סגור

בלעדי
עליות המחירים ישפיעו? מכירות המזון צמחו ב־6% מלפני הקורונה

המכירות אמנם ירדו בשנה החולפת ב־3.2% ביחס ל־2020 שבה הציבור הצטייד לסגרים, אך לעומת 2019 מדובר בזינוק. המגמה עשויה להיבלם על ידי גל ההתייקרויות

שוק המזון ומוצרי הצריכה חתם את 2021 בירידה, אבל רק בגלל שנמדדה ביחס ל־2020, שבה נרשמו ביקושים אדירים ברשתות השיווק בגלל הסגרים וסגירת המסעדות. מנתוני סטורנקסט שהגיעו לכלכליסט עולה כי מכירות מוצרי הצריכה ירדו ב־3.2% והסתכמו ב־50.7 מיליארד שקל ב־2020. זאת לאחר עלייה של 9.2% במכירות ב־2020. ביחס למכירות ב־2019, לפני פרוץ משבר הקורונה, מדובר בעלייה של 7% במכירות.
הירידה במכירות בשנה החולפת נרשמה בכל הקטגוריות, מלבד המשקאות. זו הקטגוריה היחידה שמכירותיה עלו קלות, ב־0.7% ביחס ל־2020, שבה התמודדה עם ירידה חדה.
מי שהובילה את הירידות בשנה החולפת היא קטגוריית המזון, שאיבדה 4.1% ביחס ל־2020 ומכירותיה הסתכמו ב־36.3 מיליארד שקל. הירידה נרשמה כאמור ביחס לזינוק חד ברכישות מזון ב־2020 כחלק מאגירת מזון לקראת הסגר הראשון והשני.
ירידה של 2.7%, נרשמה בקטגוריות הנקיון והמוצרים הנילווים לבית, שמכירותיהם הסתכמו ב־4.1 מיליארד שקל. גם במקרה הזה, ישנה השפעה שלילית של החזרה לשגרה על היקפי צריכת חומרי ניקוי וחיטוי לבית וכן, פגיעה קשה שספגו מכירות הכלים החד־פעמיים בנובמבר ובדצמבר, בעקבות כניסתו לתוקף של מס הקניה בגובה 11 שקל לק״ג. בחודש נובמבר, בו נכנס לתוקף השינוי הרגולטורי שנועד לצמצם צריכת פלסטיק, נרשמה ירידה של 38.3% במכירות הכלים החד־פעמיים: מ־59.1 מיליון שקל בחודש אוקטובר ל־ 36.5 מיליון שקל. הערכות הן כי בחודשים הקרובים תימשך הירידה במכירות הכלים החד־פעמיים, אך היא צפויה להתמתן ככל שיחלוף הזמן והמלאי הביתי יצטמצם. קטגוריית מוצרי הטיפוח האישי, רשמה את הירידה הקלה ביותר (1.2%) ומכירותיה הסתכמו ב־4.9 מיליארד שקל.
הצמיחה הקלה בשיעור 0.7% שנרשמה במכירות המשקאות מסתמנת כעלייה לקראת ירידה חדה. השבוע נכנס לתוקף מס הקנייה על משקאות מתוקים. המס, שנועד לצמצם צריכת סוכר, עומד על 1 שקל לליטר משקה מתוק המכיל מעל 5 גרם סוכר ל־100 מ”ל משקה ו־70 אגורות לליטר משקה מופחת סוכר או משקה טבעי המכיל פחות מכמות זו.

2 צפייה בגלריה
קניות מדפים מזון צרכנות סופר גבינות ירקות אוכל סופרמרקט
קניות מדפים מזון צרכנות סופר גבינות ירקות אוכל סופרמרקט
קניות בסופרמרקט
(צילום: אוראל כהן)
המס, שהתווסף לדמי פיקדון בגובה 30 אגורות לבקבוק בעקבות הרחבת חוק הפיקדון, הזניק את מחירי המשקאות בעשרות אחוזים. מחיר שישיית בקבוקי 1.5 ליטר קוקה קולה עלה מכ־37 לכ־53 שקל. מחיר שישיית קולה זירו זינק מ־37 ל־47 שקל, ובקבוק 1.5 ליטר משקה בטעם ענבים עומד על 9.7 לעומת 6.8 שקל עד סוף השבוע האחרון. הערכות בחברות המשקאות הן כי הטלת המס, תוביל לירידה של כ־25% בצריכה והן בוחנות את צעדיהן.
בתוך כך, השבוע עלו גם מחירי המשקאות החריפים, זאת בעקבות עדכון שנתי למס הקנייה הצמוד למדד המחירים. המס עלה ב־2.04 שקל ל־87 שקל לליטר של 100% אלכוהול. ההשפעה של עדכון המדד על מחיר משקה אלכוהולי דוגמת ויסקי המכיל 40% אלכוהול ומשווק בבקבוקים בנפח 700 מ”ל, היא תוספת של כ־57 אגורות למס, לפני מע״מ.
מגמת הירידה השנתית במכירות שוק המזון, צפויה להתהפך והערכות הן כי 2022 תהיה בסימן עלייה כספית במכירות, בעקבות גל ההתייקרויות במשק. אסם החלה במהלך כשהודיעה שהחל מהחודש הבא תייקר את מוצריה עד 7%. חברת שסטוביץ, שהעלתה בחודש שעבר את מחירי מוצרי הטיפוח והטואלטיקה שהיא מייבאת, בוחנת את העלאת מחיר פסטה ברילה.
אפשר להעריך כי שסטוביץ המחזיקה באמצעות מותג ברילה בכ־26% מהשוק, בחנה תקופה ארוכה את האפשרות להעלות מחירים, אך המתינה לצעד של מובילת השוק אסם. בשבועות הקרובים צפויות להצטרף חברות נוספות למהלך והשוק יחווה גל התייקרויות רוחבי.