משפחת פאליק מרימה כוסית עם נתניהו ומשתלטת על שוק האלכוהול
משפחת פאליק מרימה כוסית עם נתניהו ומשתלטת על שוק האלכוהול
משפחת המיליארדרים המקורבת לראש הממשלה מטלטלת את ענף האלכוהול המקומי וגורפת בזה אחר זה זיכיונות של מותגי משקאות מובילים • מי שנדחקים החוצה הם היבואנים הוותיקים שהשקיעו שנים בבניית המוניטין • בענף חוששים מ"התהוות מפלצת", אבל ליאון פאליק טוען: "לא אכפת לי מהיבואנים, רק מהצרכנים"
משפחת המיליארדרים פאליק, המקורבת לראש הממשלה נתניהו, השתלטה בחודשים האחרונים במהלכים חדים ומהירים על שוק האלכוהול המקומי, בדרך ששחקנים בענף מכנים "מחטף" של זיכיונות. המשפחה פעילה בתחום האלכוהול בארץ משנת 2015 באמצעות אתר אונליין, אבל בשנה האחרונה הפכה ליבואנית רשמית עם הקמת חברת גלובל ווין אנד ספיריטס. ומאותו רגע הבליץ החל.
בחודשים האחרונים הצליחה משפחת פאליק להעביר לידיה מותגים בעלי שם שטופחו בישראל על ידי יבואניות מקומיות במשך עשרות שנים ובהשקעות של מיליוני שקלים. המותג האחרון שעבר לווין אנד ספיריטס, במהלך שהפתיע את הענף, הוא פינלנדיה, הוודקה שמובילה את הקטגוריה בישראל. אף שבמרבית המדינות פינלנדיה אינה מותג מוביל, הצליחה היבואנית הרשמית חברת מ. אקרמן, שמשווקת את פינלנדיה בארץ כבר 30 שנה, מאז 1994, לבסס את מעמדה של הוודקה בשוק המקומי. פינלנדיה אף הפכה למוצר החזק ביותר של אקרמן, שאחראי לעשרות אחוזים מפורטפוליו המכירות של החברה. וודקה פינלנדיה היתה עד לאחרונה בבעלות תאגיד בראון פורמן, שמכר את המותג לחברת קוקה־קולה הלניק – מפיצה ענקית של קוקה־קולה בעולם שנסחרת בבורסה בלונדון – וזו הודיעה לאקרמן כי החליטה להעביר את ההפצה של המותג בישראל לידיים החדשות של משפחת פאליק. באקרמן לא ציפו למהלך חד־צדדי, נוכח ההצלחה שאליה הגיעה הוודקה בישראל בהובלת היבואנית, ונדהמו לגלות אותו בדיעבד. המהלך הזה של ווין אנד ספיריטס הגיע מספר שבועות לאחר שהיא הפקיעה מאקרמן מותגים מובילים אחרים של תאגיד בראון פורמן, אשר הנודע בהם הוא וויסקי ג'ק דניאלס, ומותגים נוספים של התאגיד בהם וודפורד ריזרב, ג'ין מארה, גלנדרונאך, בנריאך ואחרים.
אקרמן לא היתה היחידה שנפגעה מווין אנד ספיריטס בחודשים האחרונים. קדמה לה חברת הכרם, שממנה לקחה משפחת פאליק את מותגי תאגיד William Grant and sons, שהכרם שיווקה במשך 35 שנה, בהם מותגים מובילים כמו ויסקי גלנפידיך, בלוויני וגרנטס, ג'ין הנדריקס, ליקר דראמבוי וטקילה מילגרו.
בדרך זו עברו מותגי אלכוהול פופולריים, שלפי הערכות מגלגלים בישראל מאות מיליוני שקלים בשנה, מהידיים של הכרם ושל אקרמן ישירות אל משפחת פאליק, שתוכל מעתה לקצור את המוניטין העצום שצברו. בענף האלכוהול אף מעריכים כי ווין אנד ספיריטס לא עצרה בזה, ובכוונתה להשתלט על מותגים נוספים. לפי השמועות היא לוטשת עיניים למותגים השייכים לטמפו ול־IBBLS, חברת האלכוהול של קוקה קולה ישראל.
