הצרכן לא יהנה: אושרה רפורמת הנצילות האנרגטית - שתפחית רגולציה על יבוא מוצרי חשמל
הצרכן לא יהנה: אושרה רפורמת הנצילות האנרגטית - שתפחית רגולציה על יבוא מוצרי חשמל
לפי ההצעה שאושרה בקריאה שניה ושלישית, משרד האנרגיה יפרסם באתר שלו את רשימת המכשירים צורכי האנרגיה שניתן לייבא במסלול האירופי, בהתאם להצהרה על עמידה בתנאי הנצילות האנרגטית. הסיכוי שהרפורמה תוזיל את המוצרים לצרכן הוא מינורי
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה היום לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה הממשלתית לתקן את חוק מקורות אנרגיה, שנועדה להפחית רגולציה על יבוא מוצרי חשמל. ההצעה היא חלק נוסף ברפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל", שמטרתה לטפל ביוקר המחיה.
לפי ההצעה, משרד האנרגיה יפרסם באתר האינטרנט שלו את רשימת סוגי המכשירים צורכי האנרגיה שניתן לייבא במסלול האירופי בהתאם להצהרה על עמידה בתנאי הנצילות האנרגטית. בנוסף ניתן יהיה לייבא בפטור מאישור גם מכשירים שצריכת האנרגיה שלהם היא נמוכה וכזו שלא גורמת לפגיעה במשק האנרגיה, כמו ממירים, מכשירי מיקרוגל, מדפסות, מכשירי רדיו, מחשבים ועוד.
בנוגע למוצרי החשמל הפטורים מאישור נקבע כי הצעת החוק תחול תוך 30 יום מהפרסום ברשומות, ובנוגע לכל מוצרי החשמל האחרים ההקלות הרגולטוריות יכנסו לתוקף ב-1 בנובמבר 2024. שר האנרגיה יוכל, בצו באישור ועדת הכלכלה, לדחות את הכניסה לתוקף בתקופה של עד 3 חודשים.
מדובר בהצעת החוק הראשונה שעברה במסגרת הרפורמה 'מה שטוב לאירופה טוב לישראל'. אלי כהן שר האנרגיה אמר כי "הרפורמה שאושרה היום לקריאה שנייה ושלישית פותחת את שוק מוצרי החשמל לתחרות, מורידה את המחירים, מגדילה את המגוון ומבטלת את הבירוקרטיה המיותרת. אני שמח שמשרד האנרגיה והתשתיות הוא הראשון לאמץ את ההקלות בייבוא".
בדיונים מוקדמים על הצעת החוק אמר כהן כי מדובר בהשלמת המהלך להפחתת יוקר המחיה. וכי "הפחתת הרגולציה תאפשר ייבוא קל וזול של מוצרים, מה שיגביר את התחרות בשוק שנאמד בלמעלה מ-10 מיליארד שקל בשנה, ויאפשר לצרכנים ליהנות ממגוון גדול יותר של מוצרי חשמל ובמחירים אטרקטיביים".
לדברי רון אייפר, ראש חטיבת אנרגיה מקיימת במשרד האנרגיה והתשתיות, ציין כי בשנה האחרונה, מתחילת יישום הרפורמה, המחיר ירד ב-5.4%. לדבריו, "נכון שזה החזיר את המחיר למה שהיה ב-2021, אך אם לא הייתה אינפלציה השפעת הרפורמה הייתה משמעותית יותר. יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן דרש במהלך הדיונים על הצעת החוק הזו לבחון כיצד אפשר להעביר את ההוזלות לצרכנים והזכיר כי גם שמחיר הדולר יורד והיבואן נהנה ממחירי קניה זולים יותר, הוא לא מוזיל את המחיר לצרכן.
ואכן, הסיכוי שהרפורמה הזו תוזיל את המוצרים לצרכן הוא מינורי. בעוד אלי כהן שמח ומברך על הרפורמה, הקולגות שלו במשרד הכלכלה עושים צעדים הפוכים שמקשים את הבירוקרטיה על יבואני החשמל ומאפשרים ליבואנים שלל תירוצים מדוע נכון דווקא לייקר את מוצרי החשמל. כך שר הכלכלה ניר ברקת מציע להקשות את הייבוא מטורקיה ודורש כי הוא יעשה תחת משטר של רשיונות שיסופקו על ידי משרד הכלכלה במשורה. ההצעה הזו, שמקורה בחרם עליו היבוא על ישראל שעליו הכריז נשיא טורקיה, פוגעת ביבואני מוצרי החשמל שרבים מהם מייבאים מוצרים מהענקיות הטורקיות ארצ'ליק ווסטל.
בעקבות החרם הטורקי, יבוא מוצרי חשמל מהמדינה נעשה דרך צד שלישי ובאמצעות משלוח למתווכים ברשות הפלסטינית שמעבירים את הסחורה לישראל. כך או כך, מדובר בעלויות גבוהות יותר עבור היבואנים שכעת ישמחו להקלות הרגולטוריות שמאפשר להם משרד האנרגיה, אך ההבטחה שהרפורמה הזו תוזיל עלויות לצרכן, היא זרית חול בעיני הצרכן.