מחלבות רמת הגולן מאשימות את ליברמן, שופרסל ויוחננוף
מחלבות רמת הגולן מאשימות את ליברמן, שופרסל ויוחננוף
במחלבות רמת הגולן טוענים כי העיכוב בהעלאת המחירים של מוצרי החלב בפיקוח וכן לחץ של הרשתות על מחיר נמוך למותג הפרטי היו בין הגורמים המרכזיים שהובילו אותה לחובות של 42 מיליון שקל. אתמול הגישה החברה בקשה להקפאת הליכים
הסחבת שנקטו שרי האוצר והחקלאות באישור העלאת המחירים של מוצרי החלב בפיקוח, כמו גם הלחץ של שופרסל על מחיר קנייה נמוך למותג הפרטי שהמחלבה מייצרת לה, היו לטענת מחלבות רמת הגולן בין הגורמים המרכזיים שהובילו לקריסת החברה. כפי שנחשף ב"כלכליסט" המחלבה הגישה לבית המשפט המחוזי בנצרת בקשה להקפאת הליכים ומינוי של מנהל זמני – עו"ד ירון אלכאוי, בא כוחו של בנק הפועלים, הנושה המרכזי (65%) של המחלבה שחובותיה מסתכמים בכ־42 מיליון שקל.
קריסתה מחלבה החמישית בגודלה, המייצרת בעיקר חלב וגבינות שמחירם מפוקח, צפויה להוביל למחסור בשוק. מי שלקחה על עצמה לקלוט את החלב מהרפתנים המספקים למחלבה היא תנובה, אלא שקווי הייצור של תנובה במוצרים המפוקחים פועלים באופן מלא, כך שתאלץ לייבש לפחות חלק מהחלב הגולמי.
האתגר הגדול של המחלבה, שזו הפעם השנייה שהיא נקלעת למשבר, הוא למצוא קונה לעסק שכ־70% מפעילותו מבוססת על ייצור מוצרים בפיקוח, שמחיר חומר הגלם שלהם מתעדכן אחת ל־3 חודשים, בעוד העדכון של מחיר המכירה של המוצר הסופי מתעדכן בעיכוב של שנה ויוצר לחברה גירעונות כבדים. במחלבה ניסו בתקופה האחרונה לעניין משקיעים בעסק, אך ללא הצלחה. מי שעשויה להתעניין היא מחלבת גד שבבעלות עזרא כהן וקרן גרין לנטרן, שניהלה בעבר מגעים למיזוג עם מחלבות רמת הגולן.
מדו"חות החברה עולה כי בשנים האחרונות זינקו מכירותיה בשיעור חד של 66% ל־142.6 מיליון שקל ב־2021 לעומת 85.5 מיליון שקל ב־2019. אלא שהצמיחה במכירות לוותה ברווחיות גולמית נמוכה ובהפסד שהעמיק ב־2021 ל־7.3 מיליון שקל. לטענת החברה, ב־2022 ירדו מכירותיה בכ־20%. לנוכח הזינוק במחיר המטרה אפשר להעריך שההפסד העמיק.
את האשם תולה החברה בסחבת שננקטה בעדכון מחירי המוצרים שבפיקוח ובלחצים המופעלים עליה מצד קמעונאים שעבורה היא מייצרת מותג פרטי. מאז 2014 מייצרת המחלבה עבור מותג שופרסל מגוון משקאות חלב, חלב נטול לקטוז, חלב אורגני, שוקו ושמנת. החברה מייצרת גם מותג פרטי לרשת יוחננוף וכן רוטב שמנת לפסטה עבור טרה. ההסכמים עם הרשתות נחתמו ברווחיות נמוכה למחלבה בשל רצון הרשתות להתחרות במותגי המחלבות הגדולות. בחברה הבהירו כי תחת ההסכמים הנוכחיים עם שופרסל ויוחננוף וכל עוד לא יתייקרו המוצרים שבפיקוח ב־10% לפחות, אין ביכולתה לקיים פעילות עסקית רווחית.
שחיקת הרווחיות הגולמית והמעבר להפסד הציבו את החברה בפני חוב של כ־26.3 מיליון שקל לבנק הפועלים ו־12 מיליון שקל לרפתנים וספקים נוספים. באופן פרדוקסלי, מי שמוגנת בזכות שעבוד שנרשם לזכותה היא המדינה שהעניקה למחלבה הלוואה של 1.5 מיליון שקל במסגרת חוק לעידוד השקעות הון, אך מנגד גררה רגליים כשנדרשה להעלות את מחירי המוצרים שבפיקוח.
מחלבות רמת הגולן החלה את דרכה בשנת 1983 כיוזמה משותפת של מושב נוב ומחלבות טרה ושטראוס. מושב נוב נקלע כעבור זמן קצר לקשיים כלכליים ונאלץ למכור את חלקו לתנובה. בשנת 2011 דרשה הממונה על התחרות מתנובה למכור את אחזקותיה. בעקבות כך, גם שטראוס וטרה מכרו את חלקן ואת מקומן תפסו הקיבוצים אורטל, סאסא ועין זיון, לצד יובל איתן, בנו של הח"כ המנוח רפי איתן (4%).