ההשתלטות של פאליק על מותגים כוללת גם ניסיונות לחסום עסקאות בענף שקרובות למימוש. בימים אלה למשל מנסה ווין אנד ספיריטס לסכל מהלך עסקי של חברת הכרם. זו הגישה הצעה לרכוש חלק מהפעילות של חברת כספי, יבואנית בושמילס וקוארבו, שנקלעה לקשיים כלכליים. עורכי דינה של כספי קיבלו את הצעת הכרם לרכוש את הסכמי היבוא וההפצה ואת המלאי של מותגי כספי, תמורת 11 מיליון שקל. אלא שמשפחת פאליק החליטה להתמודד מולה והגישה לבית המשפט הצעה הגבוהה במיליון שקל מזו של הכרם, עם הסדרי תשלום דומים לאלה שהציעה הכרם. "כדי לפשט את ההצעה, המציעה בחרה לתת הצעה מקבכילה ובמידת האפשר זהה להצעה שניתנה על ידי הכרם, כדי שהפערים וההבדלים בין ההצעות יהיו בהירים ונהירים", כתבה ווין אנד ספיריטס לעורכי הדין שמייצגים את כספי.
לטענת ווין אנד ספיריטס, שהגישה הצעה באמצעות עו"ד יעקב ברג, מנהלי ההסדר של כספי סירבו להגיש לה חומרים שדרשה בנוגע לפעילות החברה, ובנוסף היא טוענת שאינה יכולה לעמוד בתנאים של מנהלי ההסדר, שדורשים שמגישות ההצעות לא ינהלו משא ומתן עם הספקים של כספי בחו"ל, מכיוון שהיא "נמצאת בקשר עסקי קבוע ורציף עם מרבית ספקי החברה במדינות רבות בעולם, ואף הייתה בקשר עם חלק מהספקים לגבי אפשרות שיווקם בישראל". לדברי ליאון פאליק, "למה זה בסדר שהכרם מגישה הצעה לבית משפט לקנות את כספי, אבל כשמישהו אחר עושה את זה אז זו עבירה? ככה הענף הזה עובד". ובנוגע להשתלטות על פינלנדיה, פאליק עונה ביובש: "אקרמן עשו עבודה טובה לפינלנדיה, אבל אני הייתי מוכן לשלם לספק בחו"ל יותר ממה שהם שילמו על כל בקבוק. כשנגמר להם החוזה, יש לספק זכות ללכת עם מי שהוא רוצה".
מעבר של זיכיונות על מותגים בינלאומיים אינו יוצא דופן, אך גם אינו מתרחש לעתים קרובות. זכיינים בישראל נהנים מזיכיון בלעדי להפצה למשך שנים ואף עשרות שנים, אם הם עומדים ביעדי המכירות ומייצרים רווחיות לעצמם ולספק. לרוב יבואן חדש לא משפיע על שועלי האלכוהול הוותיקים, אלא שהפעם מדובר בשחקן חזק ועשיר, בעל קשרים עמוקים עם ראש הממשלה ועם תאגידי אלכוהול בינלאומיים. משפחת פאליק, ובעיקר האח סיימון, נמצאת בקשר עם משפחת נתניהו עשרות שנים ותורמת כספים לקמפייני הבחירות של נתניהו. לאחרונה אף דווח כי נתניהו ואשתו שרה שהו בסוף השבוע שקדם למתקפה האיראנית על ישראל בווילה היוקרתית של סיימון בשכונת תלפיות בירושלים, שבה יש מקלט נגד מתקפה אטומית. לפי הדיווחים, גם בתחילת המלחמה בני הזוג נתניהו התגוררו שם לפרקים.
שמו של פאליק עלה גם בתחקיר "ביביטורס" של רביב דרוקר, כאחד מהמממנים של נסיעות נתניהו. "שומרים" פרסם כי האחים פאליק תמכו בעמותה של בנצי גופשטיין, שעומד בראש הארגון הימני קיצוני "להבה". לפי התחקיר, בני משפחת פאליק תרמו בעבר לפריימריז של נתניהו, וכן לקרן פילנתרופית אמריקאית בבעלות המשפחה שתומכת בפדרציה היהודית במיאמי, בתנועת חב"ד ובבתי חולים. לפי מקורבי המשפחה, מתחילת המלחמה בעזה תרמה המשפחה מיליוני דולרים לבתי חולים ולמשפחות מעוטף עזה.
בסיס העסקים של משפחת פאליק נמצא במיאמי, אך היא מחזיקה במאות חברות ברחבי העולם. כלל עסקיה מגלגלים, על פי הצהרות שנתנה החברה במסמכים משפטיים, כ־2 מיליארד דולר בשנה, ועיקר פעילותה הוא אחזקה והפעלה של 250 חנויות דיוטי פרי בשדות תעופה תחת המותג DUTY FREE AMERICAS, וחברות ליבוא ושיווק אלכוהול ויין במדינות רבות.
