כולם מוכרים הכל: שוק חנויות הסלולר מתרחב לתמרוקים, בשמים וגם קפה וציוד קמפינג
כולם מוכרים הכל: שוק חנויות הסלולר מתרחב לתמרוקים, בשמים וגם קפה וציוד קמפינג
אחרי KSP, גם בסט מובייל משנה את פניה ותמכור מוצרי פארם כמו סכיני גילוח, משחות שיניים ודאודורנטים. המהלך מתרחש לא רק באונליין, אלא גם בחנויות פיזיות
"בשמים קונים רק בדיוטי פרי", היה בעבר סלוגן ששיקף מציאות. לא בטוח מה קדם למה, הסלוגן או המציאות, אבל בנתב"ג נהרו צרכנים למטוס עם שקיות צהובות ובתוכן בשמים שנרכשו במבצע 3 פלוס 1 חינם.
אבל היום המציאות שונה, ולצרכני הבשמים והקוסמטיקה יש אופציות רבות, מגוונות וזולות לרכישת בשמים ובכלל מוצרי פארם בישראל. בשנים האחרונות, כולם מוכרים הכל — אתרי סחר ייעודיים הפכו למרקט פלייס והחלו למכור קוסמטיקה, מוצרי פארם, בשמים, מוצרי חשמל, תיקים, ציוד קמפינג וטיולים ומה לא. עד כדי כך שבחנות המקוונת למוצרי קפה coffeedeals מוכרים סכיני גילוח, שעונים ומזוודות, באתר סופר־פארם נמכרים מקררים, תנורים ומוצרי חשמל ביבוא מקביל, ובאתר סטימצקי נמכרים פולי קפה.
אך התחום שתופס תאוצה ברוב אתרי הסחר הוא תחום הפארם והטואלטיקה, שבו נוגסים עשרות אתרים מקומיים ברשתות הגדולות כמו סופר־פארם ו־Be. אפילו ברשת האיפור המוזלת, SACARA, מנצלים את השטח הבלתי מוגבל באונליין כדי למכור שם משחת שיניים ומברשות שיניים של המותג קולגייט, ודאודורנטים מתוצרת ספיד סטיק.
חנויות הסלולר ביקשו גם הן להצטרף לטרנד שהלך והתגבר בזמן מגפת הקורונה, וגם הן הופכות בהדרגה למרקט פלייס, לא רק באונליין אלא גם ברצפת המכירה. מי שהיתה הראשונה להמציא עצמה מחדש היא רשת המחשבים והסלולר KSP שבשנים האחרונות התרחבה לקטגוריות שבינן לבין מחשב או מכשיר נייד אין שום קשר. הרשת מוכרת מוצרים מכל קטגוריה אפשרית ובכל חודש מוסיפה לאתר קטגוריות חדשות או מוצרים חדשים בקטגוריות קיימות, החל מצעצועים ומוצרי תינוקות ועד לקוסמטיקה, כלי עבודה וכלי כתיבה.
בפברואר האחרון, גם המתחרה של KSP, רשת בסט מובייל, החליטה להשתנות ומיתגה את עצמה מחדש כרשת שמוכרת לצד מכשירי סלולר גם מוצרי פארם, מוצרי חשמל, שואבי אבק, שעונים, בשמים, צעצועים, גרילים, ציוד קמפינג, בריכות, מוצרי ספורט ועוד.
במסגרת אירועי "כולנו מוכרים הכל מכל וכל", שינתה לאחרונה בסט מובייל גם את השם והלוגו וכיום היא נקראת BEST Mobile & More. כחלק מהמהלך הרשת סגרה בין פברואר למאי השנה את עשרת הדוכנים שהפעילה בקניונים אשדוד, הרצליה, מבשרת ציון, רעננה, פסגת זאב, קריית גת, ראשון לציון, כרמיאל, מעלה אדומים ודימונה. במקום זאת פתחה הרשת חנויות פיזיות עם שטח מסחרי גדול יותר, כך שיכיל את קטגוריות הצריכה החדשות וגם יאפשר לאחסן מוצרים עבור איסוף עצמי.
החנויות החדשות נפתחו במתחם רד אילת, דמרי סנטר דימונה, נתיבות, עפולה, ביג קריית גת, קניון הזהב ראשון לציון, ובחודש הבא תפתח חנות בגודל 400 מ"ר בבניין מאמי בכפר סבא. בעבר חנויות הרשת מכרו סלולר וגיימינג, והיום הסלולר תופס רק מחצית משטח החנויות והיתר הוקדש למוצרי הקטגוריות החדשות.
