סגור
קניון מול הים ב אילת
קניון עמוס קונים. כשירד הלחץ ממתקפת טילים נרחבת ובעידוד חופשת הקיץ חל זינוק בפדיונות של העסקים המקומיים (צילום: יוסי דוס סנטוס)

"במדינה באבל ועם חטופים, רבים מוצאים נחמה בשופינג"

המרכזים המסחריים ורשתות האופנה נהנו מכך שהישראלים נשארים בארץ ורשמו זינוק חד בהכנסות וברווחים ברבעון השני. המגמה צפויה להתחזק ברבעון השלישי בעקבות החלטת חברות התעופה הזרות להפסיק את הטיסות לישראל וממנה. החשש: הסלמה ביטחונית והזנחת הטיפול ביוקר המחיה עלולים לגרום להאטה בצריכה 

המלחמה בעזה ובגבול הצפוני השאירה את הצרכנים בישראל, והקניונים ורשתות האופנה חגגו ברבעון השני של השנה עם זינוק חד בהכנסות וברווחים.
קבוצת עזריאלי, שמנהלת 22 קניונים ומרכזים מסחריים, דיווחה כי פדיונות השוכרים בקניוני הקבוצה ברבעון השני לשנת 2024 היו גבוהים בכ־10% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. הכנסות החברה מהקניונים והמרכזים המסחריים, צמחו ב־6% ועמדו על 320 מיליון שקל, ואילו ה־NOI, שמודד את ההכנסות התפעוליות נטו מפעילות הקניונים ומרכזי המסחר, עלה ב־2% והסתכם ב־249 מיליון שקל.
גם קבוצת המרכזים המסחריים ביג נהנתה מכך שהישראלים נשארו בארץ, ודיווחה על עלייה של 12% בפדיונות השוכרים שהסתכמו ברבעון השני ב־3.8 מיליארד שקל. זאת למרות שהקניון של החברה בקריית שמונה סגור מאז תחילת המלחמה. ה־NOI של ביג עלה ב־6.7% ל־253 מיליון שקל.
בשיחה עם כלכליסט, אמר חי גאליס, מנכ"ל ביג, כי הצמיחה כבר נמשכת לתוך הרבעון השלישי. "אנחנו רואים שהצמיחה ממשיכה לתוך יולי ואוגוסט", אמר גאליס, "עד החיסול של הנייה, שלאחריו שוגרו האיומים במתקפה על ישראל. בשבוע שאחרי האיומים, היתה ירידה משמעותית של כ־8%, אבל ברגע שירד הלחץ היומיומי ממתקפת טילים, אנחנו רואים בימים האחרונים את השיפור בפדיונות. אם לא יהיה שינוי במצב הביטחוני, גם אוגוסט יסתיים בצמיחה. יש יותר ישראלים בארץ, והישראלים אוהבים לצרוך. בסופו של דבר — שופינג זה בילוי מנחם. אנחנו עדיין מדינה באבל עם 115 חטופים שצריך להחזיר, אבל שופינג זה לא בילוי כמו מסיבה. אנחנו הישראלים עם חזק וזה בא לידי ביטוי גם בזה". גאליס הוסיף כי "הייתי מעדיף להחליף את המצב בצמיחה סבירה ושהמדינה תחזור לנורמליות. קולגות שלנו מחו"ל ממש בהלם לשמוע שהפעילות בישראל חזקה וצומחת, כי מבחוץ זה נראה קטסטרופה".
המצב דומה גם אצל קבוצת הקניונים המתחרה מליסרון, שדיווחה על תוצאותיה לסיכום הרבעון השני בשבוע שעבר. מליסרון, מפעילת 18 קניוני עופר, דיווחה כי הפדיונות בקניונים עלו ב־12% בחודשים ינואר עד יוני, ואף חילקה את הגידול בפדיונות לרכיבים שונים. כך, פדיונות חנויות התכשיטים עלו ב־22% ואלה של חנויות האופנה וההנעלה ב־19% - העלייה הגבוהה מבין הרכיבים שבדקה מליסרון. למעשה, הפדיונות עלו אצל כל שוכרי קניוני עופר - למעט בתי הקולנוע בהם נרשמה ירידה של 3% לעומת התקופה המקבילה.
ביטוי לחגיגת הקניות של העסקים המקומיים ניתן היה למצוא אתמול גם בדו"חות של קמעונאיות האופנה הגדולות. קסטרו, שהציגה עלייה של 19.4% במכירות החנויות הזהות, שהיו פתוחות גם ברבעון השני אשתקד. בשבוע שעבר היתה זו דלתא מותגים, מפעילת הרשתות דלתא ופיקס, שהציגה זינוק של 36% בהכנסות של הרבעון השני, שהסתכמו ב־262.5 מיליון שקל, בעיקר כתוצאה מצמיחה במכירות החנויות הזהות.
הזינוק בתוצאות הרבעון של הקניונים ורשתות האופנה, נרשם בתקופה בה הדאגה העזה ללוחמים, כמו גם החשש מהסלמה שתוביל לעצירת טיסות, הביאה רבים לוותר על חופשות בחו"ל ולהשאר בישראל. ניתן להעריך כי מדובר במגמה שצפויה להתחזק ברבעון השלישי, בעקבות החלטת כ־25 מחברות תעופה הזרות בחודש שעבר להפסיק את הטיסות לישראל וממנה, בעקבות החשש מתגובת איראן וחזבאללה לחיסול ראשי ארגוני הטרור באיראן ובביירות.