בנוסף כוללים עסקי המשפחה בעולם פעילות בתחומי המלונאות, אופנה, מסעדות, קוסמטיקה, מדיה, תחנות דלק ועוד. המשפחה מחזיקה בבעלותה את בית האופנה כריסטיאן לקרואה ואת מותג הגברים פרי אליס, והיא בעלת רשיון לייצור מותג הספורט הבינלאומי ריבוק בדרום אמריקה. כמו כן פאליק מדיה היא המוציאה לאור של Bloomberg New Economy בדרום אמריקה.
בישראל מפעילה פאליק את האתר "פאנקו", הנחשב למוביל בתחום מכירות האלכוהול אונליין בארץ ומפעיל גם חנות אחת באילת. האתר מייבא מותגים ומוכר אותם ישירות לצרכן, לא פעם בהנחות עמוקות שמטרתן לנגוס בנתחי שוק. בנוסף, אחת מחנויות דיוטי פרי אמריקס פועלת בישראל, במסוף יצחק רבין (בעבר מסוף ערבה) שבמעבר הגבול בין ישראל לירדן. מלבד זאת כוללת האימפריה העסקית של המשפחה בישראל גם את יקב פסגות בהרי ירושלים, שאת יינותיו היא משווקת ב־12 מדינות, כולל בחנויות דיוטי פרי. בקבוקי פסגות מוגשים, כך על פי החברה, במעונות הנשיא וראש ממשלת ישראל. בינואר האחרון התווסף לעסקי המשקאות של המשפחה גם יקב עמק האלה, שצבר חובות של 2.5 מיליון שקל ונמכר לחברת גלובל ווין אנד ספיריטס. היקב נוהל על ידי יריב שמרון, בנו של דוד שמרון, בן דודו של ראש הממשלה.
פרט לאלכוהול, משפחת פאליק מחזיקה בישראל גם בחנות רהיטי היוקרה פיטרו הכט, במחלבת חלב הארץ שמתמחה ביוגורט עזים, בעינת מדיקל סוכנויות שעוסקת בשיווק והפצה של ציוד רפואי, בבקתות נופש רום 1125 ביישוב נמרוד, וכן היא הבעלים של מיזם החדשות והתוכן ILTV, שמשדר חדשות מישראל לרחבי העולם.
שלושת האחים לבית פאליק מנהלים את עסקי המשפחה, וכל אחד מהם אחראי על תחום פעילות אחר. האח הבכור סיימון אחראי על הצד הפיננסי ועל הנדל"ן העסקי, שכולל בין היתר מאות חנויות של עסקי המשפחה. ג'רום, האח האמצעי, עוסק בתחום מוצרי הקוסמטיקה והבישום, שנמכרים בעיקר בחנויות הדיוטי פרי. האח הצעיר ליאון אחראי על תחום משקאות האלכוהול והפיתוח העסקי בדרום אמריקה, ומעכשיו הוא גם אחראי על כאב הראש של יבואני האלכוהול בישראל. המשפחה מחלקת את זמנה בין פנמה, מיאמי וישראל, ובשנה האחרונה ליאון, שהתגורר בפנמה, עלה לארץ והתיישב בהרצליה פיתוח.
העוצמה של משפחת פאליק בתחום האלכוהול מבוססת על היותה מעצמת חנויות דיוטי פרי עולמית. היא מקורבת לנשיאי תאגידי המשקאות שאותם היא מוכרת בשדות התעופה, והדרך שלה להשתלט על מיטב מותגי האלכוהול קלה ומהירה. כפי שציינה החברה בעצמה בפני בית המשפט, היא מקיימת קשר עסקי עם מרבית ספקי האלכוהול במדינות רבות.
יבואני האלכוהול הוותיקים מנועים לרוב מלהחזיק זיכיונות של מותגים גדולים שמתחרים זה בזה, אך במקרה של ווין אנד ספיריטס, טוענים היבואנים הישראלים, החברה מצליחה לשווק מוצרים של תאגידים מתחרים באמצעות סחורה שהיא משווקת באתר פאנקו, שם היא אינה מחויבת בזיכיון למותגים וכך צוברת כוח הולך וגדל.
