סגור
חנות ספרים סטימצקי
סניף סטימצקי בחיפה (צילום: אלעד גרשגורן)

לאחר שהורידה את ספרי ההוצאה מהמדפים: הסכסוך בין סטימצקי למודן מחריף

מנכ"לית מודן-כתר שלחה היום מכתב לסופרים, ובו תקפה את סטימצקי על סירובה לשנות את מבנה חלוקת ההכנסות: "הצעד של הורדת מאות אלפי ספרים מהמדפים תוך פגיעה בציבור הקוראים ובסופרים - אסור שיעבור בשקט". מנכ"ל סטימצקי תקף בחזרה את ההוצאה: "ניסיון ציני לחזק את צומת ספרים שבבעלותם"

הסכסוך בין רשת סטימצקי להוצאת מודן-כתר מחריף. אחרי שסטימצקי הורידה מהמדפים את הספרים של הוצאת הספרים לפני מספר שבועות, שלחה היום (א') רוני מודן, מנכ"לית ההוצאה, איגרת לסופרים ולסופרות בה תקפה את הרשת. כמו כן בימים הקרובים היא תעלה קמפיין במטרה להביא לידיעת הצרכנים את העובדה שסטימצקי מונעת מהם את האפשרות לרכוש את ספרי ההוצאה.
הסכסוך החל לאחר שמודן ביקשה מסטימצקי לשנות את מבנה חלוקת ההכנסות בעקבות העלויות של הנייר ושכר העבודה, ורשת הספרים, שיש לציין כי גם היא מתמודדת עם אותן התייקרויות, סירבה לבקשה.
"בשנתיים וחצי האחרונות, כתוצאה ממגפת הקורונה והמשבר הגלובלי שבא בעקבותיה, עלו מחירי הנייר בשיעור של למעלה מ-100%", כתבה מנכ"לית ההוצאה באיגרת. "נוסף על כך אנחנו סופגים עליות כבדות במחירי הדפוס, הכריכה, הלוגיסטיקה ועוד. התוצאה היא שעלות הפקת הספרים הוכפלה".
"המצב בענף הספרים עד כה היה שכמעט כל הכסף ממכירת ספרים - 60%-80% מההכנסות - נשאר ברשתות, ורק החלק הקטן - 20%-40% מההכנסות - חוזר להוצאות הספרים ולתשלום התמלוגים לסופרים. לתנאים הכספיים של סטימצקי אין אח ורע בעולם. בעולם של פוסט קורונה המשמעות מבחינתנו היא מכירת הספרים במחירי הפסד", הוסיפה מודן.
עוד הסבירה מודן: "לאחר תקופה ארוכה שבה ספגנו וספגנו, פנינו לסטימצקי – כמו גם לשאר לקוחותינו – בבקשה להקטין במעט את אחוזי הרווח שנשארים אצלם. הגענו להבנות עם כלל לקוחותינו – למעט סטימצקי. לו היו נענים לבקשה, הסופרות והסופרים היו נהנים מכך באופן ישיר. מאחר שהתמלוגים נגזרים מהתקבולים (הכנסות) של ההוצאה, המשמעות של מה שאנחנו מבקשים להשיג היא עלייה לא מבוטלת בהכנסות הסופרים מתמלוגים".
מודן מציינת במכתבה את העובדה כי סטימצקי דחתה את הבקשה ופעלה ב"בריונות", לדבריה. "לא זו בלבד שסטימצקי דחו את הבקשה על הסף, למרות שלדבריהם הם מכירים בצדקת טענותינו - הם אף הורו בצעד בריוני וחד-צדדי לכל החנויות של הרשת ברחבי הארץ להוריד מאות אלפי ספרים של מודן וכתר מהמדפים. מדובר, כידוע לכם, בכותרים ידועים ואהובים של מיטב הסופרים בארץ ובעולם, ובהם רבי-מכר ונכסי צאן ברזל של הספרות. הצעד של הורדת מאות אלפי ספרים מהמדפים תוך פגיעה בציבור הקוראים ובסופרים - אסור שיעבור בשקט".
"בימים הקרובים נצא בקמפיין פרסומי שמטרתו להעלות את מודעות הצרכנים למצב, על מנת למנוע פגיעה במכירות ספרינו, ולהפנותם לרכישה בצומת ספרים, בחנויות הספרים העצמאיות ובאתרי הספרים השונים", הוסיפה מודן. "בעיניי, זה המאבק של כולנו. למען חלוקה הוגנת של ההכנסות בין סטימצקי לבין ההוצאה והסופרים, למען מו"לות איכותית ומוקפדת וזכותם של סופרים להתפרנס בכבוד. אני מקווה ומאמינה שנקבל רוח גבית מכם, שותפינו לדרך, ומודה מאוד לכל מי שכבר הביע את תמיכתו. זה חשוב, מחזק ומרגש".
ענף הספרים נשלט על ידי שתי רשתות גדולות, צומת ספרים וסטימצקי, שיחד מחזיקות בכ-70% מהענף, ולצדן פועלות חנויות פרטיות שהולכות ונעלמות מהנוף. חשוב לציין כי הוצאת הספרים מודן-כתר מחזיקה בבעלות על המתחרה של סטימצקי, צומת ספרים, ביחד עם כנרת זמורה דביר ואבי שומר, מנכ"ל צומת ספרים. מנגד, סטימצקי מוחזקת בידי משפחות גרינברג ומיתר, ידיעות ספרים ודיסקונט קפיטל.
במכתב תגובה לסופרים כתב מנכ"ל סטימצקי, אייל גרינברג: "אתם מצויים בלבה של מחלוקת מסחרית – שפוגעת קודם כל ולפני הכל - בכם. רשת סטימצקי נתונה למתקפה צינית של רוני ועודד מודן, הבעלים של הוצאת מודן. הם מנהלים מלחמה אגרסיבית כדי לחזק את ערוצי ההפצה שבידיהם ומחזיקים בכם, סופרי המקור, כבני ערובה. טובת הסופרים לא עומדת לנגד עיניהם".
"במחלוקת הנוכחית הוצע למודן להשאיר את ספריה ברשת ולנהל מו"מ, אלא שהם לא רצו בכך, אלא הציבו אולטימטום וסירבו לכל הידברות", הוסיף גרינברג. "עליית מחירי הנייר אכן אמיתית, וכתוצאה מכך סטימצקי נתנה כתף והורידה את אחוזי ההנחה לכלל המו"לים בישראל. הקשיים של המו"לים הם הקשיים שלנו, אך זה אינו המקרה של רוני ועודד מודן. הם משתמשים בייקור הנייר כמנוף לשיפור עמדות – ניסיון ציני לחזק את רשת הספרים שבבעלותם".