתשומות, וחלב הוא הרכיב הדומיננטי בעלות הייצור, כ־50%: "מחיר החלב מתעדכן אחת לרבעון, ומחיר מוצרי החלב המפוקחים עודכן פעמיים בלבד בשש שנים"
עליות המחירים מגיעות לחברות המזון הגדולות. ל"כלכליסט" נודע כי מחלבת טרה, שבעלות החברה המרכזית (קוקה קולה ישראל), העבירה לוועדת המחירים בקשה לייקר ב־9.2% את מוצרי החלב שמצויים תחת צו הפיקוח על המחירים. במכתב ששלחה לוועדת המחירים כתבה: "זה למעלה משנתיים לא עודכנו מחירי מוצרי החלב המפוקחים, על אף שינויים משמעותיים בתשומות. טרה מבקשת כי הוועדה תתכנס ותעדכן את מחירי מוצרי החלב המפוקחים".
החברה הוסיפה כי מחיר מוצרי החלב המפוקחים מורכב ממספר מרכיבים, ובהם חומרי גלם, חומרי אריזה, חומרי עזר, הוצאות עבודה ועוד, כשבכל סל התשומות חלה עלייה, למעט מדד הדלקים. החברה ציינה כי החלב הגולמי הוא המרכיב הדומיננטי ביותר בעלות הייצור של מוצרי חלב מפוקחים, כ־50%. לפיכך עלייה במחיר המטרה היא משמעותית ביותר לשיעור העלייה במחיר המוצרים המפוקחים.
"מכיוון שמחיר המטרה המפוקח של החלב הגולמי מתעדכן אחת לרבעון, ואילו מחיר מוצרי החלב המפוקחים עודכן בפועל פעמיים בלבד בשש השנים האחרונות, נוצר פער גדול אשר גורם לפגיעה של עשרות מיליונים למחלבות בכלל ולטרה בפרט".
הבקשה של טרה מגיעה כשנתיים וחצי אחרי שאישרו שרי האוצר והחקלאות את עדכון צו הפיקוח על המחירים בשיעור של 3.4%. אישור זה הושג בתום מאבק חריף שניהלו המחלבות בשר האוצר דאז משה כחלון, שסירב לאשר את העלאת המחירים שהיתה מגובה בהמלצת ועדת המחירים בראשה עומדים נציגי המשרד.
בין אם תאושר הבקשה או לא, ניסיון העבר מלמד שצעד זה משמעו היערכות להעלאת מחירי מוצרי החלב שאינם בפיקוח בשיעור דומה. באוגוסט 2018 העלו תנובה וטרה את מחירי מוצרי החלב שאינם בפיקוח, על רקע סירובו של כחלון לחתום על המלצת ועדת המחירים להעלות את מחירי המוצרים המפוקחים. רק בעקבות עתירת תנובה לבג"ץ נאלץ כחלון כשנה לאחר מכן לאשר את עליית מחירי המפוקחים, שהשלימה את הזינוק במחירי כל קטגוריית החלב.
מדובר בהתייקרות שתשפיע באופן מהותי על סל הקניות, שכן קטגוריית החלב היא השלישית בגודלה אחרי מזון יבש ופירות וירקות. הקטגוריה מגלגלת כ־9.4 מיליארד שקל בשנה, ומהווה כ־13% מהמכירות ברשתות המזון.