הדבר הוביל לגל ביטולי טיסות, במהלך חודש אוגוסט, שנחשב לתקופת השיא של החופשות. רק אתמול, הודיעה קבוצת לופטהנזה, שהיתה מהראשונות להקפיא את טיסותיה לארץ, ואיתה גם חברות הבת שלה, בהן סוויס ואוסטריאן איירליינס, על הארכת מועד חזרתה, לפחות לעוד שבוע. גם החברות האמריקאיות דלתא, יונייטד איירליינס ואמריקן איירליינס עצרו את טיסותיהן, חלקן עד סוף החודש וחלקן עד עוד חצי שנה.
קבוצת קסטרו־הודיס חתמה את הרבעון השני עם שיפור בכל המדדים ועם זינוק של 69.5% ברווח הנקי שהסתכם ב־56.8 מיליון שקל. השיפור, שהושג מעלייה דו־ספרתית במכירות החנויות הזהות ומצמצום הוצאות, בא לידי ביטוי בכל רשתות הקבוצה: קסטרו, הודיס, קרולינה למקה, טופ טן, אורבניקה, איב רושה וקיקו מילאנו.
3 צפייה בגלריה
מימין  חי גאליס יאיר אוחיון
מימין  חי גאליס יאיר אוחיון
מנכ"ל ביג חי גאליס (מימין) ומנכ"ל קסטרו יאיר אוחיון. הנתונים מציגים כי הצמיחה נמשכת גם לתוך הרבעון השלישי
(צילומים: שי פרנקו רן כהן )
הקבוצה נהנתה מהשפעת המלחמה על צמצום הטיסות לחו"ל, ובהקשר זה אמר מנכ"ל הקבוצה יאיר אוחיון כי "לצמצום הטיסות לחו"ל יש השפעה, כי יש יותר תנועה בקניונים, אבל העלייה בביקוש למותגים היא מעבר לזה שאנשים פחות טסים". אלא שלצד השיפור בתוצאות, ציינה החברה כי היא צופה שבהמשך השנה עלולות להיות השפעות והשלכות נוספות של המלחמה, בין היתר בשל האפשרות להחרפת הלחימה בגזרות השונות, שינוי בהתנהגות צרכנים, גידול בממדי האבטלה בישראל וצמצום הצריכה, וכן בשל השפעות מקרו־כלכליות על כלכלת המדינה, אשר עלולים להביא לשינויים בביקוש למוצריה.
בתוך כך, נראה כי החלטת קסטרו לפני חמש שנים להתמזג עם קבוצת הודיס, אפשרה את המשך קיומה של הרשת הוותיקה. רשת חנויות קסטרו מהווה 45% ממכירות ההלבשה של הקבוצה וכ־30% מהכנסותיה, אך ממשיכה להשתרך מאחור בכל הנוגע לרווחיות התפעולית. זאת עמדה ברבעון על 7.2% מהמכירות, כשהרווחיות התפעולית של רשתות ההלבשה הודיס ואורבניקה, עמדו ברבעון על 20.8% ו־19.3% בהתאמה, וזאת של קרולינה למקה אף האמירה ל־30.8%. עבור המותג קסטרו אמנם מדובר בשיפור ביחס לרבעון המקביל אשתקד אז עמדה הרווחיות התפעולית על 4.8%, אבל מבין כל מותגי הקבוצה — הוא הכי פחות רווחי.
בשיחת משקיעים התייחס אוחיון לרווחיות הרשת, והציב לה בטווח הבינוני יעד רווחיות נמוך משל הודיס ואורבניקה: "זה תהליך שייקח זמן, זה לא יקרה מחר בבוקר, אבל אנחנו כן רואים מגמה ושיפור מידי רבעון. המותג קסטרו צריך להגיע לרווחיות תפעולית של כ־10%, בטווח הזמן הבינוני של כמה שנים. זה יעד סביר ובר השגה". אוחיון הוסיף כי היעד לטווח הארוך הוא שקסטרו יגיע לרווחיות הממוצעת של מגזר ההלבשה. בכוונת הקבוצה, שסגרה מאז נובמבר האחרון 24 חנויות למותג קסטרו, להמשיך ולסגור בחודשים הקרובים עוד שישה סניפים, כך שעד סוף השנה תפעיל 78 סניפים בלבד, לעומת 108 חנויות בסוף נובמבר האחרון.
מכירות הקבוצה צמחו ברבעון ב־17.1% ועמדו על 537.6 מיליון שקל, כשהשיפור בתוצאות בא לידי ביטוי בכל מגזרי הפעילות: מכירות תחום ההלבשה הכולל את רשתות קסטרו, הודיס ואורבניקה, צמחו ב־12.4%, כתוצאה מזינוק במכירות החנויות הזהות ובשל עיתוי חג הפסח. מכירות רשתות האביזרים הכוללות את אורבניקה וטופ טן, צמחו ב־23.5% ומכירות רשתות הקוסמטיקה והטיפול איב רושה וקיקו מילאנו, צמחו ב־64.1%.
ביחס לרשת האופנה לבית "קסטרו הום", אמר אוחיון כי החברה עדיין בודקת את פוטנציאל הפעילות. "בגלל שהתמקדנו במותג עצמו, פחות השקענו בתחום של ההום. אנחנו רואים התאוששות בהום, שבאה לידי ביטוי בהתאוששות הכללית של מותג קסטרו, וזה משהו שאנחנו בהחלט נשקול לפתח לקראת 2025". במקביל לפעילות בשוק המקומי, שאמורה להתרחב עם פתיחת חנויות חדשות, קסטרו גם מפתחת זרוע חו"ל. "בסוף יוני 2024 הושק בארה"ב אתר אינטרנט לאיב רושה, מותג ביוטי מוביל בצרפת, ובמהלך המחצית השנייה של 2024 צפויים להיפתח שישה מיקומים חדשים בקניונים מובילים בארה"ב", סיכם אוחיון.