אושרה ייצוגית: יוניליוור התרשלה בטיפול באמוניה
אושרה ייצוגית: יוניליוור התרשלה בטיפול באמוניה
בית המשפט אישר תביעה ייצוגית נגד גלידות שטראוס בבעלות יוניליוור. נטען כי בעקבות דליפת האמוניה במפעל החברה בעכו ב־2019, הציבור נחשף לחומר מסוכן ועסקים באזור שותקו
אושרה תביעה ייצוגית נגד תאגיד יוניליוור: בית המשפט אישר היום תביעה ייצוגית נגד מותג הגלידות שטראוס של יוניליוור (שנרכש במלואו משטראוס ב־2014, ש"א) בשל דליפת אמוניה ביוני 2019 במפעל בעכו. לטענת התובעים, רשלנות גרמה לדליפה וגם היתה רשלנות "באיתור הדליפה וטיפול בה". הדליפה חשפה את התושבים לחומר מסוכן ושיתקה עסקים באזור. עסקים שונים, קניון ותחנת רכבת פונו מאנשים, כבישים נחסמו לתנועה, והרשויות הנחו את התושבים להסתגר בבתים. סכום התביעה הוא 17 מיליון שקל.
את התביעה הגישו וויאן ג'ובראן ואח'לאס עבוד, תושבות האזור, ונאסר בשתאווי, בעל עסק סמוך. שופט המחוזי בחיפה, רון סוקול, אישר לצרף לתובענה את עמותת אזרחים למען הסביבה. לטענת התובעים, הדליפה פגעה בכ־2,500 איש.
מפעל גלידות שטראוס עושה שימוש בגז אמוניה לצורך קירור מוצריו. בעת עבודות תחזוקה שבוצעו בחדר המכונות המזרחי של המפעל נרשמו דיווחים בקניון הסמוך על ריח חזק. כך גם דיווחו עובדי המפעל עצמו, ששהו בסמוך לאזור בו בוצעו עבודות תחזוקה. בבדיקה שנערכה במפעל התגלה כי מאחד הצינורות שעוברים בדופן שבין קיר הבטון המזרחי של חדר המכונות לבין החיפוי החיצוני דולף גז. בצינור התגלו שישה חורים שנבעו מקורוזיה.
במשך כחמש שעות נאלצו תושבי האזור להתמודד עם השלכות דליפת האמוניה בסמוך לביתם או עסקיהם. לפי התובעים, בפעילות החברה "נפל כשל", והאירוע התרחש לאחר התעלמות מאזהרות ארגוני הסביבה מפני הסכנות שבאחזקת אמוניה בסמוך לאוכלוסייה אזרחית, סכנות שמחייבות הקפדה יתרה למען מניעת דליפות. מדיווחי המשרד להגנת הסביבה בסמוך לדליפה עלה כי לא ננקטו האמצעים הדרושים להפחתת ריכוזי האמוניה ולמניעת אירוע כזה.
אף שבתום האירוע לא נרשמו נפגעים בנפש, לטענת התובעים "רבים נפגעו מן האירוע בדרך של שיתוק מוחלט של פעילות העסקים הסובבים את המפעל. אוכלוסייה נרחבת נחשפה לחומר מסוכן ולתחושות חרדה הנובעות מחשיפה שכזו; רכבות באזור הושבתו וחלה פגיעה חמורה באוטונומיה של תושבי הסביבה". לכן דורשים התובעים פיצוי עבור כל מי שמתגורר בטווח הדליפה בו הונחו התושבים להסתגר בביתם, בעלי העסקים באזור ואלו שנכחו בטווח החשיפה או נפגעו מהשבתת הרכבות באזור.
מנגד, יוניליוור טענה כי מדובר באירוע נקודתי, בעוד החברה עומדת בכלל ההוראות שהציב לה המשרד להגנת הסביבה, ומשקיעה באמצעי מיגון ובקרה. עוד טענה החברה כי הקרבה הגאוגרפית לאזורי מסחר ומגורים נכפתה עליה, שכן שם היא שוכנת זה כ־60 שנה, עוד טרם הורחבה העיר עכו והוקמו קניון ומרכז מסחרי בסמוך. באשר לתקלת הקורוזיה, הסתמכה יוניליוור על חוות דעת מומחה, לפיה מדובר בתקלה חריגה. עוד טען המומחה שאת שירותיו שכרה החברה לניסוח חוות הדעת כי כמות האמוניה שנפלטה היתה קטנה, ולא ייתכן שריחה הורגש במרכז הקניות או באזורי המגורים והעסקים של התובעים.
בית המשפט יקיים דיון מקדמי בתובענה הייצוגית ב־15 במאי.