סגור
קניון עזריאלי תל אביב
קניון עזריאלי תל אביב (ארכיון) (צילום: בלומברג)

ברקע הפסקת האש וימי הקניות: התאוששות בצריכה הפרטית בשבוע השביעי למלחמה

לפי נתוני חברת שבא, היקף ההוצאות בכרטיסי אשראי ב-25-19 בנובמבר הסתכם ב-8.8 מיליארד שקל, הרמה הגבוהה מתחילת המלחמה; מדובר בירידה של 3.2% בלבד לעומת הממוצע השבועי השנה

חגי הקניות של חודש נובמבר ובראשם הבלאק פריידי שבישראל מותג השנה תחת השם "בלו פריידי", עזרו לקמעונאים לתקן חלק מהנפילות בפדיונות שמאפיינות את המשק מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל.
בשבוע שעבר (25-19 בנובמבר), השבוע השביעי של מלחמת "חרבות ברזל", ההוצאות בכרטיסי אשראי הסתכמו ב-8.8 מיליארד שקל, המהווים ירידה של 3.2% בלבד ביחס לשבוע ממוצע בשנת 2023, לפני המלחמה, שבו היקף ההוצאות של הציבור הישראלי הגיע ל- 9.09 מיליארד שקל. כך עולה מנתוני חברת שבא, מנהלת מערכת התשלומים בכרטיסי אשראי.
הקניות שביצע הציבור בשבוע הזה הן הכי גבוהות מאז תחילת המלחמה ומשקפות עלייה של כ-1.7 מיליארד שקל בהיקף ההוצאות באשראי לעומת השבוע השישי של המלחמה (12 עד 18 בנובמבר). עם זאת, מדובר ב-290 מיליון שקל שנגרעו מהיקף הקניות הממוצע, והעלייה הנקודתית בשבוע זה איננה משקפת מגמה, שכן בסוף השבוע שעבר, ב-25-24 בנובמבר, חל הבלאק פריידי וקונים רבים הגיעו לקניונים שהיו עמוסים במבקרים, ורכשו מוצרים בהנחות של עשרות אחוזים. גם חג הקניות הישראלי "שופינג IL" נמשך לאורך מרבית חודש נובמבר במקום על פני מספר ימים בודדים והגשם שהחל בשבוע שעבר גרם גם הוא להצטיידות של הציבור בנעליים ובבגדי חורף.
ההוצאות של הציבור עדיין נמוכות בשל החשש מהמשך הלחימה, עובדים שעדיין נמצאים בחל"ת ונמנעים מהוצאות מיותרות, גיוס נרחב של חיילי מילואים ומאות אלפי מפונים שלא מבצעים קניות כמו לפני המלחמה. בעיר אילת לדוגמא, בתי המלון מלאים במפונים אך הפדיונות מתחילת המלחמה צונחים.
סוף השבוע של הבלאק פריידי מאופיין גם בקניות גבוהות באונליין ולא רק בחנויות הפיזיות. השנה, על פי נתוני שבא, השבוע השביעי של המלחמה שכלל את מכירות הבלאק פריידיי אופיין בירידה של 4.3% במכירות, בהשוואה לשבוע ממוצע לפני המלחמה. המכירות באונליין עמדו על 4.9 מיליארד שקל בשבוע זה. אמנם מדובר בשיפור ביחס לשבועות קודמים שבהם המכירות באונליין היו נמוכות ביותר מ-20%, אך הירידה מעידה על כך שהפדיונות היו קרובים לשבוע ממוצע לפני המלחמה. כלומר הקמעונאים רק סגרו את הפער ולא נהנו מעלייה במכירות.

נעליים קונים בזול

על רקע מבצעי הקניות של נובמבר נרשמה עלייה של 18% בהוצאות על הלבשה והנעלה והן הסתכמו ב-681 מיליון שקל. בשבוע השישי של המלחמה סבל ענף האופנה וההנעלה מירידה של 21.3% במכירות בכרטיסי האשראי. הפדיונות בבלאק פריידי היו גבוהים בזכות הנחות גדולות מצד הקמעונאים שנתקעו שבועות ארוכים עם פריטי חורף על המדפים בשל המלחמה וגם בגלל העובדה שהחורף הגיע באיחור.
בענף מוצרי החשמל והאלקטרוניקה נרשמה גם כן עלייה של 10% בהוצאות בשבוע השביעי של המלחמה על רקע חגי הקניות. גם ענף זה מאופיין במבצעים והנחות בחודש נובמבר והקמעונאים מנסים לחסל סחורה לפני סוף השנה. ההוצאות באשראי על מוצרי חשמל ואלקטרוניקה עמדו בשבוע השביעי של חרבות ברזל על 591 מיליון שקל.
ענף המזון שנהנה בשבוע הראשון של המלחמה מביקושים גבוהים - על רקע הודעת פיקוד העורף להצטייד במים ובמזון יבש - חזר לרמת הביקושים שאפיינה את טרום המלחמה. ההצטיידות של הציבור במזון ובמים הובילה להתמתנות בביקושים ואף לירידה של 9.5% בהוצאות ברשתות המזון בשבוע השישי של המלחמה. בשבוע השביעי נרשמה סטגנציה בהוצאות באשראי ברשתות המזון וירידה של קרוב ל-5% בקניות במכולות ובפיצוציות.
ענף המסעדות ובתי הקפה והמזון המהיר ממשיך לסבול מירידה בפדיונות, אם כי מדובר בשיפור ביחס לשבוע שעבר. בשבוע השביעי של המלחמה ירדו ההוצאות באשראי על מסעדות ובתי קפה ב-13% והסתכמו ב-536 מיליון שקל, בהשוואה לשבוע ממוצע מתחילת השנה. בשבוע השישי הירידה היתה תלולה יותר ועמדה על 25%.