סגור
ביצים
ביצים (צילום: עמית שאבי)

הפעילות המפוקחת לא רווחית: תנובה יוצאת משוק הביצים

תנובה מחליטה לצאת מהפעילות בשוק הביצים המצויה ברובה תחת צו הפיקוח על המחירים - שעל פי הערכות אינה תורמת לרווח. בעקבות החלטת החברה, האוחזת ב-11.4% משוק הביצים לסיים את ההתקשרות עם הלולנים ולצאת מהפעילות המפוקחת הריכוזיות בתחום בדרך להתגבר

הריכוזיות בשוק הביצים בדרך להתגבר. זאת בעקבות החלטת תנובה לצאת מהפעילות המצויה ברובה תחת צו הפיקוח על המחירים, ושעל פי הערכות אינה תורמת לרווח. לפני 5 שנים החלה תנובה לצאת מפעילויות הפסדיות ובעקבות כך מכרה את חלקה (50%) בחברת א.ת. העוסקת בגידול עופות. עוד קודם לכן מכרה את חברת צ'אם, העוסקת בעיבוד ביצים לשוק המוסדי. כעת, נערכת החברה האוחזת ב-11.4% משוק הביצים לסיים את ההתקשרות עם הלולנים ולצאת מהפעילות המפוקחת.
על פי נתוני סטורנקסט, מכירות שוק הביצים ב-2023 הסתכמו ב-1.35 מיליארד שקל. 88% מהמכירות בקטגוריה, מגיעות מביצים המצויות תחת צו הפיקוח על המחירים ורק כ- 12% מהמכירות הן של ביצי חופש, אומגה 3 ואורגניות.
תנובה פעילה רק בקטגוריה המפוקחת שמכירותיה הסתכמו ב- 1.18 מיליארד שקל, והיא המשווקת השלישית בגודלה, אחרי לסר (34.5%) והמותגים הפרטיים של שופרסל ורמי לוי (16.8%). עוד פעילות בשוק חברת גליקסמן (11.3%), המכון לשיווק ביצים (7.11%) וחברת מן הטבע בארותיים (6.7%). קטגוריית הביצים שאינן תחת פיקוח נשלטת (33.4) על ידי המותגים הפרטיים של הרשתות, גליקסמן עם 20.4%, ולסר עם 16%.
במקביל לצמצום פעילויות הפסדיות, הגבירה תנובה פיתוח ושיווק מוצרים רווחיים כמו תחליפי חלב, מוצרים מועשרים בחלבון ותחליף עוף, שסייעו לה לשפר את הרווחיות. בנוסף, העלתה החברה מחירים במהלך השנה שעברה, מה שהוביל לעלייה של כ-8.5% במכירות שהסתכמו ב-2023 ב-7.8 מיליארד שקל. החברה בשליטת ברייט פוד הסינית (73%) חילקה בשבוע שעבר דיבידנד בגובה 200 מיליון שקל. זאת לאחר שבנובמבר 2022 חילקה החברה דיבידנד בגובה 100 מיליון שקל, בהמשך לדיבידנד בגובה 200 מיליון שקל שחולק בתחילת אותה שנה.