סגור
פינוי אשפה פסולת בניין
פינוי אשפה. עלות הפרויקט 900 מיליון שקל (צילום: עמית שעל)

בלעדי
למרות המתיחות: חברה טורקית תקים פרויקט לייצור חשמל בראשון לציון

חברת ILTEKNO נבחרה להקים מתקן לייצור חשמל מפסולת שתמוין במקום. האתר צפוי להיות הגדול בישראל מסוגו. עדיין נבחן אם החברה גם תפעיל את המתקן ל־25 שנה או שהתפעול יבוצע בידי גורם אחר, לאור המשמעויות ארוכות הטווח שעלולות להיות להסתמכות על חברה טורקית

ברקע המתיחות הפוליטית ביחסים בין ישראל לטורקיה בצל המלחמה והחשש שבמקרה קיצון נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן עלול אף לנתק היחסים בין המדינות, דווקא חברה טורקית נבחרה על ידי זירו ווייסט (Zero Waste) שבבעלות משותפת של שיכון ובינוי ו־GSE של קרן ג'נריישן קפיטל לקחת חלק בפרויקט סביבתי ענק שיוקם בראשל"צ, כך נודע ל"כלכליסט".
החברה הטורקית ILTEKNO נבחרה על ידי זירו ווייסט להקים חלק מתוך הפרויקט הכולל של הקמת המתקן הגדול בישראל לטיפול בפסולת עירונית. החברה הטורקית תקים את מתקן ייצור החשמל עצמו מהפסולת שתמוין באתר. זאת לאחר תהליך ארוך שהתנהל מולה במשך יותר משנה, עוד מלפני פרוץ המלחמה.
אחד מתוצרי הטיפול בפסולת אורגנית שתופרד במתחם לאחר הקמתו הוא ביו־גז שיוכל לשמש לייצור חשמל ירוק, שאותו ניתן יהיה למכור בשוק, שזו הדרך העיקרית לייצר הכנסות מהפרויקט.
החברה הטורקית אמורה להקים באתר מתקן מיוחד להפקת חשמל מהפסולת בהספק של כ־4.8 מגה־ואט־שעה. לאחר מכן נדרשת הפעלת המתקן (צבר של כמה גנרטורים) למשך 25 שנה עבור זירו ווייסט, כאשר ישנה עדיפות לכך שהחברה המקימה את המתקן גם תפעיל אותו.
עלות הקמת המתקן עצמו נאמדת בכמה מיליוני שקלים. לכך יש להוסיף הפעלה שוטפת במשך 25 שנה כך שהסכום הכולל של ההקמה והתפעול של ייצור החשמל באתר מוערך בכ־30 מיליון יורו לכל התקופה. לדברי גורמים המעורבים בתהליך, בשלב זה נחתם מול החברה הטורקית רק הסכם להקמת המתקן, כשטרם הוחלט על זהות מי שיפעיל אותו במהלך השנים, דבר שיכול להתבצע על ידי גורם אחר.
ל"כלכליסט" נודע כי ההצעה הטורקית נבחרה משום שהיתה החלופה הנמוכה ביותר מבין מתחרות אחרות – חברות אירופיות, אמריקאיות וישראליות. עם זאת, בקרב גורמים שהיו שותפים להליך הבחירה עלתה תהייה אם אין זה בעייתי לסמוך בפרויקט בעל משמעויות ארוכות טווח על חברה טורקית, לאור הידרדרות היחסים בין ישראל לטורקיה. למרות זאת, הוחלט לאחר לבטים ובדיקות חוזרות ללכת על האופציה הטורקית. בזירו ווייסט מרגישים שלא לקחו סיכון יוצא דופן, מאחר שלשיטתם יוכלו במידת הצורך לתפעל את מתקן ייצור החשמל בעצמם או להעביר את התפעול השוטף לחברה ישראלית אחרת.
מתקן זירו ווייסט הוא פרויקט דגל לאומי לטיפול בפסולת בישראל. ב־2018 ועדת מכרזים בין־משרדית של האוצר והמשרד להגנת הסביבה בחרה בחברה המשותפת לשיכון ובינוי ו־GSE להקמת המתקן הצמוד למתחם השפד"ן והפעלתו למשך 25 שנה כאשר לאחר מכן הוא צפוי לעבור לידי המדינה.
המתקן יטפל בכ־400 אלף טונות פסולת עירונית בשנה מכל רחבי גוש דן. היא תמוין וחלק מתוצרי המיחזור ישמשו כחומרי דישון לגידולים חקלאיים או להפקת חשמל. עלות הקמת הפרויקט מוערכת בכ־900 מיליון שקל.
במהלך השנים עיריית ראשון לציון נלחמה בהקמת המתקן במועצה הארצית לתכנון ובנייה ובבתי המשפט, אולם ערעוריה נדחו, והפרויקט כעת מגיע לשלב ההקמה. לשם כך בוחרת זירו ווייסט כיום ספקי משנה להקמת מתקנים שונים במתחם ותפעולם. בזירו ווייסט העדיפו שלא להגיב לידיעה.