סגור

זנדברג: ייתכן שבעתיד נאסור על שימוש בכלים חד פעמיים

בדיון בוועדת הכספים בנושא הטלת מס קנייה בגובה 11 שקל ק"ג על כלים חד פעמיים אמרה השרה להגנת הסביבה כי הטלת המס היא פשרה מקלה ביחס לנהוג בעולם. "בשלב הזה בחרנו לא לאסור". חברי הכנסת החרדים הביעו התנגדות להטלת המס: "למה לא טיפלתם בטייק אוויי? פחדתם מהמסעדות שאתם אוהבים להזמין מהן? היה אפשר להתחיל בחינוך, אבל התחלתם בגיליוטינה, בום פגיעה בחלשים"

השרה להגנת הסביבה מזהירה – בעתיד יתכן ונאסור שימוש בכלים חד פעמיים. בדיון שהתקיים הבוקר בוועדת הכספים בנושא הטלת מס קנייה בגובה 11 שקל לק"ג, על כלים חד פעמיים, אמרה תמר זנדברג השרה להגנת הסביבה, כי הטלת המס היא פשרה מקלה, ביחס לנהוג בעולם. "באיחוד האירופי בחרו לאסור לחלוטין את השימוש בסוגים רבים של פלסטיק חד פעמי, רוב הסיכויים שגם מדינת ישראל תגיע לשם. בשלב הזה לא בחרנו לאסור. אימוץ הגישה האירופית תביא להפחתה גדולה יותר מהטלת המס, למרות זאת בחרנו בשלב זה בדרך המיסוי, כי אנחנו קשובים למאפייני הביקוש הישראלי. זה המס היחיד בעולם שנועד לא לשלם אותו, המטרה של המס הזה היא להפחית עד להפסיק את השימוש בכלים חד פעמים, כי הם מזיקים ומזהמים. המטרה היא לעבור לכלים רב פעמים בצורה הדרגתית". הדיון הסתיים ללא הצבעה וצפוי להמשך.
חברי הכנסת החרדים, לא קיבלו את דבריה של זנדברג והביעו התנגדות להטלת המס. ח"כ ינון אזולאי מש"ס אמר: "אתם ממוטטים עסקים, לוקחים להם את הכסף על מלאי, בטרם אישרנו את התקנות. ההליך הוא לא נכון ולא תקין. 2 מ"מ – איך קבעתם? ברוב מדינות העולם זה לא הולך על מילימטרים, לא יכול להיות שתמסו כלי פלסטיק רב פעמי. הבדיקה לא הייתה מקיפה. עשיתם שימוע? שמעתם את הגורמים השונים? אמרתם ששנתיים עבדתם על המתווה, והבאתם את זה עם כ"כ הרבה חורים. יש לקחת את זה חזרה, לעשות בדיקה, וקודם כל לפעול בהסברה, לרכוש מדיחים למעונות וכדומה".
1 צפייה בגלריה
כלים חד פעמי כלים חד פעמיים צלחות חד פעמי
כלים חד פעמי כלים חד פעמיים צלחות חד פעמי
כלים חד פעמיים
(צילום: shutterstock)
ח"כ משה גפני מיהדות התורה הוסיף: "כשמדברים על כלים חד פעמיים, שכחו שהיו מחלות, שיש משפחות עניות שיתקשו בלי זה, אז הם ישתמשו בכלים רב פעמיים וישטפו, ולא יהיה להם כסף למדיח, כי המדינה רק לוקחת, ובעיקר מהחלשים. לא קיימתם דיון כמו שצריך".
גם ח"כ אורי מקלב מיהדות התורה הביע התנגדות ואמר: "הריצה להחלטה עוד לפני דיון ציבורי, הביאה למצב של מוצרים שכפי שראינו שלא היו צריכים להיות, ממוסים. אין עוד מס שמכפיל כך ב-100 אחוז עלות, לא היה בהיסטוריה מס שהוכפל על דברים עממיים, לא מכוניות יוקרה ודלק. תראו מה נעשה בשקיות ניילון – רצו לקחת 1.3 שקל על שקית והסתפקו ב-10 אגורות, למה צריך להכפיל?!" מקלב ביקש להחריג כוסות חד פעמיות, בטענה שאינן דומות בהיקף השימוש לסכו"ם.
ח"כ יעקב אשר מיהדות התורה תקף את הכוונה להטיל מס ואמר: "אנשים לא ייסעו לפארק הירקון עם כלים רב פעמיים, האוצר רוצה שישלמו. למה לא טיפלתם ב-T.A ? מה כמות הפלסטיק שם? למה לא נגעתם? פחדתם מהמסעדות? היה אפשר להתחיל בחינוך, אבל התחלתם בגיליוטינה, בום פגיעה בחלשים, לא במסעדות שאתם אוהבים להזמין מהם".
גם הליכוד והרשימה המשותפת הביעו התנגדות: ח"כ שלמה קרעי: אמר "אנחנו רואים חורים ברפורמה והמס הזה, לכן יש להקפיא זאת עד לבירור יסודי. ברור לי שזה מס שאמור להכניס כסף יותר מתועלת סביבתית. בנימוק של משרד האוצר בהליכים המשפטים, הם מציינים כי אפשר לדחות את הכניסה לתוקף".
ח"כ אחמד טיבי אמר כי המיסוי פוגע גם במשפחות חרדיות וגם ערביות. "ההכנסה לאוצר המדינה היא 600 מיליון שקל, בלי להשקיע בפיצוי ישיר של המשפחות הניזוקות, גם בקרב ערבים שהם 14% מהמשתמשים בכלים חד פעמים, וגם בחרדים שהם כ-27 אחוז. יש את נושא העובי, יש את הנייר ויש פלסטיק, ממסים את הכל. יש פה כוס שעשויה מתירס, וצלחת שעשויה מסוכר, ואין לזה ביטוי".
זנדברג טענה מנגד כי ישראל מכורה לפלסטיק חד פעמי, בפרט בכלי שולחן, ומזה הגיעה העת להיגמל. "במונחים כלכליים מהווה הנושא כשל שוק, ומקום מאוד נכון להתערבות ממשלתית, שהיא רכה אגב. כלים חד פעמיים הם קצרי חיים מטבעם, והופכים לנזק סביבתי, גורמים לזיהום הים, השטחים הציבוריים, ולנזק משמעותי מאוד בזיהומם".
"אני מבינה את העיתוי והמטרה היא לא להפוך את האירוע הזה לאירוע פוליטי. מדובר במהלך חיוני והכרחי לטובת הסביבה והילדים של כולנו. מדובר במהלך שהוא חלק מצעדים שונים ומהלך כולל". יחד עם זאת, יובל לסטר, סמנכ"ל המשרד להגנת הסביבה התייחס לעניין עובי הכלים, כמדד למיסוי ואמר: "לעניין העובי ביצענו בדיקות מקדמיות של רב פעמי וחד פעמי, השווינו זאת לנתונים שקיבלנו ממומחים מהעולם. מבחני העובי סימנו את הרוב המכריע של כלים רב פעמיים. יש מספר כלים רב פעמים שנכנסים בכלל העובי שנקבע ואנחנו בוחנים אמצעים לתת לכך מענה, נשמח שהוועדה". זנדברג הוסיפה בהקשר זה: "יש כמה כלים שעומדים על 1.85 מ"מ בערך, קרוב לרף. אנחנו רוצים לתקן זאת. לגבי הכלים שאתם קוראים להם חד פעמי, הם מגיעים לאותן מטמנות, הם גורמים לאותו נזק. מה שמתכלה כביכול, גורם לאותו נזק".