סגור
קניון עזריאלי תל אביב
קניון עזריאלי תל אביב (צילום: בלומברג)

"אין מצב שמשפחה תשלם עוד 1,000 שקל על משכנתא ולא נחווה האטה בצריכה"

כך לדברי חי גאליס, מנכ"ל ביג מרכזי קניות, בוועידת הקניונים באילת. שחר תורג'מן, יו"ר קבוצת האופנה בריל: "2023 תהיה שנה מאתגרת, אורך הנשימה של עסקים קטנים ובינוניים קצר מזה של השחקנים הגדולים". הראל ויזל, מנכ"ל פוקס, דווקא סבור כי "2023 תהיה שנה מצויינת"

בשנה הבאה צפויה האטה בצריכה, כך טוענים ראשי ענף הקמעונאות והקניונים. בפאנל בוועידת הקניונים באילת דנו בכירי הענף בסוגיות שעל סדר היום, ובין היתר בהשפעת האינפלציה על הצריכה. "ההאטה תגיע, וצפויה תקופה פחות טובה", הודה חי גאליס, מנכ"ל ביג מרכזי קניות. "אין מצב שבו משפחה תשלם עוד אלף שקל על משכנתא, ולא נחווה האטה בצריכה", אמר והוסיף, "שוכר שיצטרך את הכתף שלנו בתקופת ההאטה, נדע לעמוד לצידו. צפויה תקופה קצת יותר קשה אבל העסקים בישראל חזקים ואנחנו תמיד במוכנות לימים קשים. התכוננו למשבר הזה בצורה מצוינת".
סרג' דרעי, מנכ"ל רנואר מסכים עם גאליס. "תרופה לאינפלציה זו עליית ריבית, וזה עוצר את המשק. כשההכנסה יורדת אנשים חושבים איפה לחסוך ותהיה האטה בצריכה, אבל המדינה חזקה ונעבור את זה".
גם שחר תורג'מן, יו"ר קבוצת האופנה בריל חושב ש-2023 תהיה שנה לא פשוטה. "זו תהיה שנה מאתגרת, כי לעליית הריבית מתלווה האטה בצריכה. אורך הנשימה של עסקים קטנים ובינוניים קצר משל השחקנים הגדולים ויש חשש גדול לעסקים האלה".
אדם פרידלר, מנכ"ל גוד פארם, רשת הפארם המוזלת שבשליטת רמי לוי, חושב גם הוא שהמשק הולך לכיוון של האטה בצריכה. "אנחנו בדרך להאטה, אבל אני חושב שהצרכן יחפש אלטרנטיבות טובות יותר וזו הזדמנות לשחקנים הקטנים".
הראל ויזל, מנכ"ל ובעל השליטה בקבוצת פוקס רואה תמונה יותר ורודה, למרות שברבעון השלישי של השנה כל הקמעונאים, כולל קבוצת פוקס, ספגו ירידה ברווחים. "לגבי נתוני חודש נובמבר, הירידה במכירות מוצרי החשמל לא אמיתית", אמר ויזל. "בקורונה אנשים קנו הרבה מוצרי חשמל ולכן השנה הייתה ירידה בקניות, אבל כבר רואים שזה חוזר למספרים נורמלים. בשנת 2023 תהיה יותר תחרות ואני בטוח שתהיה שנה מצויינת".
על פי נתוני חברת גמא ניהול וסליקה, נתוני המכירות של חודש נובמבר, חודש הקניות באונליין, לא היו מעודדים. בחודש שעבר נרשמה עלייה של 8.4% בלבד במחזור העסקאות בענף הקמעונאות אל מול נובמבר 2021. בחודש זה יש לקחת בחשבון שהיה יום בחירות, שהעלה את המכירות שכן הוא נחשב ליום הקניות החזק בשנה. לדברי אריאל גנות, מנכ"ל גמא, "למרות העלייה של 8.4% במכירות בנובמבר, היה קיטון של 5.4% בגובה הקנייה הממוצעת. כלומר, כל עסקה היתה נמוכה יחסית לנובמבר שנה שעברה, מה שמעיד על זהירות צרכנית. זה מדד שירד גם במיתון של 2008. זה יותר קיצוני, אם לוקחים בחשבון עלייה באינפלציה וגידול באוכלוסיה, אז רואים גידול של אפס אחוז בצריכה בנובמבר".
על פי נתוני החברה, שמתבססים על איסוף מידע מ-20 אלף נקודות מכירה, קטגוריית ההלבשה והנעלה עלתה בחודש של חגי הקניות ב-8.8%, חשמל ואלקטרוניקה ירדה ב-5.6% וקטגוריית הסלולר עלתה ב-5%. נתון נוסף הראה גידול של 50 אחוז בקניות באונליין מול חודש רגיל.
