בלעדיעומר אדם מציג: שיא חדש של דמי ניהול בקניון
בלעדי
עומר אדם מציג: שיא חדש של דמי ניהול בקניון
קניון מלכת שבא הכפיל את דמי הניהול ל־200 שקל למ”ר, שיא ארצי, בשל “גירעון חברת הניהול”. הוא נרכש בשנה שעברה על ידי קבוצת משקיעים, בהם הזמר ואביו
קניון מלכת שבא באילת, אשר נרכש לפני כשנה וחצי ממליסרון על ידי קבוצת משקיעים הכוללת את יעקב בר, עומר אדם ואביו יניב אדם, הפתיע את שוכריו כאשר דרש להכפיל את דמי הניהול בקניון לשיא חדש שלא היה כמותו עד כה בישראל.
ל"כלכליסט" נודע, כי הקניון האילתי דורש מהשוכרים תשלום דמי ניהול של 200 שקל למ"ר החל מינואר 2022. זאת בעוד חברת מליסרון, שהיתה בעלת הקניון עד לאחרונה, גבתה דמי ניהול של 100 שקל למ"ר.
דמי הניהול נקבעים על ידי הקניונים ומדי פעם מתייקרים בהתאם לתשומות. כיום דמי הניהול המקובלים בארץ נעים בין 72 שקל לכ־100 שקל למ"ר. דמי ניהול נגבים עבור שירותים כגון שמירה, ניקיון, ארנונה, חשמל ועוד, שמתחלקים בין כל שוכרי המתחם.
לאורך השנים דמי הניהול שנגבו במלכת שבא על ידי מליסרון היו 100 שקל למ"ר. הבעלים החדשים, חברת קיי.אס. אחזקות בע"מ, שכאמור כוללת את בר ואדם, הכפילה את דמי הניהול בטענה כי חברת הניהול של הקניון מצויה בגירעון של 3.3 מיליון שקל. "כידוע לכם, ביוני ובאוגוסט רכשה החברה את כל הזכויות והחובות של המוכרת (מליסרון - א"י) כלפיכם בקשר עם הסכם השכירות או הסכם הרשאה או הסכם הניהול מכוחם הנכם שוכרים שטחים בקניון עופר מלכת שבא", כתב במכתב לשוכרים מנכ"ל הקניון טל בר וציין כי בעת הרכישה חברת הניהול היתה בגירעון של 4 מיליון שקל.
"מאז ספטמבר 2020 אנו מבצעים פעולות שונות על מנת להתייעל ולהקטין את הגירעון של חברת הניהול. נכון להיום, הוא עומד על 3.3 מיליון שקל. בהתאם להסכם השכירות, דמי האחזקה שעליכם לשלם לחברת הניהול הינם לפי חישוב של קוסט +15% לפי שטח המושכר ברוטו. בהתאם לכך, בשלב זה, החל מיום 1.1.22 אנו נעדכן את דמי האחזקה החודשיים שעליכם לשלם, ותשלמו מדי חודש דמי אחזקה בסך 200 שקל למ"ר, וזאת אף שסכום זה לא מכסה את מלוא הגירעון של חברת הניהול".
התייקרות של 100%
השוכרים נדהמו לנוכח הדרישה של הקניון להתייקרות של 100%, ורבים מהם הוציאו מכתבים מטעם עורכי הדין שלהם להנהלת מלכת שבא, והודיעו אינם מתכוונים לשלם את הסכום הדמיוני, שאין לו אח ורע בקניונים בישראל. עוד טענו השוכרים כי מבחינתם העלאת דמי הניהול לסכום הנדרש אינה חוקית, אינה סבירה, אינה עומדת בהסכם בין הצדדים, והם מסרבים לה. הקניון דחה את התנגדות השוכרים ועומד על כך שהחל מינואר דמי הניהול יעמדו על 200 שקל למ"ר. השוכרים שאינם מתכוונים להיענות לדרישה טוענים כי אם הקניון לא יחזור בו מהדרישה, הנושא יגיע לפתחו של בית המשפט.
מליסרון התכוונה למכור את קניון מלכת שבא בתמורה ל־170 מיליון שקל, אך המתחם לבסוף נמכר ביוני 2020 בתמורה ל־67 מיליון שקל, עם הפרדת שטח חנות הפארם Be הפונה לטיילת. העסקה הושלמה ב־9 בספטמבר 2020 ושטחה של Be, שהוערך ב־90 מיליון שקל, סווג בחזרה לנדל"ן להשקעה של מליסרון.
קניון מלכת שבא אינו הקניון היחיד שמייקר בימים אלה את דמי הניהול לשוכרים. גם קבוצת עזריאלי החלה להעלות את תשלום דמי הניהול בחלק מהקניונים שלה. ההערכות בענף הן שההתייקרות תגיע לכלל קניוני עזריאלי ומליסרון, קבוצות הקניונים המובילות, וכן לקניונים נוספים.
עזריאלי העלתה את דמי הניהול בקניון מלחה בירושלים ובקניון חולון ב־2.5% עד 3%. עזריאלי מלחה העלה בתחילת ינואר את דמי הניהול שהוא גובה מהשוכרים ל־71.6 שקל למ"ר במקום 69 שקל למ"ר. קניון עזריאלי חולון, שכבר כיום גובה משוכרים סכום של 90 שקל למ"ר עבור דמי ניהול, הודיע אף הוא על התייקרות ב־2.5% למ"ר בתוספת מע"מ. מנכ"לי שני הקניונים, יורם פיק במלחה וירון ספיר בחולון, כתבו במכתב זהה לשוכרים כי עליית התעריף נובעת "מהתאמת הוצאות חברת הניהול בגין עלייה חדה לאורך השנים בתעריפי החשמל, המים והשכר המשולם לעובדי השמירה והניקיון".
על התייקרות תעריפי החשמל טוענים השוכרים כי מדובר בטענה שאין בה הצדקה, שכן רובם המכריע של הקניונים קונה חשמל מיצרני חשמל פרטיים שנותנים להם הנחה של 4%–5%. בשנה שעברה מחיר החשמל ירד, אך בשנה הבאה הוא צפוי לעלות.