סגור
איציק אברכהן  מנכל שופרסל לשעבר
יו"ר שופרסל איציק אברכהן. מנסה לספק תוצאות מהירות, ללא הצלחה (צילום: אלעד גרשגורן)

שופרסל מנסה להיחלץ מההשקעה הכושלת בפייבוקס

שופרסל קיבלה את מניותיה בפייבוקס בחינם, אך כעת נאלצת לשאת בעול ההפסדים שלה, שעלו לשופרסל 90 מיליון שקל בשנה וחצי. שופרסל מוכנה לצאת מהשותפות בפייבוקס עם דיסקונט גם ללא תמורה. מי יישא בהפסדים לאחר היציאה?

בצמרת שופרסל גמלה ההחלטה לצאת מההשקעה בפייבוקס, או לפחות לצמצם דרמטית את ההחזקה בה. על פי גורמים המעורים בנושא, שופרסל מוכנה לצאת מהשותפות גם בתמורה מינימלית ואולי אף אפסית.
"במהלך השנה הוציאה הקבוצה לפועל כמה מהלכים גדולים, 'משני משחק' ממש, בתחומים החורגים מענף הקמעונאות. שופרסל חברה לבנק דיסקונט במיזם האנרק הדיגיטלי פייבוקס (PayBox), המאפשר מגוון רחב של שירותים פיננסיים ושירותי צרכנות ובנקאות, ואף מרחיב את האפשרויות וההטבות לבעלי כרטיס האשראי של מועדון הלקוחות. זהו עידן חדש בתחום השירותים הדיגיטליים והחוץ־בנקאיים, והוא יורגש היטב בכל בית בישראל".
במילים הנרגשות האלו תיאר במרץ 2022 איציק אברכהן, אז מנכ"ל שופרסל והיום היו"ר, את המהלך שבמסגרתו בתחילת 2021 נכנסה רשת הקמעונאות לשותפות באפליקציית פייבוקס של בנק דיסקונט. בימים אלו, פחות משלוש שנים אחרי, המוזיקה השתנתה לגמרי.
הסיבה לכך היא קצב שריפת מזומנים גבוה מאוד מצד פייבוקס וחוסר אמון מצד בכירי שופרסל באשר לעתיד האפליקציה וליכולת שלה להפוך לגוף בעל רווחים משמעותיים שיצדיק את ההשקעה הגדולה בו.
שופרסל נכנסה כשותפה לפייבוקס בתחילת 2021. אברכהן, אז המנכ"ל, היה אז בטוח בעצמו, ובשיחות פרטיות אמר כי היות ששולי הרווח בקמעונאות המזון עצמה נמוכים יחסית, הוא רואה את הפוטנציאל בתחום הפיננסים. תחום זה כולל גם את תווי הזהב וכרטיסי האשראי של הרשת.
למעשה, שופרסל קיבלה את המניות בפייבוקס בחינם ובתמורה הזריקה לאפליקציה את לקוחותיה ואיפשרה להם לקבל הטבות באמצעות שימוש בה. אלא שהחיים, מתברר, מסובכים יותר. כמעט שלוש שנים אחרי ההשקה החגיגית של עסקת פייבוקס, גם בשופרסל מבינים שמדובר בהשקעה כושלת.
על פי הדו"חות של שופרסל, את המחצית הראשונה של 2023 סיימה פייבוקס עם הפסד המוערך ב־46 מיליון שקל. מדובר בקצב שריפת מזומנים של 92 מיליון שקל בשנה, בדומה להפסד שהציגה האפליקציה ב־2022. את 2021, השנה הראשונה שבה שופרסל היתה שותפה בפייבוקס, סיימה האפליקציה בהפסד של 42 מיליון שקל, כך שחלקה של שופרסל בהפסדים של השותפות במהלך השנים האלו מסתכם ב־90 מיליון שקל. לכך יש להוסיף את העובדה שבשנים האלו שופרסל הזרימה לפייבוקס 105 מיליון שקל באמצעות הנפקת שטרי הון.
זהו סכום כבד במיוחד עבור שופרסל, במיוחד משום שהנהלתה לא מאמינה, כאמור, בעתיד של פייבוקס. יו"ר שופרסל איציק אברכהן התבטא על פי עדויות מסוימות בצורה מזלזלת על מנכ"ל פייבוקס אריק פרישמן.
אברכהן, שחזר לשופרסל כיו"ר אחרי שהודח מתפקיד המנכ"ל בידי הדירקטוריון הקודם בראשות יקי ודמני, מנסה לספק תוצאות מהירות, כרגע ללא הצלחה. בשבוע שעבר אומנם זכו אברכהן, אשר החליף את ודמני בתפקיד היו"ר, וארבעה דירקטורים נוספים לאמון מצד בעלי המניות בראשות המוסדיים, והקדנציה של החמישה הוארכה. אבל בשיחות סגורות מציינים המוסדיים, כולל כאלו שהובילו לבחירתו, כי הבחירה המחודשת נעשתה גם כדי לא לטלטל מדי את הספינה, וכי התשואה שהוא מספק עדיין רחוקה מהציפיות שלהם למהלך. בינתיים לוטשים גורמים בתחום הקמעונאות שוב עיניים לשליטה בחברה שנסחרת בשווי שוק של 4.8 מיליארד שקל בלבד.
נראה שאברכהן, שמבין את המצוקה שבה נמצאת שופרסל, החליט להיפרד מההשקעה הכושלת בפייבוקס ולגלגל למעשה את ההפסדים לגוף אחד שיסכים לשאת בהם. "איציק לא מאמין בפייבוקס ורוצה לברוח משם. הוא מבין שטעה שנכנס ואין לו רצון להפסיד עוד עשרות מיליונים בכל שנה", אומר גורם בסביבת שופרסל. כעת ניתן לראות אם יימצא גוף שיסכים להיכנס מתחת לאלונקה המדממת של פייבוקס.