אופיר שריד, מנכ"ל חברת הנדל"ן מליסרון, הוסיף ואמר כי "עלייה של 9% בצריכה בנובמבר זה לא הגיוני, זו עלייה מטורפת. אז תהיה עלייה קצת יותר קטנה".
ויזל התייחס לביקורת שנשמעת כי הקבוצה רוכשת חברות והממונה על התחרות לא עוצרת אותה ועל כך שמחירי נייקי בישראל יקרים מבארה"ב. "אין עסקה אחת שעשיתי אם זה להביא מחו"ל מותג או לקנות חברה, שלא היתה חצי שנה בבדיקה אצל הממונה על התחרות, ולבסוף החליטו לאשר את העסקאות. קראו לרשות התחרות לבדוק אותנו כבר מזמן והם בודקים כל עסקה שלנו. גם כשקניתי את מיננה, הממונה בדקה במשך תשעה חודשים את העסקה וראתה שאנחנו 4% בלבד בקטגוריית בגדי הילדים ולכן אישרה את העסקה. בקטגוריה הכי גדולה שלנו אנחנו מהווים 9% בלבד ממנה".
על נייקי אמר ויזל: "אני לא זכיין של נייקי ולא משווק את המותג לחנויות. אני רק מפעיל את חנויות נייקי בישראל וקונה את המוצרים מהחברה העולמית כמו כל חנות. ברמת המחירים, בארה"ב זה המקום היחיד שבו נייקי נמכר יותר זול מכל מדינה אחרת בעולם. באירופה הוא יותר יקר וישראל היא חלק מאירופה".
חי גאליס נשאל האם הקבוצה מתכננת להעלות את דמי הניהול על רקע ההתייקרות הצפויה במחירי החשמל. "אנחנו לא רוצים להיות מעמסה על השוכרים ולא רוצים לעשות עלייה ריאלית של דמי הניהול, אלא מתייעלים בתוך הבית שלנו", ענה.
גאליס זכה לתשואות הקהל, אבל ויזל מיהר לצנן את ההתלהבות ודייק את הדברים: "חי גאליס ענה שדמי הניהול לא יעלו ריאלית. אבל המדד כרגע 5%. כלומר, מה שגאליס אמר זה בעצם שדמי הניהול לא יעלו, אלא בגבול האינפלציה. אז מי שמחא לו כפיים לא הבין למה הוא התכוון.
"בל נתבלבל, בסוף כל הנושא הוא ביקוש והיצע. לכאורה בישראל נראה שהקניונים במאה אחוז תפוסה אבל זה לא המצב. אחוזים מסוימים מהשוכרים לא שילמו שכר דירה, או היו מונשמים, או היו חנויות פופ אפ (זמניות). שנת 2019 זו שנה נורמלית, בשנת 2020 הצלחנו לעשות עסקאות יותר טובות בנדל"ן ובשנת 2021 היתה היציאה מסגרים ולא היו טיסות לחו"ל. בגלל עודף צריכה כולם התמלאו אויר, ועכשיו תגיע שנת 2023 ונחזור למצב הרגיל בקניונים - מי שטוב - טוב ומי שיש לו מוצר טוב ומביא חוויה ללקוח ישרוד וחברות שלא יביאו בשורה ללקוח לא ישרדו ושוב ישתנה המאזן של ביקוש והיצע של שטחים בקניונים ונחזור למצב הנורמלי. יש קבוצות קניונים שכרגע מסונוורות ויש בעלי קניונים פרטיים שמחשבים את קיצם לאחור כי לא הם מסתכלים חמש שנים קדימה. יש לנו חנויות ב-17 מקומות בעולם ואני מציע לקבוצות הקניונים לראות מה עושים בעולם. למשל במתחמי הפוד קורט, בישראל זה נראה כמו מדינות עולם שלישי".
ויזל דיבר גם על המותגים רד ואופליין של הקבוצה, שלא הצליחו להתרומם. "יש לנו 24 חברות בארץ. חלקם מצליחים מהרגע ראשון וחלק לא ברגע ראשון ואנחנו מתקנים אותן ובחלק אנחנו גם טועים. כשפתחנו את פוקס הום ב- 2010 אמרו שהשוק רווי ואנחנו לא מבינים מה אנחנו עושים והיום זו הרשת הכי מצליחה. אנחנו לא מתביישים לחתוך אם צריך. באופליין נכשלנו כי המותג נכשל גם בעולם וסגרנו את החנויות, ברד זה לא המצב. לא סגרנו את החנויות. המזל שלנו שיש לנו יכולת לרוץ קדימה ויש לנו שכל ואפשרות לסגור מהר".