סגור
מסעדת יפו תל אביב  של ה שף ה ישראלי חיים כהן
מסעדה בתל אביב. מגיעים פחות ומזמינים פחות (צילום: עמית גירון)

בלעדי
אוכלים בחוץ, אבל פחות: ירידה בפדיון המסעדות

המצב הכלכלי הוביל את משקי הבית לצמצם ב־6.6% את גובה הקנייה הממוצע בענף המסעדנות. בהתאם, במסעדות חלה ירידה גדולה יותר מאשר במזון המהיר

התורים הארוכים נעלמו ואפשר למצוא מקום בסופי שבוע: בעלי מסעדות מדווחים על ירידה בתפוסה ובפדיונות בחודשים האחרונים. זינוק האינפלציה והעלאות הריבית, שמגדילות את החזרי המשכנתא, מובילות את משקי הבית לצמצם את ההוצאה על מסעדות, והדבר משתקף גם בנתוני חברת הפניקס גמא (גמא ניהול וסליקה), אשר הגיעו לידי "כלכליסט".
על פי גמא, המתמחה בפתרונות אשראי לעסקים, ובהם סליקת כרטיסי אשראי, חלה ירידה של 6.6% בגובה הקנייה הממוצע בענף המסעדנות בחודשים ינואר עד יוני, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, כלומר הסועדים מזמינים פחות מנות או מנות זולות יותר.
האינפלציה במחירי חומרי הגלם, שכר העבודה ודמי השכירות הובילה את המסעדנים לייקר את המנות ב־5%־10% בחודשים האחרונים, ולפי נתוני הלמ"ס, מחירי הארוחות במסעדות ובבתי הקפה עלו בכמעט 14% מינואר 2021 עד מאי 2023, בזמן שמדד המחירים לצרכן עלה ב־10.7% באותה התקופה. מכאן שהירידה הריאלית בגובה העסקה הממוצע במסעדות גדולה יותר מ־6.6%, והיא עומדת על כ־10%.
בפילוח לפי סגמנטים בענף ההסעדה ניכר כי בין ינואר ליוני חלה ירידה של 8.5% בגובה העסקה הממוצע בסגמנט המסעדות, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, מ־236 שקל לסועד ל־216 שקל. בבתי קפה נרשמה ירידה של 5.15% בגובה העסקה הממוצע, מ־97 שקל ל־92 שקל; בתחום המזון המהיר חלה ירידה של 3% בגובה העסקה הממוצע, מ־134 שקל ל־130 שקל. הירידה הגבוהה ביותר נרשמה במסעדות, והקטנה ביותר נרשמה בסגמנט המזון המהיר. המגמה הזו הולמת תקופת מיתון שבה הקהל מחפש מסעדות זולות יותר.
"מי שנפגעים יותר הם המסעדות ובתי הקפה הפרטיים שנמצאים ברחוב, ואין להם את התמיכה השיווקית של הרשתות הגדולות שיושבות בקניונים", אמר אחד המסעדנים. "יש מסעדות כאלה שירידת הפדיונות שלהן בחודשים האחרונים הגיעה ל־20%".
לצד הירידה בגובה העסקאות, נתוני גמא מראים כי קיימת עלייה של כ־8.4% בכמות העסקאות בכרטיסי האשראי בענף המסעדות בחצי השנה האחרונה, שמקורה בין היתר בשינוי הרגלי התשלום של הישראלים והמעבר לשימוש בארנקים דיגיטליים.
ולמרות עלייה של כ־8.4% בכמות העסקאות באשראי, מחזור העסקאות בכרטיסי אשראי לעסק בענף המסעדנות עלה רק ב־1.2% בתקופה הנבחנת, כי הסועדים מוציאים פחות כסף מבעבר.
כפי שפורסם ב"כלכליסט" בתחילת החודש, גם התפוסה במסעדות ובתי הקפה צנחה בחודשים האחרונים. על פי נתוני Ontopo, פלטפורמה להזמנת מקומות במסעדות, התפוסה במסעדות ירדה ב־19% בחודשים ינואר עד מאי 2023 לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ובחודש מאי נרשמה ירידה של 17% בתפוסה במסעדות בהשוואה למאי אשתקד. בסופי שבוע, הנחשבים לימים החזקים במסעדות, נרשמה ירידה של 24% בתפוסה מתחילת השנה, ורשימת ההמתנה למסעדות מובילות בתל אביב נחתכה ב־50% בהשוואה לינואר־מאי אשתקד.
עם פרסום נתוני התפוסה במסעדות בתחילת החודש, מסר מסעדן ותיק ל"כלכליסט": "האווירה במדינה לא גורמת לך להיות בזבזן גדול, ודבר ראשון שאתה חוסך עליו זה מסעדות. אנשים לא יחסכו על בריאות ורפואה אבל ילכו פחות למסעדות. בנוסף לכך המנות התייקרו כי הספקים לא מפסיקים להעלות לבעלי המסעדות את המחירים. המחירים של המנות עלו ב־10% ולקוחות מתלוננים על זה. לפני חמש שנים יכולת לאכול ארוחות עסקיות ב־60 או 70 שקל, היום זה לא פחות מ־100 שקל".