"דוכן לא מאפשר לי להציב את כל מגוון הפארמה, בישום ומוצרי חשמל", מסביר גיא ראובן, מנכ"ל BEST Mobile & More. "היום בחנויות שלי אפשר למצוא בישום, פארמה, מוצרי חשמל וקמפינג. וצריך מקום לאחסן את המשלוחים. אני משלח בחודש למעלה מ־15 אלף הזמנות באיסוף עצמי מהסניפים. בדוכן אני לא יכול להחזיק הזמנות באיסוף עצמי".
אתה מנסה להיות KSP?
"לא. הבאנו בשורה אחרת. אנחנו מספקים את ההזמנה לבית הלקוח ויש לנו 34 חנויות כך שאפשר לאסוף מהסניף. אנחנו כבר לא רק חנות סלולר. השקענו במהלך 2 מיליון שקל, כולל הסחורה. יש לי מלאים לשנה קדימה כדי לשמר את המחיר, וכשראינו שזה עובד הבנו שאנחנו לא יכולים להישאר בסלולר בלבד, ושינינו מיתוג ולוגו".
כמה אתה מרוויח על מגבונים לחים שאתה מוכר ב־2 שקלים או מארז של שלוש מברשות שיניים ב־3 שקלים?
"אני לא רוצה ולא צריך להרוויח 30% ו־40% כי אני לא יבואן רשמי של קולגייט או של דאב. אני מרוויח חד־ספרתי, וטוב לי עם זה. אפשר לקנות ולמכור במחיר נמוך. אני יותר זול מגוד פארם".
התחרות הגוברת בענף הסלולר גרמה לכם להוריד הילוך בתחום הסלולר ולפזול לפארמה ובישום?
"עדיין 50% מהפעילות שלי הם בסלולר. נשחקנו ברווחיות בתחום הסלולר אבל גדלנו במחזור המכירות בקטגוריה. בעבר לא היו הרבה נקודות מכירה של סלולר. היו מפעילות והיו כמה רשתות רציניות כמונו שמכרו סלולר. היום בכל קניון יש כמה חנויות למובייל ודוכנים אחד ליד השני. שוק הסלולר הפך לשוק של קומודיטי, והמחירים ירדו. ברגע שפתחו דוכנים אינסופיים של סלולר בכל קניון זה נהיה בלתי אפשרי, ולכן נכנסנו לעולמות חדשים".
בסט מובייל נמצאת בבעלות קבוצת החשמל ח.י, יבואנית מסכי LG, מוצרי קו לבן של הייסנס, גורנייה, סאן דיסק ועוד. הקבוצה נמצאת בבעלות יוסי סרודי. לדברי ראובן, "הבעלים של החברה אמר לי: 'הלוגיסטיקה קיימת, כל התשתית התפעולית קיימת, אז תתחילו להביא מוצרים במחירים זולים שיקלו על הצרכן. תביא פארמה, תעשה יבוא מקביל, ותקנה בזול שמפו ומשחות שיניים'. יש לנו מרלו"ג של 10,000 מ"ר ויש לי סטוקים של מוצרי פארמה במחירים מאוד נמוכים".
אדם פרידלר, מייסד ומנכ"ל גוד פארם, לא מתרגש מהשחקנית החדשה שנכנסה לו לקטגוריית הפארם ומסביר מדוע, לדעתו, הכניסה של רשתות הסלולר לתחום לא משמעותית לשוק ולצרכן. "כולם קונים ומוכרים כל מיני מוצרים מתחום הפארם, אבל ההשפעה של זה עליי או על השוק היא שולית. הקטגוריות של הפארם לא מצליחות באתרים שלא מתמחים בפארם. מלבד קטגוריית הבישום ששם הם באמת מוכרים טוב, יתר קטגוריות הפארם לא מוכרות. אין בשוק מספיק מוצרים ליבוא מקביל וזו הבעיה".
לדברי פרידלר, הפארם זה לא הקור ביזנס של רשתות הסלולר, והן מחזיקות מלאי גדול של הרבה מוצרים קטנים במחסנים ומשלמות כסף יקר על אחסון. "קרטון אחד של אייפון שווה למכולה שלמה של מברשות שיניים. אז מה עדיף להן לאחסן? זה לא העסק שלהן ולא כלכלי להן", אומר פרידלר. "למה שמישהו יקנה מבסט מובייל ולא משופרסל אונליין? הפערים לא משמעותיים ובסך המוצרים קשה לו להתחרות איתנו".