סגור

בלעדי
האיום האיראני השאיר את הישראלים בבית: פדיונות הקניונים נפלו בסוף השבוע

בצל החשש ממתקפה איראנית, הציבור נשאר בבית בסוף השבוע האחרון. בשבת פדיונות הקניונים ירדו ב־20% עד 30% לעומת השבוע הקודם, גם במרכזי הקניות הפתוחים הפעילות נחלשה משמעותית, וברשתות המזון המכירות דווקא התחזקו 

ההמתנה לתגובה מצד איראן משפיעה על מצב הרוח הצרכני והדריכות גורמת לציבור להימנע משיטוטים מחוץ לבית. בסוף השבוע האחרון פחות מבקרים הגיעו לקניונים והדבר בא לידי ביטוי בפדיונות הקניונים שנפלו בעד 15% ביום שישי ובשבת הירידות היו חדות אף יותר והגיעו לכ־20% עד 30%.
על פי נתוני ריס שהגיעו לידי כלכליסט, ביום שישי 2 באוגוסט, הפדיונות בקניונים ירדו בממוצע ב־9% ביחס ליום שישי בשבוע הקודם שחל ב־29.7. הנתונים מלמדים כי בצפון הארץ, שם חלק מהקניונים סגורים זה מספר חודשים, ירדו המכירות ב־6.5% ובדרום הארץ ירדו המכירות ב־9%.
הירידה באזור המרכז הסתכמה ביום שישי האחרון ב־8.5%, אך ספציפית בתל אביב צנחו המכירות ב־15% והפדיון למ"ר עמד על 47 שקל לעומת 55 שקל בשישי בשבוע שעבר. גם בירושלים נרשמה ירידה חדה של כמעט 14.5% והפדיון הממוצע הסתכם ב־34 שקל לעומת 39 שקל בשישי שקדם לו. באזור חיפה התושבים לא הרגישו בטוח מספיק לצאת מהבית לאור ההתרעות לתגובה אפשרית מצד איראן וחיזבאללה. בעיר חיפה ירדו הפדיונות בקניונים ביום שישי האחרון ב־13.5% ועמדו על 36 שקל לעומת 42 שקל בשישי שעבר.
במהלך השבת פועלים לא מעט פאוור סנטרים, חלקם אאוטלטים שמשפחות רבות באות לבצע בהם קניות. אמנם המתחמים הפתוחים מושפעים ממזג האוויר, אך בסוף השבוע האחרון המגמה השלילית הורגשה בהם עוד יותר מהרגיל ולדברי הקמעונאים, הירידות בשבת הגיעו עד 30% בחלק מהמתחמים.
1 צפייה בגלריה
אינפו לא קונים בצל האיום הירידה בפדיונות הקניונים
אינפו לא קונים בצל האיום הירידה בפדיונות הקניונים
מרכז קניות בבאר שבע. מוותרים על שופינג, נשארים קרוב לבית
(צילום: יאיר שגיא)

הירידה במכירות באה לידי ביטוי גם בקניונים האזוריים, שפועלים מצאת השבת למשך שעות בודדות, ועל פי בכירים בקניונים, במוצאי שבת הירידות היו משמעותיות אף יותר מיום שישי והגיעו ל־20% ביחס למוצ"ש שעבר.
"כל סוף השבוע היה משובש", סיפר אחד מקמעונאי האופנה לכלכליסט. "בשישי עוד היתה עבודה אבל בשבת החנויות נחלשו ב־30%. אצלי היתה ירידה של בין 25% ל־30% ביהוד, בנצרת, בחוצות המפרץ ובעוד אאוטלטים. אני זוקף את זה לעניין הביטחוני. משפחה לא רוצה להקלע לאזעקה באמצע קניות במקום פתוח עם ילדים קטנים".
לדברי בכיר בקניונים, "גם בשישי הורגשה תנועה פחות ערה, אך הדבר התעצם יותר במוצאי שבת. אנשים עושים ביום שישי קניות וסידורים לפני השבת, ומחפשים גם עיסוק לילדים שסיימו את הקייטנות, אז הם מגיעים לקניון. מצד שני יש מתח בקרב הלקוחות. כולם בהמתנה אבל מפוחדים ודואגים".
נתוני חברת שב"א, המנהלת את מערכת התשלומים בכרטיסי אשראי בישראל, מלמדים גם הם על התנהגות צרכנית שתואמת משבר, כפי שבאה לידי ביטוי גם בתחילת המלחמה. אמנם פיקוד העורף לא שינה את ההנחיות, אך נתוני שב"א מראים כי המכירות ברשתות המזון התחזקו בסוף השבוע. בתחילת המלחמה הציבור אגר מזון ואולי המגמה חוזרת על עצמה גם בתקופה זו - בזמן ההמתנה לתגובה אפשרית מצד איראן.
אבל העלייה במכירות המזון מיוחסת גם לעליות המחירים ברשתות המזון, ואינה מנותקת מכך שבתחילת חודש בתי אב מקבלים משכורת ומבצעים קניות. כך או כך, בימים חמישי ושישי 2-1 באוגוסט עלו המכירות ברשתות המזון ב־12% ביחס לחמישי ושישי בשבוע קודם (26-25 ביולי) ועמדו על 545 מיליון שקל.
לעומת רשתות המזון, בענפי ההלבשה וההנעלה וגם בענף המסעדנות נרשמה ירידה במכירות בכרטיסי האשראי בסוף השבוע. בענף האופנה ירדו המכירות בחמישי ושישי ל־147 מיליון שקל לעומת 155 מיליון שקל בחמישי ושישי בשבוע קודם. הציבור גם המעיט לצאת לבתי הקפה ולמסעדות בסוף השבוע, והמכירות באשראי בבתי העסק בתחום ירדו ב־6.6% ועמדו על 220 מיליון שקל. בענף המסעדנות סבורים כי הציבור מאמץ התנהגות שמאפיינת צריכה במלחמה, כלומר - צריכה קצת יותר מוגברת במהלך השבוע והתכנסויות משפחתיות לארוחות משותפות בסופי שבוע, כדי להרגיש ביחד.
המגמות שבאות לידי ביטוי ב"גיהוצים" של כרטיסי האשראי נראו גם בתחילתה של המלחמה שבאה בעקבות מתקפת 7 באוקטובר. גם אז, הקניונים היו פתוחים, אך הציבור נשאר בבית ומלבד חנויות כמו רשתות המזון או פארמים, יתר בתי העסק ובראשם חנויות האופנה, המסעדות ובתי עסק מתחום הריהוט סבלו מצניחה במכירות.