ליאון פאליק מצידו מסביר שהיבואנים הם שסירבו למכור לו מוצרים עבור פאנקו, ובכך גרמו לו לגדול באופן עצמאי. "כשפתחתי את פאנקו ב־2015, היבואנים הישראלים סירבו למכור לי סחורה", הוא אומר ל"כלכליסט". "הלכתי לכל היבואנים והם לא רצו למכור לי, וכך הם גרמו לי להיות יבואן. הם בנו אותי, ועכשיו, כשיש להם מתחרה, הם מתחילים לבכות? מאז שפתחתי את פאנקו המחיר ירד והצרכנים רק מרוויחים".
"הוא דורס את כל היבואנים. יש חשש גדול שהוא יהיה מפלצת שיחזיק בכל המותגים החזקים בתחום האלכוהול ואז יעלה מחירים", טוען מנגד גורם בענף. יבואני האלכוהול שדיברו עם "כלכליסט" סירבו לדבר בשמם, אך כמעט כולם חשים מאוימים מהכוח הרב של משפחת פאליק. "מקובל שמותג עובר מחברה אחת לאחרת", אומר גורם ותיק בענף האלכוהול. "מה שחריג פה זה שחברה חדשה מנסה לקחת קונצרנים מתחרים, שהם מאוד דומיננטיים בשוק, ואז נוצר חשש ממצב שבו אין כמעט תחרות וכל מי שינסה להתחרות בה לא יהיה לו סיכוי". לדבריו, אחרי שווין אנד ספיריטס קיבלה את הזכיון של פינלנדיה, אם היא תצליח לשים יד גם על בלוגה וגריי גוס, היא תצבור כוח גדול בקטגוריה על הוודקה - הן במותגי הפרימיום והן במותגי הביניים.
בכיר בענף האלכוהול טוען כי פאליק יכול להוריד מחירים כדי לכבוש נתח שוק ואפילו להפסיד על מותגים: "המשמעות היחידה של כל הסיפור הזה היא כיס שאין לו סוף. הוא יכול למכור בהפסד כדי לתפוס את השוק. אם בא לו לעבוד עכשיו חמש שנים, לקנות כל מותג שהוא רוצה גם במחיר של הפסדים, אין לו בעיה כספית. הוא יכול להחליט לפזר כספים כחלק מההשקעה שלו. אם הוא ישחק לפי כללי משחק רגילים, זה רק עוד מתחרה. אבל זה לא שחקן שבא משום מקום. הוא מכיר את שוק האלכוהול, הוא מייבא, הוא יודע מה זה רגולציה, הוא מכיר את השחקנים בשוק והכסף שלו יכול לאפשר לו להיות פחות יעיל ולבצע השקעות. עם זה הענף צריך להתמודד עכשיו".
לדברי גורם נוסף, "פאליק לא נח. השמועה מדברת על כך שהוא מנסה לקחת את הזיכיונות לוודקה בלוגה וויסקי גלנמורנג'י. כשמגיע מישהו כזה עם קשרים ועם כסף, לספק בחו"ל לא משנה מה היו התוצאות של המותג עד כה. פינלנדיה היא הוודקה הגדולה בארץ, וזה לא שינה לספק בחו"ל. האנשים של ווין אנד ספיריטס מסתובבים בשוק ואומרים שהם הולכים לתת לקמעונאים הרבה כסף כדי לקנות שטחים ומקום לקידום הסחורה שלהם. הם רוצים להשתלט על שוק האלכוהול בישראל".
לדברי אחד היבואנים, "ווין אנד ספיריטס רוצה להשתלט על כל המותגים הגדולים. הוא מתחת לרדאר, הוא לא צריך את אישור רשות התחרות כי הוא לא ספק גדול, אז הוא עושה מה שהוא רוצה ואף אחד לא עוצר אותו. יבואן שמייבא היום וודקה ורוצה להביא וודקה של קונצרן מתחרה ייתקל בבעיה מול הספק שלו בחו"ל, שיעדיף שלא תהיה תחרות בתוך הבית. אבל פאליק כבר מחזיק במותגים משמעותיים שאינם מאותו קונצרן באמצעות אתר פאנקו. יש לו את פינלנדיה בזיכיון רשמי, והוא יכול לקחת מאתר פאנקו את אבסולוט, לדוגמה, ולמכור את שתיהן על אותה משאית".
גורמים נוספים בענף סיכמו את המצב: "מצב השוק לא פשוט. סביר להניח שהרבה שחקנים קטנים ייפלו. זו רעידת אדמה בשוק האלכוהול. יש פה שילוב של כסף, כוח ויצרים, ואין רגולציה. השילוב קטלני והצרכן ייפגע".